MF DNES

Dobrovolní­ci pomohou, k očkování ale neagitují

Zajít pro oběd, na nákup nebo do lékárny mohou důchodcům z třetí městské části dobrovolní­ci. Asi šedesát z nich zareagoval­o na výzvu radnice. I když někteří pomáhali i dříve, dnes je tato aktivita obzvlášť důležitá. Starší lidé trpí sociální izolací, pomo

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

Je jí 97 let a volný čas tráví mimo jiné překládání­m textů z angličtiny do češtiny. Kvůli covidu patří ke skupině nejvíce ohrožených koronavire­m. Seniorka z pražského Žižkova má ale štěstí, například s nákupy jí pomáhá dobrovolni­ce.

„Někdy začátkem listopadu jsem si všimla, že na našem domě byl vylepený plakát od městské části. Byly na něm informace o náboru dobrovolní­ků. Již dříve jsem měla zkušenost s pomocí paní od nás z domu. A řekla jsem si, že klidně můžu navíc pomáhat i někomu dalšímu,“vysvětluje Zuzana Ilková, která je ve svém profesním životě finanční analytička.

Na výzvu odpověděla, zaregistro­vala se na pracovišti v Milešovské ulici a nějaký čas čekala, než pro ni vyberou vhodného seniora nebo seniorku. I když je její pomoc užitečná, Ilkové nepřijde, že by jí zabírala mnoho času. „Do obchodu s potravinam­i to mám pár kroků. S paní od nás z domu si i povídáme a telefonuje­me, občas mi ukazuje fotografie a vypráví příběhy svého mládi. Druhé seniorce chodím jednou týdně na nákup,“popisuje dobrovolni­ce.

Návštěvy seniorů probíhají jedině v respirátor­u. „Nejprve to bylo pro seniorku nepříjemné, ale vysvětlila jsem jí, že respirátor nosím hlavně kvůli ní, aby se nenakazila,“říká Ilková. Pro své svěřenkyně je k dispozici na telefonu. Pro obě důchodkyně je užitečná hlavně díky tomu, že jim ze své adresy může pomoci

ŽIŽKOV

Pro obědy prakticky ihned. Na rozdíl od jejich příbuzných, kteří mají vzdálenějš­í bydliště.

„Obě důchodkyně mají i své děti, rodiny a například s registrací na očkování jim pomáhaly ony,“vysvětluje dobrovolni­ce.

Nemohou nebo se bojí ven

Dalším z dobrovolní­ků, kteří svou pomoc městské části a jejím seniorům nabídli, byl také Zdeněk Jahn. Ten pracuje pro městskou společnost Technická správa komunikací. A také jeho zaujala výzva městské části, ve které sám žije. Zareagovat mohl i díky tomu, že pracuje pouze na částečný úvazek a právě dobrovolni­ctví zapadá do jeho konceptu, jak je možné čas strávený mimo zaměstnání využít.

„Sousedská výpomoc je určena hlavně pro lidi, kteří nemohou nebo se bojí ven. Kromě nákupu může jít například také o vyzvednutí léků,“vysvětluje Jahn. Sám od

prosince jedné seniorce ze sousedství nosí dvakrát týdně jídlo z nedaleké jídelny základní školy.

„Obědy jsou velké, takže často obstarají více jídel, a paní si občas také vaří sama,“popisuje dobrovolní­k. Seniorka, které pomáhá, není příliš pohyblivá, a tak by byla odkázána na cizí pomoc i v případě, že by jí život neztěžoval­a epidemie koronaviru. K nečekaným výzvám, které dobrovolni­ctví Jahnovi přineslo, patřilo například zprovozněn­í nefunkční televize. „Jednou jsem také šel pro léky a sháněl jsem například i sáčky do vysavače,“popisuje svou agendu dobrovolní­k.

Seniorce, o kterou se stará, je 86 let. I když paní Jaroslava není zcela bez příbuzných, doplatila na to, že její rodina je rozhádaná. „Takže je to, jako kdyby byla sama. I kdybych byl ochotný pomoci například také s registrací na očkování, paní mě překvapila tím, že se nechat očkovat nechce,“popisuje dobrovolní­k.

Sám se ale do nějakého přesvědčov­ání nepustil. „Neptal jsem se na to a ani jsem se ptát nechtěl. I proto, že to prohlášení bylo natolik razantní, že jsem se ani nepokoušel do toho dál vrtat,“vysvětluje Jahn.

Stejně jako další dobrovolní­ci má s Prahou 3 podepsanou smlouvu, musel se identifiko­vat a městská část se snaží také kompetence svých dobrovolní­ků ověřit. „Také mám kartičku dobrovolní­ka, kterou jsem se u té paní prokázal, a mám dokonce podepsanou i smlouvu o pojištění dobrovolní­ka. Musím pochválit hlavně Informační centrum Prahy 3, které dobrovolno­u pomoc organizuje a koordinuje,“dodává Jahn.

S paní si povídáme a telefonuje­me, občas mi vypráví příběhy svého mládí.

Místostaro­sta Prahy 3 Ondřej Rut (Zelení) říká, že přes počáteční obavy nezaznamen­ala městská část žádný pokus o zneužití statutu dobrovolní­ka. „Například jsme měli obavy, že když zprostředk­ujeme kontakt s někým, kdo potřebuje pomoc, mohlo by to vést k nějaké škodě,“vysvětluje Rut. S organizací dobrovolni­ctví radnici pomohla nezisková organizace Naše Trojka.

Nové potřeby druhé vlny

Podle Evy Slezákové z odboru vnějších vztahů a kultury městské části dobrovolní­ci začali pomáhat na Praze 3 již během první vlny koronaviru loni na jaře. „Spolupraco­vali jsme tehdy se zhruba jednou stovkou dobrovolní­ků, kteří pomáhali s výlepem plakátů, roznášeli roušky a dezinfekci,“popisuje Slezáková.

Podobně jako na jiných místech se na jaře soustředil­i i v Praze 3 na šití roušek a spolupraco­vali se zhruba sto třiceti šičkami. „Rozdali jsme našim seniorům tisíce roušek. V druhé vlně jsme se museli přizpůsobi­t novým potřebám občanů – momentálně spolupracu­jeme se zhruba šedesáti dobrovolní­ky. Snažíme se propojovat seniory a dobrovolní­ky v oblastech, kde žijí – jedná se o dlouhodobo­u a kontinuáln­í spolupráci zhruba u čtyřiceti seniorů,“dodává Slezáková.

 ?? Foto: Šimon Ornest ?? Zdeněk Jahn se stal dobrovolní­kem a dvakrát týdně vyzvedává obědy z jídelny základní školy (na snímku), které nosí seniorce ze sousedství. Zabere mu to přibližně jen půl hodiny.
Foto: Šimon Ornest Zdeněk Jahn se stal dobrovolní­kem a dvakrát týdně vyzvedává obědy z jídelny základní školy (na snímku), které nosí seniorce ze sousedství. Zabere mu to přibližně jen půl hodiny.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia