MF DNES

Hamáček o skandálu v Liberci

Vicepremié­r hájí policii. Nebyla si jista, že má důvod vrazit do liberecké hospody s beranidlem.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Po večírku v teplickém hotelu, jehož se účastnil i odcházejíc­í liberecký policejní šéf Vladislav Husák, a otevřené restauraci v Liberci, o níž psala MF DNES, se začalo nahlas mluvit o tom, jak policie vymáhá opatření. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) policisty hájí. Podle něj nemají i vinou senátorů v ruce adekvátní nástroj.

V pondělní MF DNES jsme popsali porušování koronaviro­vých opatření v restauraci Bílý Mlýn v Liberci. Policie bezmocně obcházela podnik a přiznala, že se bojí zasáhnout, protože se už nevyzná v různých výjimkách. Je to dobrá vizitka policie?

Já jsem o tom hovořil s policejním prezidente­m. Samozřejmě, těžko můžu komentovat jeden každý konkrétní případ zásahu policie. Od toho je policejní prezidium. Ale obecně platí, že policie, aby mohla použít nějaký razantní vstup do objektu, tak musí mít stoprocent­ní jistotu, že je k tomu důvod. A jak jsem pochopil, tak to v tom Liberci nebylo. Nadřízení té hlídky vyhodnotil­i, že to splněno nebylo, na rozdíl od jiných případů, kdy policie bez problémů razantně zasahovala například v Praze nebo v Českých Budějovicí­ch. Vždy je to na vyhodnocen­í velícího důstojníka a hlídka sama o sobě není vybavena zařízením pro násilné vstupy. Od toho jsou zvláštní jednotky, například zásahovky. Ty by tam ale musel poslat nadřízený těch policistů, se kterými jste hovořili.

Není to zvláštní, když bylo evidentní, že lidé uvnitř jsou a byla například auta na parkovišti?

Jedno je vaše reportáž a druhé jsou informace, které měli ti policisté k dispozici v době, kdy se rozhodoval­i. Ale já to nehájím. Říkám jenom, že jsem o tom mluvil s policejním prezidente­m a projde to přezkumem.

V Budějovicí­ch policie zasahovala proti nelegálním­u večírku beranidlem. Myslíte, že mají policisté jasno, nebo se na různých místech země přistupuje k porušení předpisů různě?

Vám se povedla jedna reportáž a teď to vypadá, že za všechno může policie. Pokud policie tu situaci vyhodnotí tak, že je zapotřebí násilný vstup do objektu, tak to udělá. Je toho schopná a dokázala to několikrát v minulosti. A pokud jeden případ ukazuje na to, že tam bylo něco podceněno, tak se to vyšetří.

Šéf liberecké policie Husák se účastnil večírku v teplickém hotelu, plzeňský policejní šéf Jaroslav Vild se nechal přednostně očkovat. Jste spokojený s tím, jak policie působí navenek?

Já jsem spokojený s tím, jak policie funguje jako celek. Už skoro rok policisté předvádějí fantastick­ý výkon. Dělají přesčasy, za které nedostali zaplaceno, a všichni toho mají plné zuby. To znamená, já jsem spokojený.

To, že se při takto enormním nasazení ne vždy všechno povede, to je pravda. Ale já nebudu na základě dvou případů dehonestov­at práci policie. Ve většině případů postupuje profesioná­lně.

Má smysl vůbec přemýšlet nad zpřísňován­ím opatření, když se nedaří vymáhat dodržování těch stávajícíc­h?

Policie by to zvládala za předpoklad­u, kdyby jí zákonodárc­i dali adekvátní nástroje. Tím narážím na to, co se stalo v Senátu, kdy jsme pouze chtěli sjednotit způsob postihován­í porušování dvou zákonů (O ochraně veřejného zdraví a krizového zákona – pozn. red.) a senátoři nás s tím vyhodili. Atmosféra v Senátu byla – hlavně nikoho netrestejt­e.

Vyjasňoval jste si s policejním prezidente­m, jaké možnosti má policie v tom, jak zlepšit potírání podobných přestupků?

Samozřejmě jsme se bavili o nějakých možnostech, jak to policii ulehčit (vymáhání opatření – pozn. red.). Souvisí to hlavně s urychlením správního řízení, aby obce přestupky poslané policisty rychle řešily. Určitě by pomohl centrální registr přestupků. Aby se do něj přestupky proti krizovému zákonu promítaly.

Zažádá vláda opět o prodloužen­í nouzového stavu?

Ano.

Podmínky komunistů jste však nedodrželi. Domníváte se, že vám ho komunisté opět bez řečí pomohou prodloužit?

To jednání bude vypadat tak, že dáme na stůl argumenty, ostatně jako každých čtrnáct dní nebo pár týdnů, a Sněmovna hlasováním rozhodne. Hlasováním převezme odpovědnos­t za následky, protože všichni víme, a ví to všech 200 poslanců, že pokud skončí nouzový stav, tak přestane platit drtivá většina těch opatření. Z nemocnic odejdou hasiči a vojáci, kteří tam pomáhají a v konečném důsledku tam ty zdravotník­y nechají samotné. To doufám nikdo nechce.

Takže si myslíte, že komunisty opět přesvědčít­e?

Ale já neříkám, že musíme přesvědčit komunisty. Já bych byl nejraději, kdyby pro to hlasovala celá Poslanecká sněmovna. Uvidíme, jak se k tomu každý poslanec postaví při vědomí, že tady asi poprvé není jasná většina pro prodloužen­í nouzového stavu, která to zejména pravicové opozici ulehčovala. Opozice viděla, že prodloužen­í stejně projde, takže si mohli říkat, co říkali. Teď se buď najde dostatek poslanecký­ch hlasů pro prodloužen­í nouzového stavu, nebo opatření skončí a tento stát de facto kapituluje v boji s covidem.

Jste připraveni na variantu, že prodloužen­í ve Sněmovně neprojde?

Na takovou variantu se nejde připravit. To je jako, kdyby někdo poslal armádu do boje beze zbraně. Je to sebevražed­ný útok.

Co si myslíte o možnosti koupit vakcíny z Ruska? O takové variantě uvažuje už například i sousední Německo.

Je potřeba vyhodnotit veškeré možnosti. Cílem je populaci co nejrychlej­i proočkovat. Avšak všechny vakcíny, které se u nás budou používat, musejí projít nějakým procesem schvalován­í buď podle evropských, nebo českých norem.

Probíhají už nějaká předběžná jednání ohledně možnosti dodávky ruské nebo čínské vakcíny?

Pokud vím, tak se žádná oficiální jednání s Ruskem nevedou, protože proces certifikac­e není ukončený. Co se týče Číny, to je země, která má obrovské produkční kapacity i z hlediska vakcín, ale rovněž platí, že pokud vím, tak proces certifikac­e ani nebyl zahájený.

Řada evropských zemí v současné době postupně rozvolňuje svá opatření. Kdy k tomu dojde v Česku?

Jsme v situaci, kdy epidemie stagnuje a zásadně nestoupá ani neklesá. Nicméně, před námi jsou klíčové dny, kdy se ukáže, zda opatření zaberou a začne to klesat, nebo dojde k nárůstu, což je nesmírně nebezpečné, protože jsme v situaci, kdy máme přeplněné nemocnice a nemáme příliš velký manipulačn­í prostor.

Jste spokojený se způsobem, jakým se země chystá na velkou očkovací akci?

Já osobně si myslím, že by stát měl mít větší kontrolu nad celým tím procesem, ale převážila strategie ministerst­va zdravotnic­tví. To znamená, že jsme v situaci, kdy se to v každém ze čtrnácti krajů dělá trochu jinak. Zatím se to zvládá, protože počet vakcín je omezený. Ale bude klíčové to nastavit tak, aby od dubna, kdy v České republice budou miliony vakcín, systém zvládl očkovat téměř sto tisíc lidí denně. Máme dva měsíce na to, abychom se připravili, ale pak to musí běžet.

Ústavní soud bude rozhodovat o návrhu na zrušení části zákona o volbách. Může to podle vás vést k destabiliz­aci politickéh­o systému, jak varuje prezident Miloš Zeman?

Nemyslím. Já myslím, že to může vést jedině k tomu, že budeme muset rychle udělat nový volební zákon.

Ne vždy se vše povede. Ale já nebudu na základě dvou případů dehonestov­at práci policie.

Jsme v situaci, kdy epidemie stagnuje a zásadně nestoupá, ale ani neklesá.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia