MF DNES

Celníci z kauzy lihového mafiána míří k soudu

- — Milan Libiger

Policie po několika letech ukončila s návrhem na podání obžaloby vyšetřován­í tří celníků, kteří podle zjištění detektivů pomáhali s podvody lihovému bossovi Radku Březinovi.

Měli mu prodávat informace o kontrolách, aby jim mohl předcházet a ve velkém podvádět stát.

V hrobické firmě Morávia–Chem, kterou skrytě ovládal, Březina fiktivně denaturova­l potravinář­ský líh, ze kterého pak vyráběl v pololegáln­ích likérkách tvrdý alkohol. Líh prodával nebo ukládal v utajených skladech. Za to si odpykává 13 let za mřížemi.

Pokud státní zástupce ob- viněné celníky pošle k sou- du, bude jim za několik trestných činů hrozit až 16 let vězení.

„Vyšetřován­í bylo skončeno a policie předložila spis státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby. Přezkoumán­í spisu bude trvat minimálně dva až tři měsíce. Jestli bude podána obžaloba, budeme vědět tak v březnu, ne dříve,“shrnul žalobce Petr Šereda z Vrchního státního zastupitel­ství v Olomouci.

Šeredův kolega, který má případ na starosti, teď začne studovat policejní spis, který čítá přes dvacet svazků. „Musí zjistit, jestli je dokazování dostatečné a nejsou tam nějaké procesní chyby a jestli je na místě podat obžalobu,“nastínil Šereda. „Státní zástupce dá možnost obviněným a jeho obhájcům se spisem se seznámit. Můžou podat návrhy na doplnění dokazování nebo návrh na zastavení trestního stíhání,“doplnil Šereda.

Celníci jsou podezřelí ze zneužívání pravomoci, přijímání úplatků, pomoci k trestnému činu krácení daně, účasti na zločinném spolčení a ohrožení utajované informace. Březinovi měli údajně v letech 2004 až 2012 prodávat utajované informace. „Týkaly se i nasazení operativní­ch pátracích prostředků či kontrol ve firmě Morávia–Chem. Smysl byl ten, aby mohl Březina páchat trestnou činnost,“naznačil státní zástupce Šereda.

Miliardová škoda

Březinova mafie způsobila státu na daních škodu za skoro šest miliard korun. Nezaplatil­a daň z téměř 20 milionů litrů lihu.

Zlínský soud řešil před časem případ jiných tří celníků, kteří čelili podezření, že svojí laxností umožnili Březinovi okrádat stát. Soudce ale před koncem roku 2019 jejich trestní stíhání zastavil. Po zmírnění kvalifikac­e jim hrozil rok vězení. Promlčecí lhůta byla tři roky. Celníci se postihu vyhnuli jen velmi těsně, byť o jejich selhání soud neměl pochyb.

 ??  ?? Radek Březina
Radek Březina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia