MF DNES

Milující, silné, chladné, obětované. Prostě ženy

- — Alena Slezáková

Tři romány z nakladatel­ství Moba se vracejí k první polovině minulého století. Dva jsou založeny na skutečnost­i, třetí je fikce.

Atentátník 70%

Jak to dopadlo, víme: 28. června 1914 zahynul při atentátu v Sarajevu následník trůnu Franz Ferdinand s manželkou Žofií. Ale i se znalostí konce se kniha německého autora Ulfa Schieweho čte s neutuchají­cí pozorností. Nahlíží do mysli mladíků určených vraždu spáchat, do láskyplnéh­o vztahu mezi manželi a především do pátrání šéfa sarajevské tajné služby Markovice, jenž má signály o blížící se hrozbě a snaží se jí zabránit. Jenže jeho varování nikdo nebere příliš vážně, ani sám následník. Město nemá dost policistů, kteří by hlídali ulice, a guvernér Bosny generál Potiorek odmítá použít k ostraze vojáky. Osudné výstřely padnou a svět se řítí do Velké války. První ženskou – ač nechtěnou – obětí byla vévodkyně Žofie.

Lady Clementine 55%

Manželka Winstona Churchilla, jejímuž osudu se věnuje Američanka Marie Benedictov­á, byla krásná, vysoce inteligent­ní a ambiciózní. To vše autorka vystihla, ovšem v jejím románu je až příliš mnoho prvků červené knihovny a opakované oslovování ústřední dvojice ve vzájemných rozhovorec­h „kočičko“a „mopslíku“posléze dost irituje.

Navíc vzniká neodbytný dojem, že nebýt Clementine, Churchill by zdaleka nezvládl to, co dokázal.

Nicméně kniha stojí za přečtení kvůli psychologi­ckému portrétu silné osobnosti potýkající se s oprávněným­i výčitkami, že není dobrou matkou, a čelící náladám milovaného muže, často působícího jako neřízená střela, i všeobecném­u znechucení z toho, že se ženská míchá do tak výlučně mužské záležitost­i, jakou je politika. Přesto lady Clementine stále usiluje o lepší postavení žen.

Říše divů 70%

V roce 1989 přijde Avě Fischerové do newyorskéh­o bytu zásilka od německého právníka. Obsahuje sdělení, že její matka Ilse zemřela, urnu s jejími ostatky a svazek dopisů adresovaný­ch Renate Bauerové, o níž Ava netuší, že byla v dětství Ilsinou nejlepší přítelkyní. Americká autorka Jennifer Cody Epsteinová umně splétá nitky složitého příběhu, v němž hraje roli především zrada.

Ava v dětství trpěla matčiným chladem a nechutí sdělit jí, kdo je její otec a co dělala za války. Neví, že pro Renate a Ilse skončilo jejich přátelství poté, co druhou oslnil Hitler a jeho vize nového Německa, a na první prasklo, že je poloviční Židovka. Ve vztahu k vlastní dceři občas opakuje matčiny chyby. Osudy tří žen jsou krásnou ilustrací toho, jak dokážou člověka semlít „velké dějiny“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia