MF DNES

„Zabalené“autobusy lépe odolají koronaviru

V Liberci balí do fólie tyče v tramvajích, aby na nich nezůstal virus. Jinde vsadili na ozon.

- Ondřej Krutilek reportér MF DNES

Mastná tyč vyvolávala u citlivější­ch pasažérů v MHD nervozitu vždycky.

V době šíření nemoci covid–19 se hygiena v dopravních prostředcí­ch dostává do popředí dvojnásob.

Dopravní podnik měst Liberec a Jablonec nad Nisou se rozhodl problém nadobro vyřešit. Pomoci by měla speciální fólie Coversafe.

„Do bezpečnost­i našich cestujícíc­h investujem­e průběžně. Od vypuknutí pandemie pravidelně ošetřujeme vozy ozonem a dotykové plochy a madla čistíme dezinfekcí nad rámec běžného úklidu. Toto opatření nyní nahrazujem­e systémověj­ším řešením v podobě aplikace antimikrob­iální fólie,“vysvětluje Michal Zděnek, předseda představen­stva dopravního podniku.

Podnik začal v Liberci novou technologi­i testovat minulý rok v listopadu. Podle vedení firmy se fólie osvědčila. Aktuální plán je tak potáhnout co nejrychlej­i všechna riziková místa v autobusech a tramvajích, jako jsou displeje a madla, ale i nejpoužíva­nější části tyčí. Všechny vozy by měly projít vylepšením během několika týdnů. Cena se odhaduje na čtvrt milionu korun. Vydržet by fólie měla zhruba čtyři roky.

Její výhodou je také to, že nepotřebuj­e žádnou zvláštní péči. V materiálu jsou drobné částečky zinku, který ze vzduchu přitahuje aktivní kyslík. Ten potom likviduje patogeny, které se k fólii přichytí.

Hromadná doprava na severu Čech přitom není rozhodně jediná, která za poslední rok prošla zásadními

LIBEREC, PRaHa

změnami. V celorepubl­ikovém měřítku se dá mluvit téměř o hygienické revoluci.

Čištění ozonem

Standardem se třeba stalo využívání ozonu, ke kterému se některé dopravní podniky připojily hned v březnu. Aktuálně tak ozon běžně využívají třeba Praha, Brno, Ostrava, Plzeň a řada dalších měst.

Ozon je výhodný proto, že spolehlivě hubí nejen bakterie a viry, ale také třeba kvasinky. Jde navíc o plyn, který se bez obtíží dostane na nedostupná místa.

Ve vysokých koncentrac­ích je sice jedovatý i pro člověka, na vzduchu ale velmi rychle reaguje a rozpadá se na obyčejný vzdušný kyslík. Dopravcům tak stačí vůz po vyčištění jen několik minut pečlivě vyvětrat.

Vypadá to navíc, že jde o vylepšení, které se v provozu udrží. „Po konci epidemie budeme i nadále pravidelně dezinfikov­at vozy ozonem,“říká například tisková mluvčí olomouckéh­o dopravního podniku Martina Krčová.

Další novinku zkoušel brněnský dopravní podnik. V praxi se ale neuchytila. „V jarních měsících jsme testovali speciální ochranný nástřik, který má zabránit přilnutí patogenníc­h organismů a také je likvidovat. Výsledky však byly srovnateln­é s těmi, kterých dosahujeme našimi prostředky,“vysvětluje tisková mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Tomaštíkov­á. Při kontrole dopravních prostředků pomáhá v Brně speciální přístroj, který umí vyhodnotit kvalitu úklidu na kontrolníc­h stěrech. Pokud je nedostateč­ná, musí se prostor pro cestující vyčistit znovu.

Ukazuje se tak, že páteří bezpečné MHD zůstává pečlivost při čištění a dezinfikov­ání. Třeba v Praze se všechny vozy MHD pečlivě uklízejí po každém zatažení do depa, což podle tiskové mluvčí podniku Anety Řehkové znamená ve většině případů úklid dvakrát denně.

„Celkem se 105 kilometrů tyčí zádržného systému autobusů, metra a tramvají čistí dvakrát – nejdříve saponátem a následně dezinfekcí,“doplňuje Řehková. Některé hygienické úpravy dokonce poznají cestující na první pohled. Pasažéři v Českých Budějovicí­ch si už brzy začnou všímat, že běžné sedačky ve vozech vypadají trochu jinak.

„Pro efektivněj­ší dezinfikov­ání sedadel budeme během roku rozšiřovat naši flotilu o vozy s koženkovým­i sedadly, která jsou stále komfortní a oproti látkovým snáze omyvatelná,“říká Barbora Smudková, tisková mluvčí Dopravního podniku města České Budějovice. Aktuálně má město v této úpravě k dispozici jeden vůz. S využitím ČTK

 ??  ?? Fólie na tyči Muž lepí na tyč v liberecké tramvaji fólii, aby se tam nedržel vir (nahoře). Dezinfekce MHD v Liberci ozonem (dole). 2x foto: Ota Bartovský a Jan Pešek, MAFRA
Fólie na tyči Muž lepí na tyč v liberecké tramvaji fólii, aby se tam nedržel vir (nahoře). Dezinfekce MHD v Liberci ozonem (dole). 2x foto: Ota Bartovský a Jan Pešek, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia