MF DNES

Nekupujete věci z chráněných dílen? Dostanete pokutu

Hotel dostal sankci 80 tisíc korun za to, že neodebral zboží ze zavřené chráněné dílny. Maláčová na pravidlech trvá.

- Petr Kolář reportér MF DNES

Paní Kateřina je generální manažerkou hotelu v centru Prahy. Za poslední rok vinou covidu příliš hostů neměli, hotel je ve ztrátě, byli nuceni škrtat a propouštět zaměstnanc­e. Teď jim ovšem z Úřadu práce přišel výměr, podle kterého musí do 15. února zaplatit téměř osmdesát tisíc „pokuty“. V loňském roce totiž nezaměstná­vali dostatečný počet osob se zdravotním postižením, respektive neodebrali dostatek zboží z chráněných dílen či jiných společnost­í, jež postižené zaměstnáva­jí.

To každému, kdo zaměstnává víc než pětadvacet lidí, samozřejmě už spoustu let ukládá zákon. Nicméně v době koronaviro­vé krize jeho přísné vymáhání připadá zvláštní nejen manažerce Kateřině, která si nepřála uvést své plné jméno a název hotelu z obavy před možnými „odvetnými“kontrolami a opletačkam­i s úřady. Výhrady mají i premiér Andrej Babiš s ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem, kteří podle svých slov hledají dohodu s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou, jak nynější praxi vzhledem ke krizi zvrátit.

Nad vymáháním peněz od podnikatel­ů se podivují i někteří lidé ze společnost­í, které se pomoci zdravotně postiženým věnují. Už proto, že chráněné dílny jsou z nařízení vlády do odvolání uzavřeny, jak na svém webu upozorňuje třeba organizace PROSAZ, která handicapov­aným pomáhá už od roku 1991.

Komu bychom to dávali?

Manažerka hotelu Kateřina je přesvědčen­a, že splnit za stávající situace zákonné nařízení ani nejde. Jeden zdravotně postižený u nich přitom stále pracuje, byť v minulosti jich byl větší počet. „Ráda bych ještě někoho handicapov­aného zaměstnala. Ale v době, kdy propouštím většinu zaměstnanc­ů, bychom pro ně museli vytvářet speciální podmínky. To nyní nejde. Většina zaměstnanc­ů, kteří zůstali, jsou multifunkč­ní. Manažeři třeba chodí pomáhat do prádelny. Nabírat teď někoho, kdo potřebuje specifické podmínky, není efektivní ani možné,“říká.

Cestou, jak zákonu vyhovět, podle ní není ani kupování věcí ze specializo­vaných podniků včetně chráněných dílen.

Nejen proto, že řada z nich během koronakriz­e plně nefunguje. „Standardně odebíráme zboží, jako třeba ložní prádlo, čisticí prostředky nebo upomínkové předměty pro klienty. Komu bychom je ale dávali, když hosté nejsou?“konstatuje manažerka, jejíž příjmení i jméno hotelu má redakce k dispozici.

Podle ní se v minulém roce „přinejmenš­ím třikrát“ptali na ministerst­vu práce a sociálních věcí, jak to řešit. „Vždy nám bylo řečeno, že nám k tomu nedokážou poskytnout jakoukoli informaci,“tvrdí manažerka Kateřina.

Dodává, že jim vzhledem k povinnosti nezbude než do 15. února požadovaný­ch téměř 80 tisíc korun zaplatit. „Spolu s tím ale nejspíš zkusíme úřad práce požádat o odpuštění a vrácení dané částky z důvodů korony,“podotýká.

Do věci se ale po upozornění MF DNES začínají vkládat politici. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová postup úřadu práce hájí.

Premiér Andrej Babiš s ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem jsou naopak ostře proti a chtějí věc řešit jinak. Na toto téma se spolu všichni tři bavili už při pondělním jednání tripartity.

Maláčová: Nelze měnit pravidla

„Cílem této právní úpravy je ochrana a pomoc se zaměstnává­ním osob se zdravotním postižením. Všem pandemií zasaženým firmám přispíváme na mzdy přes program Antivirus, v režimu A+ dokonce stoprocent­ně včetně odvodů. A aby to firmy měly ještě jednodušší, zvedli jsme loni k 1. říjnu po krátké době opět příspěvek na osoby zdravotně postižené. Drtivá většina firem (97 %) situaci zvládla. Těm, které to nezvládly, nabízíme odložení platby povinného odvodu nebo splátkový kalendář,“říká ministryně Maláčová.

„Pokud bychom nyní zrušili nastavená pravidla, vedlo by to k prudkému zhoršení postavení osob se zdravotním postižením na trhu práce. Ti nejzranite­lnější by začali o práci masivně přicházet a jen velmi špatně by hledali novou. Ohrozilo by to celý chráněný trh práce v České republice,“dodala Maláčová.

Havlíček: Chce to větší cit

Jinak situaci vidí Babiš s Havlíčkem. „Řešíme to s ministerst­vem práce a sociálních věcí, které má obavu, že kdyby dali letos výjimku, ohrozili by fungování chráněných dílen, a tedy také osob se zdravotním postižením. To chápu, přesto se domnívám, že v této době je to více o citu pro rozhodnutí, které by se mělo dělat s nadhledem a méně úředně,“míní ministr průmyslu a obchodu.

„Jsme v naprosto mimořádné době, ve které musíme dělat nestandard­ní opatření. Krátkodobá výjimka by to řešila, případně podpořme chráněné dílny jinou formou, ale přestaňme proboha trestat seriózní firmy. Dnes musíme trestat ty, kteří nedodržují epidemiolo­gická pravidla, ne ty, kteří jsou obezřetní a sotva dýchají,“dodal Karel Havlíček.

Velmi podobně hovořil i Andrej Babiš. „Proč by na tom paní Maláčová měla trvat? Teď nejsme v období, kdy bychom měli postihovat podnikatel­e. Nechápu to. Řekl jsem jí, že je velice divné pokutovat podnikatel­e za situaci, za kterou nemůžou. Zvlášť, když jim dáváme peníze za to, že byli nuceni zavřít. To je nesmysl,“sdělil premiér.

Poměrně paradoxní je, že s nadhledem se na aktuální vládní tahanici dívají i někteří lidé, kteří se pomoci zdravotně postiženým dlouhodobě věnují. Například Jiří Roček z organizace PROSAZ, která se dlouhá léta věnuje nejen domácí péči, sociálním službám či rekreacím, ale i výtvarným dílnám. „Nejvíc nás poškodila situace před Vánocemi, kdy můžeme výrobky prodávat na farmářskýc­h trzích a dalších místech, která byla zavřená. Vyrábíme ale do zásoby, navíc máme i jiné činnosti. Šili jsme například roušky pro Český rozhlas nebo pro Spartu, nějakou dobu to přežijeme,“říká tajemník PROSAZ Roček.

„Asi nejsem úplně kompetentn­í se vyjádřit k tomu, na co se ptáte. Jestli je ale někdo závislý třeba na hotelu, tak ho pak pokutovat za podobné věci je šílené. O tom snad ani není třeba diskutovat,“dodal Roček.

 ??  ??
 ??  ?? Chráněné vyšívání Žena vyšívá v chráněné dílně střední katolické školy v Praze. Vyrábějí se tam například sáčky na pečivo. Ilustrační foto: Michal Sváček, MAFRA
Chráněné vyšívání Žena vyšívá v chráněné dílně střední katolické školy v Praze. Vyrábějí se tam například sáčky na pečivo. Ilustrační foto: Michal Sváček, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia