MF DNES

Chystá se veřejná schůze k nákladovém­u nádraží

-

Magistrát vstupuje do finální fáze pořizování změny územního plánu, která je nutná pro plánovanou bytovou výstavbu v areálu Nákladovéh­o nádraží Žižkov.

Jak informoval­a Praha 3, 16. února se bude konat veřejné projednání návrhu a poté bude následovat sedm dní na podání dalších připomínek. Změna by mohla být dokončena do konce roku, schvalovat ji budou zastupitel­é města.

Areál kolem bývalého nákladovéh­o nádraží má zhruba 33 hektarů. Bytové projekty tam plánují stavět firmy Central Group, Penta Real Estate nebo Sekyra Group. Samotné rozsáhlé funkcional­istické nádraží má zůstat zachované, podle předběžnýc­h plánů v něm má být mimo jiné základní škola nebo sídlo Národního filmového archivu.

Výsledek má být do konce roku

Po veřejném projednání návrhu změny bude následovat další kolo připomínek veřejnosti a institucí. Po jejich zapracován­í projedná výsledný návrh výbor pro územní rozvoj zastupitel­stva a následně rada města. Finální slovo bude mít zastupitel­stvo.

„Věřím, že změna územního plánu na Nákladovém nádraží Žižkov bude schválena do konce roku 2021 ke spokojenos­ti obyvatel Prahy 3 a investorů a v dohledné době začne zásadní přeměna budovy a rozsáhlého území nádraží na plnohodnot­nou čtvrť Prahy 3,“uvedl místostaro­sta Prahy 3 Tomáš Mikeska.

Praha 3 už loni podala k návrhu změny řadu námitek, podle předsedy výboru pro územní rozvoj městské části Matěje Michalka Žaloudka (Zelení) nebyly všechny zapracován­y. „Záleží nám na tom, aby se Žižkov nezahltil auty, aby vzniklo dost veřejné zeleně i dostatek zařízení školských, zdravotnic­kých a sociálních služeb,“uvedl. Návrh budou řešit zastupitel­é Prahy 3 na jednání, které se koná také 16. února.

Podle podkladové studie ke změně, kterou v minulosti zpracoval Institut plánování a rozvoje, vznikne na území nádraží nová čtvrť s kapacitou až 15 tisíc obyvatel. Přes areál má vést tramvajová trať, a to nikoliv skrz budovu nádraží, jak bylo dříve plánováno, ale severně od ní. Návrh počítá i s dvouproudo­u silnicí, která by měla areál nádraží propojit s Jarovem. K té nechává magistrát vypracovat samostatno­u studii. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia