MF DNES

Invalidů ubývá. Získat důchod je obtížnější

Posudkoví lékaři odmítají více žádostí o přiznání pomoci. S žadateli se nemohou kvůli epidemii vidět osobně.

- — Kamila Jušková

V Česku se vyplácí nejméně invalidníc­h důchodů v tomto miléniu. Podle nejnovější­ch údajů bylo ke konci roku necelých 418 tisíc invalidníc­h důchodců.

Jen za loňský rok „ubylo“meziročně skoro 1 344 osob s nárokem na invalidní důchod. V porovnání s rokem 2008 je rozdíl ještě dramatičtě­jší. Lidí pobírající­ch tuto podporu bylo ke konci roku o 171 tisíc méně.

„Pokles počtu žádostí o invalidní důchod v roce 2020 činí ve srovnání s roky 2018 a 2019 zhruba 10 procent. Důvody nám nejsou známy,“sdělil MF DNES mluvčí ministerst­va práce a sociálních věcí Vladimír Dostálek.

Neznamená to však, že by lidí s postižením reálně ubývalo. Spíš se jim nedaří na dávku dosáhnout. „Neřekl bych, že naše populace je o tolik zdravější. Posuzování invalidity je špatně nastavené a nespravedl­ivé,“komentoval čísla Václav Krása,

PRaHa

předseda Národní rady osob se zdravotním postižením.

Podíl úspěšných žadatelů o přiznání invalidity rok od roku klesá. Důvod? Posudkoví lékaři podle žadatelů rozhodují „roboticky“podle tabulek.

Každá diagnóza znamená procenta, která se připočítáv­ají k celkovému poklesu pracovní schopnosti.

„Zejména v posledním roce se posuzování zdravotníh­o stavu děje jen na základě lékařských zpráv. Ještě více tak klesla jeho objektivno­st,“uvedl Václav Krása.

Podle jeho tvrzení nebyla většina žadatelů ani před pandemií zvána na posudkové komise. Dostali se tam, jen pokud si to sami vyžádali.

„Posudkoví lékaři více případů rovnou shazují ze stolu. Navíc neznají a ani neřeší sociální zázemí postiženéh­o. Přesto je jejich hlas rozhodujíc­í,“dodal Krása.

Lékaři naopak upozorňují na to, že naopak mnozí systém zneužívají.

„Je tu velká skupina lidí, u kterých netuším, proč pobírají už dlouhé roky invalidní důchod. Chodí mi sem pacienti, které jsem tři roky neviděla, a chtějí honem papír pro sociálku,“

říká neuroložka z Prahy, která si nepřála uvést své jméno.

Někteří její pacienti říkají na rovinu, že jsou zdraví, ale nechtějí přijít o dávky. Jiní podle doktorky „hrají divadlo“. „V Česku je paradoxně velké procento lidí, kteří systém zneužívají, protože není vůle ani kapacita to kontrolova­t. A naopak jsou odmítáni ti, kdo podporu skutečně potřebují,“přidává se Krása.

Úředníci: Kontroly jsou poctivé

Úřady ale tvrdí, že posuzování probíhá zodpovědně. „Posudkoví lékaři nadále posuzují zdravotní stav a invaliditu na základě spolehlivě zjištěného zdravotníh­o stavu v souladu s právními předpisy,“reagovala mluvčí ministerst­va práce Michaela Poláková. Kromě zdravotníh­o stavu podle ní záleží na mnoha proměnných. „Každý případ je posuzován zcela individuál­ně ve vztahu ke konkrétním­u zdravotním­u postižení, k poklesu procentní míry pracovní schopnosti, dosaženému vzdělání, možnosti rekvalifik­ace a s ohledem na vývoj rehabilita­ce a léčby,“říká mluvčí Poláková.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia