MF DNES

Silná koruna zlevnila nákupy na e-shopech v dolarech

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Od podzimního oslabení při nástupu druhé vlny pandemie česká měna setrvale posiluje. Jak vůči euru, tak – ještě výrazněji – vůči dolaru. Pro české spotřebite­le to je dobrá zpráva.

Otevírá se prostor pro zlevnění zboží z dovozu, a to včetně pohonných hmot. Lepší směnný kurz také přináší lidem výhodnější nákupy na zahraniční­ch e-shopech, které uvádějí ceny v dolarech.

K euru posílila česká měna za poslední tři měsíce o pět procent, v posledních dnech vždy na chvíli prorazila hranici 26 korun za euro. Vzhledem k dolaru je ve srovnání se začátkem listopadu silnější o osm procent, obchoduje se kolem 21,50 koruny za dolar.

České měně pomohlo zlepšení nálady na trzích, částečně odezněla globální politická rizika. Opadlo napětí kolem amerických voleb, Evropská unie uzavřela s Velkou Británii dohodu o vztazích po brexitu. A investoři hodnotí vcelku pozitivně také nástup vakcinace a mizivý dopad podzimní a zimní vlny koronakriz­e na čínskou ekonomiku.

Na posilování koruny má vliv rovněž výhled měnové politiky České národní banky. „Listopadov­á prognóza z dílny centrální banky vykreslila pro letošní rok hned trojí zvýšení úrokových sazeb. Myslím si, že koruna dále posílí a pod úrovní 26 za euro se ‚usadí‘ již ve stávajícím čtvrtletí,“domnívá se hlavní ekonom Generali Investment­s CEE Radomír Jáč.

Ekonom České spořitelny Michal Skořepa předpoklád­á, že další slabé tlaky na posílení nejspíš ztlumí poptávka firem i bank po eurech na výplatu dividend. Byť jejich objemy budou letos nižší než v předchozíc­h letech. Další vlna posilování koruny podle Skořepy může přijít ke konci jara, pokud centrální bankéři budou výrazněji mluvit o zvyšování úrokových sazeb.

Centrální bankéři s tím ale nakonec možná nebudou muset pospíchat. Už teď je koruna silnější, než jejich poslední prognóza předpovída­la. A „odvádí“za ně část jejich práce, tlumí inflační tlaky v ekonomice. Každé další zvýšení sazeb nebo jejich náznak by nicméně vedly k posílení koruny.

„Pokud by ČNB své sazby letos skutečně začala zvyšovat a pokud by tak učinila více než jednou, tak by se koruna ve druhém pololetí mohla dostat až k úrovni 25 korun za euro. Takový scénář ale nepovažuji za příliš pravděpodo­bný,“říká Jáč. Koruna by se podle něj mohla ke konci letošního roku pohybovat kolem 25,50 koruny za euro.

Zda se předpověď naplní, bude nejvíc záležet na tom, jak rychle bude postupovat boj s pandemií. Zjednoduše­ně platí: pokud vakcinace bude v globálním měřítku váznout, budou středoevro­pské měny, včetně koruny, spíše oslabovat. A naopak.

Dolar k euru během loňska podstatně oslabil. „Předpoklád­ám, že dolar bude v nejbližšíc­h měsících posilovat poté, co bude v nějaké podobě přijat Bidenův podpůrný fiskální balík a americká ekonomika prokáže jako obvykle rychlejší schopnost zotavit se z potíží než ta evropská,“uvádí Skořepa. Brzdou posilování dolaru však může být nová politika americké centrální banky Fed ohledně inflace.

Generali Investment­s ve výhledu na příštích 12 měsíců počítá s oslabením dolaru až na úroveň 1,28 za euro. „Středoevro­pské měny se obvykle chovají jako satelity eura: pokud euro posiluje vůči dolaru, regionální měny mají často tendenci posílit nejen proti dolaru, ale i vůči samotnému euru. Pokud by se dolar obchodoval na zmiňované úrovni, očekával bych kurz pod dvaceti korunami za dolar,“míní Jáč.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia