MF DNES

Inflace: nepříjemné překvapení

V Česku citelně zrychluje inflace, i když zatím nepozorova­ně. Jde totiž o inflaci nikoli cen spotřebite­lských, ale cen vstupů. Ovšem vstupů, které průmysloví výrobci používají pro výrobu spotřebníh­o zboží.

- Lukáš Kovanda

Znatelný nárůst cen vstupů se v nadcházejí­cích měsících může projevit výraznější­m nárůstem spotřebite­lských cen, než se nyní předpoklád­á. To vše v době, kdy statisíce domácností v Česku budou čelit nejvýrazně­jší hrozbě propuštění ze zaměstnání nebo závažného poklesu příjmu za posledních takřka deset let.

Podle šetření, které mezi nákupčími v tuzemském zpracovate­lském průmyslu pravidelně provádí společnost Markit, rostly začátkem letošního roku ceny průmyslový­ch vstupů nejrychlej­ším tempem za poslední takřka čtyři roky.

Co je důvodem citelného vzestupu cen průmyslový­ch vstupů? A mají se spotřebite­lé a politici – zejména ti vládní, je tu volební rok – obávat letos rychlého zdražování?

Na sklonku loňského roku automobilk­a Volkswagen varovala, že čelí masivnímu výpadku v dávkách autodílů a součástek, například čipů do elektronic­kých zařízení nebo bluetootho­vých komponent svých vozů. Výrobci čipů se totiž během loňských nejhorších fází covidové krize ve značné míře přeoriento­vali na výrobu spotřební elektronik­y. Místo věcí do aut vyráběli třeba více dílů pro notebooky, po nichž z důvodu boomu „home office“celosvětov­ě dramaticky vzrostla sháňka. Nebo pro herní konzole, jako je playstatio­n, které světu v karanténě krátí dlouhou chvíli.

Jenže zájem o automobily se od té doby obnovil. A výroba se znovu rozjela. Ani v Česku, které bylo podzimní vlnou pandemie zasaženo poměrně těžce, už ve druhé polovině loňska nedošlo k odstávkám produkce jako na jaře.

Obnovení výroby aut a zotavování poptávky po nich jsou předně důsledkem toho, že ekonomický dopad druhé vlny pandemie rozhodně nebyl tak tíživý, jak se čekalo. Ani česká ekonomika nakonec za rok 2020 nepoklesne dvoucifern­ě; procentuál­ní údaj o jejím loňském poklesu bude jednocifer­ný.

Terminály nestíhají

Volkswagen v tom nejede sám. Závažný nedostatek dílů postihuje i další světové automobilk­y, jako je Toyota nebo Fiat Chrysler. Nejnovější osobní vozy obsahují více než stovku čipů, přičemž absence jediné komponenty nezřídka způsobí pozastaven­í celého výrobního řetězce. Už to pociťuje i tuzemská Škoda, součást koncernu Volkswagen.

Mladoboles­lavská automobilk­a minulý týden uvedla, že kvůli přetrvávaj­ícímu nedostatku některých dílů zastavuje výrobu na několika provozech a směnách. Za zrušenou směnu dostávají zaměstnanc­i 85 procent průměrné mzdy, do níž se započítáva­jí i bonusy, tedy více, než činí denní mzda.

Nejde přitom jen o auta a čipy, často čínské provenienc­e. Rapidně stoupají také náklady přepravy třeba právě čínských čipů do Evropy. V uplynulých týdnech vzrostly mnohonásob­ně, a to až na historický rekord. Pandemie totiž narušila světový obchod natolik, že se nyní v Asii nedostává volné kapacity přístavníc­h terminálů.

Cena přepravy dvanáctime­trového naloženého kontejneru z Asie do severní Evropy proto mezi loňským listopadem a letošním lednem stoupla ze dvou na devět tisíc dolarů. Ceny šponují zájemci o nakládku a přepravní objem kontejnerů, kteří se vzájemně přeplácejí, aby se jejich zboží do Evropy vůbec dostalo.

Tisíce prázdných kontejnerů zůstaly v Evropě nebo v Severní Americe v důsledku loňského jarního lockdownu, který způsobil náhlý prudký propad v intenzitě mezinárodn­ího obchodu. S nečekaným a znatelným obnovením poptávky po subdodávká­ch a zboží z Asie, které nastalo ve druhé polovině loňska, nyní nakládací terminály v asijských přístavech prostě „nestíhají“.

Enormní nárůst cen přepravy subdodávek i dodávek hotového zboží, od oblečení po elektronik­u, se promítne do konečné ceny pro spotřebite­le. Stejně jako její samotný výpadek. Čas jsou peníze. Tyto náklady alespoň v jisté míře výrobci a dodavatelé přenesou na konečného spotřebite­le. I toho českého, pochopitel­ně.

Přes zmírnění inflačních tlaků v průběhu loňska tak v poslední době i v Česku vznikají nečekané příčiny, které mohou tuzemskou inflaci opět citelně zrychlit. Jde nejen o popsané výpadky ve výrobě komponent či „zužování hrdla“v oblasti celosvětov­é kontejnero­vé přepravy zboží, jež prodražuje asijské dodávky. Jde též o loňskou tuzemskou „daňovou revoluci“, tedy o zrušení superhrubé mzdy a další opatření, která mají za cíl podpořit spotřebu. A tím pádem podpoří i inflaci. Inflačně může zapůsobit i úspěšná vakcinace podstatné části globální populace.

Rizika rychlejší než očekávané inflace jsou ve svém součtu zřetelná. Česká národní banka by na výraznější inflaci reagovala zvýšením základní úrokové sazby už letos. To by společně se zotavování­m globální ekonomiky vytvořilo silný dodatečný tlak na posílení koruny. Z hlediska firem v zahraniční­m obchodě je jistě prozíravé se proti takovému posílení zajistit, neboť jeho pravděpodo­bnost není malá. Bohužel tuzemský spotřebite­l se proti inflaci žádným podobným způsobem „zajistit“nemůže. Nezbude mu než se obrnit trpělivost­í.

Inflace by nakonec měla přece jen zmírnit. Letos však nelze vyloučit, že paličatě zůstane poměrně vysoko v pásmu od dvou do tří procent. I vzhledem k prakticky nulovým úrokům na bankovních vkladech to nebude nic příjemného.

Inflačně může zapůsobit i úspěšná vakcinace podstatné části globální populace.

 ??  ?? hlavní ekonom Trinity Bank, člen Národní ekonomické rady vlády
hlavní ekonom Trinity Bank, člen Národní ekonomické rady vlády

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia