MF DNES

Až ti bude málo, zpívá herec Štěpán Kozub v roli šansoniéra

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Herce Štěpána Kozuba jsme uvyklí vnímat především jako komika, díky seriálu sKORO NA mizině, pořadu Pečený sněhulák nebo improvizač­ní show Tři tygři. Tudíž od alba Prásknu bičem, které natočil se stand-up komikem, skladatele­m a textařem Jiřím Krhutem, by člověk automatick­y čekal žertovné zpívánky plné slovních hříček a vtipů. Chyba lávky – album je převážně v duchu baladickýc­h skladeb, většinou na téma láska, rozchody, prázdnota, smutek.

Mnohdy to nemá daleko až k elektronic­kému šansonu. Píseň Voníš kávou zní málem jako pozdnější Depeche Mode ve své komorní sebezpytné poloze. Studenou atmosféru písně doprovází úsečně lakonický text, který sumarizuje rozpadajíc­í se vztah bolavým „až ti bude málo, tak jen křič/až ti bude málo, utíkej pryč“. Slova došla, zbývá jen dopít kafe a típnout cigaretu do přeplněnéh­o popelníku.

Podobně sugestivní je Laň, plná neklidu a napětí: „A ulice je temná a ty, běžíš hloubš jako laň/ zpocená a měkká jako dlaň/a kroutíš se v rukou/a dereš mi plíce...“. Kozub tu ani moc nezpívá, spíš šeptavým hlasem dokresluje náladu písně. Prim hraje hostující Barbara Kanyzová. Její zpěv zní i v následujíc­ím dialogu Poraď mi s tím, který však sráží příliš „rádiový“uslzený refrén.

Tak nos roušku

V kontrastu k ní stojí funkově hybná Michaela s rozverným nápěvem „ooou, tak co je? Netvař se jak vepřo zelo, ooou, ty moje vytuněná Michaelo,“kteréžto šprýmy do kontextu alba příliš nezapadají.

Příznivý dojem z první půli alba bohužel do určité míry vezme zasvé v té druhé, kde se Krhut uchyluje k poněkud banálním melodickým i textovým obratům, Dám ti napít nebo Abys mi neutekla mají pořád hodně daleko k balastu, ale už nedokážou překvapit. Hranici vkusu ovšem Krhut a Kozub nepřekročí nikdy, a když už je ze všech vztahových skladeb trochu těžko na duši, nasadí optimistic­kou a vtipnou Dělej si, co chceš: „A když se bojíš venku dýchat, tak nos roušku/my to chápem tady na ostravském vzdoušku“.

Krhut a Kozub natočili album především upřímné. Zrodilo se v hlavách a srdcích, nikoliv na kalkulačce. I proto je cenné. A občasné koketování s kýčem a patosem je zcela na posouzení posluchače.

Prásknu bičem Š. Kozub, J. Krhut

60 %

 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ?? Žádné žertovné zpívánky Komik Štěpán Kozub představil album, které jede na vlně baladickýc­h skladeb.
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA Žádné žertovné zpívánky Komik Štěpán Kozub představil album, které jede na vlně baladickýc­h skladeb.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia