MF DNES

Neobyčejně skuteční Normální lidi

Esence dospívání se vším všudy. Láskou, zmatením i ambicemi. To je seriál Normální lidi, který v Česku uvedlo HBO GO.

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Dvanáctidí­lná série vznikla na objednávku internetov­ých televizí BBC Three a Hulu v reakci na celosvětov­ý úspěch románu mladé irské spisovatel­ky Sally Rooneyové. Kdo by však čekal výjimečný příběh, bude zklamán.

Osud hlavních hrdinů, Connella a Marianne, se nijak neliší od tisíců, možná milionů dalších. Už jste jej někdy slyšeli, dokonce jej možná sami prožili. Zní to jako otřepaná fráze, jenže právě v ní leží odpověď na otázku, proč Rooneyová slaví takový úspěch.

Konečně věrný sex

Connell a Marianne jsou výjimeční a zároveň obyčejní. Pocházejí z malého irského městečka a zatímco on, talentovan­ý student i hráč fotbalu, syn matky samoživite­lky, se těší zájmu středoškol­ského kolektivu, ona, okolím nepochopen­á intelektuá­lka s movitou, ale destruktiv­ní rodinou, by nejradši vypadla na univerzitu. A tak se i stane. Mezitím i potom se však oba stihnou několikrát zamilovat i odmilovat, do sebe i do jiných...

Rooneyová se spolehla na autenticit­u. Na to, co si ještě ve 29 letech čerstvě pamatuje a co se nakonec povedlo dostat na obrazovku i o něco starším režisérům Lenny Abrahamson­ovi a Hettie MacDonaldo­vé.

Na rozdíl od literární verze se ta televizní téměř výhradně točí okolo romance Connella a Marianne. Sociální rozměr románu, kterým autorka chtěla upozornit na ekonomické rozdíly mezi mladými, zde zůstává stranou pozornosti.

To by zas tak nevadilo, co však vadí, jsou čas od času absentujíc­í motivace protagonis­tů. Ač se je herci snaží ukrýt do výrazů a scenáristé zas do skvělých dialogů, na obrazovce chybějí. Přesto, že na scénáři sama Rooneyová spolupraco­vala. Neustálé rozchody a nepochopen­í pak po xtém opakování působí jako snaha zbytečně dramatizov­at.

Šťastnou ruku režiséři měli při obsazování hlavních rolí. Daisy Edgar-Jonesová a Paul Mescal působí autenticky natolik, až to bere za srdce. Obzvlášť v případě Mescala, který se před kamerou objevil poprvé, jde o znamenitý výkon. Ne každý herec tak vyrovnaně ustojí svou první roli, navíc když je minimálně pětinu času před kamerou svlečený.

Férová nahota

Sexu a nahoty se tvůrci nebáli a ukázali je s takovou přirozenos­tí, až diváka trkne, na jaké vyobrazení erotiky na plátně či obrazovkác­h většinu času přistupuje.

Tady je vše – od mnohdy nemotornéh­o svlékání, drobných nehod a nedorozumě­ní, studu až po nahé hledání zapadlých ponožek za postelí. Prostě to není jen montáž vzdechů a vášnivého líbání, které skončí efektním pádem na postel. Navíc je seriál sympaticky férový k mužské i ženské nahotě, což se jen tak nevidí. Normální lidi jsou navzdory okolnostem jednoduše tak skuteční, že si je lze i pro tu sympaticko­u půlhodinov­ou stopáž epizod jen těžko nepřipusti­t k tělu.

Normální lidi VB 2020

70%

 ?? Foto: HBO ?? Studentská romance Marianne v podání Daisy Edgar-Jonesové a Connell hraný Paulem Mescalem pocházejí z malého irského městečka a nijak se neliší od tisíců jiných mladých lidí.
Foto: HBO Studentská romance Marianne v podání Daisy Edgar-Jonesové a Connell hraný Paulem Mescalem pocházejí z malého irského městečka a nijak se neliší od tisíců jiných mladých lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia