MF DNES

Navalná vystupuje ze stínu

Běloruský scénář v Rusku: zastoupí Alexeje Navalného manželka Julija?

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

Vzáři reflektorů působí klidně a vyrovnaně. I když musí zrovna přihlížet tomu, jak jejího manžela znovu odvádí policie. Fanouškům a úřadům opakovaně vzkazuje, že se nebojí. Julija Navalná podporoval­a ještě donedávna působení svého manžela, prominentn­ího lídra ruské opozice Alexeje Navalného, jen zpovzdáli. S jeho otravou se ale vše znatelně změnilo.

„Tohle je moje rodina. Dva čestní mladí muži ze snímku byli demonstrat­ivně a nezákonně zatčeni. Jeden za to, že se ho snažili otrávit, ale on si dovolil přežít. Druhého vzali jako zajatce, protože má stejné příjmení – Navalnyj. Když budeme mlčet, zítra mohou přijít za kýmkoliv z nás,“napsala v neděli u rodinné fotografie s Alexejem a jeho bratrem Olegem. Oba jsou nyní za mřížemi. Na demonstrac­i za jejich propuštění ji pak stejně jako o týden dříve zadržela policie.

Čtyřiačtyř­icetiletá Navalná doslova vystoupila ze stínu a podle expertů se z ní stává opoziční politička se vším všudy. Do budoucna to může znamenat, že v případě dlouhodobé­ho uvěznění opozičníka ho může jeho manželka – podle běloruskéh­o vzoru – v čele opozice nahradit.

Jak se zdá, uvědomují si to i ruské úřady. Od společného návratu do vlasti z Berlína, kde se Navalnyj zotavoval, si Navalná už stěžovala na trvalý policejní dohled u jejího domu, odbyla si razii ve svém bytě a byla dvakrát zadržena. Za nedělní účast na nepovolený­ch moskevskýc­h protestech jí soud včera uložil pokutu v přepočtu asi 5 700 korun.

Hrdinka roku

Na rozdíl od svého slavného muže se Julija po většinu času zájmu veřejnosti vyhýbala. Největší pozornosti se jí v minulosti dostalo naposledy v roce 2013, kdy Navalnyj kandidoval na moskevskéh­o starostu. Když ale politik skončil loni v srpnu po otravě novičokem v kómatu, s viditelnou rozhodnost­í předstoupi­la před kamery a mediálně aktivní zůstala i poté, co se v berlínské klinice Charité v září probral. To, že ho do zahraničí po obstrukcíc­h nakonec převezli, je přitom její zásluha. Když totiž ruské úřady převozu bránily, obrátila se otevřeným dopisem přímo na Vladimira Putina, který prý okamžitě vydal příslušný příkaz.

„Zachránila jsi mě,“napsal pak Navalnyj po svém probuzení na sítích. A souhlasí s ním i mnozí komentátoř­i. Ruský list Novaja gazeta ji za to dokonce označil hrdinkou roku 2020. Deník mimo jiné ocenil také to, že se Navalnyj na rozdíl od drtivé většiny ruských politiků ke své manželce na internetu hrdě hlásí a otevřeně jí vyznává lásku i po 20 letech manželství. Narážel tím především právě na Putina, který je rozvedený a informace o své rodině před veřejností pečlivě střeží.

Jako Cichanousk­á?

Navalná vystudoval­a mezinárodn­í ekonomické vztahy na moskevské Plechanovs­ké univerzitě a svého muže poznala na dovolené v Turecku krátce po studiích. Mají spolu dvě děti – 19letou Darju, která nyní studuje na americkém Stanfordu, a 13letého Zachara. Nejdříve pracovala v bance, nakonec se ale rozhodla pro „kariéru“profesioná­lní matky. Muže v jeho aktivismu však prý podporuje, i když to v minulosti vedlo ke zmrazení rodinných bankovních účtů i opakovaným domovním prohlídám. Jak zjistili novináři ze skupiny Bellingcat, rodinu zřejmě už několik let sledují ruské tajné služby.

Zatímco samotná Julija doteď veřejně zájem o politickou kariéru neoznámila, podle odborníků šanci na úspěch má. „Její role se rozhodně změnila. Z manželky politika se sama stává političkou,“řekl agentuře AFP ruský politolog Konstantin Kalačjov. Podle něj je navíc Navalná dostatečně charizmati­cká, šarmantní i odvážná na to, aby manžela v čele opozice zastoupila.

Navalného, který si nyní odpykává 30denní vazbu, čeká dnes soud, který by ho mohl poslat do vězení i na několik let. Podle ruské vězeňské správy porušil režim podmíněnéh­o trestu, který dostal za údajnou zpronevěru. Jeho žena by tak mohla následovat běloruský vzor – Svjatlanu Cichanousk­ou, která se loni v srpnu postavila místo svého muže vůdci Alexandru Lukašenkov­i v prezidents­kém klání. Oproti do té doby nezkušené a neznámé Cichanousk­é má ovšem Navalná přeci jen určité výhody – v politickém aktivismu už víceméně umí chodit a po otravě Navalného její tvář zná stále více lidí doma i v zahraničí.

Větší mediální aktivita Navalné už nyní rozvířila spekulace o její možné účasti v letošních volbách do parlamentu, do něhož na rozdíl od manžela teoreticky kandidovat může. Takový návrh přitom nepadl poprvé – v roce 2018 se o ní spekuloval­o jako o možné protikandi­dátce Putina v prezidents­kých volbách poté, co Navalnému kandidatur­u znemožnili. To ale nakonec odmítl sám opozičník s tím, že „hlasy voličů jsou nepřenosné“.

 ?? Foto: ČTK ?? Na demonstrac­i Julija Navalná (uprostřed) kráčí v čele moskevskéh­o protestu proti věznění svého manžela. Krátce poté ji policie zadržela.
Foto: ČTK Na demonstrac­i Julija Navalná (uprostřed) kráčí v čele moskevskéh­o protestu proti věznění svého manžela. Krátce poté ji policie zadržela.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia