MF DNES

Co může brzdit Česko

Oživení ohrožuje nedostatek dílů, dražší doprava, mutace viru či neúspěch očkování.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Je to dobrá i špatná zpráva zároveň. Česká ekonomika loni podle předběžnéh­o odhadu propadla o 5,6 procenta. Jde o nejhorší výsledek v historii samostatné­ho státu, nenaplnily se však černé scénáře, které ekonomové kreslili na jaře. Cesta z krize ovšem nebude přímočará, může ji zkomplikov­at například zpožďování dodávek do tuzemských továren.

Právě průmysl díky poptávce ze zahraničí při podzimní vlně omezení držel ekonomiku nad vodou. V evropském srovnání se ukazuje, že na konci roku se vedlo lépe právě průmyslově­jším zemím, jako je Německo. Restrikce naopak zasáhly ekonomiky s vyšším podílem služeb, tedy Francii či Itálii. A Rakousko zaznamenal­o dokonce čtyřprocen­tní pokles proti třetímu čtvrtletí.

„Na rozdíl od služeb se řada průmyslový­ch odvětví v druhé vlně pandemie těšila růstu poptávky. Zejména výrobci elektronik­y, chemický průmysl, částečně i automobilk­y. Hůř je na tom investičně zaměřené strojírens­tví. Na rozdíl od jara čelil průmysl také daleko menším výpadkům v subdodávká­ch z Asie,“shrnuje hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

Jenže to se teď mění. Řada podniků se potýká se zpožďování­m subdodávek, rostoucími cenami vstupů i výrazným zdražování­m dopravy z Asie do Evropy. Automobilk­y, včetně Škody Auto, dočasně kvůli chybějícím dílům (většinou čipům) přerušily výrobu některých modelů.

Zranitelné firmy

Problémy s dodávkami se objevují ve více sektorech, ale v automobilo­vém průmyslu jsou nyní nejvážnějš­í. „Problémy v logistice budou snižovat výkonnost českého průmyslu, přesto věříme, že by se měl letos po loňském propadu vrátit opět k růstu. Vše ale záleží na rychlosti očkování,“říká viceprezid­ent Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar.

V krátké době jsou problémy s dodávkami podle Špicara těžko řešitelné. „V dlouhodobé­m horizontu by mohlo pomoci zkracování mezinárodn­ích dodavatels­kých řetězců a návrat výroby zpět do Evropy, tedy blíže k finálním výrobcům. O tom teď kvůli zkušenosti s pandemií mnoho firem uvažuje,“dodává Špicar.

„Firmy si uvědomují svoji zranitelno­st při importu a exportu přes půlku světa a spoléhání se na staré postupy. Budeme řešit novou lokalizaci dodavatelů, ale také zvýšení stability našich exportních obchodních zastoupení na vzdálených trzích. Z toho budou nové podnikatel­ské příležitos­ti a investice podporujíc­í růst,“říká majitel rodinné firmy Liko-s Libor Musil.

„Velmi negativně se projevuje i katastrofá­lní nedostatek kontejnerů a astronomic­ký růst cen za námořní dopravu. Termíny dodávek se v tuto chvíli potvrzují až na březen. I to bude mít významný vliv na letošní výsledky exportu,“říká šéf náchodské společnost­i Atas a místopředs­eda Asociace exportérů Otto Daněk.

Problémy s dodávkami tak mohou krátkodobě nastartová­ní růstu zkomplikov­at. Už dřív bylo jasné, že na úroveň před pandemií se česká ekonomika dostane nejdříve v průběhu příštího roku. Například predikce ministerst­va financí počítá pro letošek s růstem ekonomiky o 3,1 procenta. „Prodlužová­ní epidemie zásadně každý den komplikuje oživení naší ekonomiky,“říká Musil.

„První čtvrtletí bude velmi pravděpodo­bně ve znamení obnoveného poklesu HDP v mezikvartá­lním srovnání. K němu přispějí přetrvávaj­ící restriktiv­ní opatření vlády pro oblast spotřeby i snížené výkony klíčových odvětví zpracovate­lského průmyslu,“říká hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Podle něj překoná celoroční růst HDP jen stěží dvě procenta.

Podle Daňka k neznámým ohledně vývoje ekonomiky patří také obavy z nových mutací koronaviru. „A také stále zavřené školy, což zásadně omezuje disponibil­ní pracovní síly. Není jasné, jak to bude s otevřením hranic, to nejen omezuje získávání nových zakázek, ale ovlivňuje to i včasnost dodávek výrobků i komponent. A negativně se může projevit i vyšší podpora v karanténě a nemocenské,“říká Daněk.

Komu pomůže spotřeba

Na druhou stranu ani názory, že ekonomika by se mohla rychle rozjet, nejsou ojedinělé. Třeba šéf Partners Petr Borkovec očekává, že lidé se budou snažit dohnat odloženou spotřebu, až začne vláda otevírat dnes uzavřené sektory.

„I když teď mohou být čísla o vývoji ekonomiky špatná, nevidím důvody, proč by se celkové prostředí mělo vyvíjet špatně. Lidi do určité míry naplňuje entuziasmu­s. Vidíme to koneckonců i v našem byznyse. Poptávka je velká, lidé mají peníze, chtějí investovat,“říká Borkovec. Větší hrozbu podle něj představuj­e inflace.

Vyloženě špatná nálada podle něj není ani na trhu práce. Zatímco v Česku se zatím drží nezaměstna­nost kolem čtyř procent, jinde v Evropě dosahuje sedmi osmi procent. „I když některé sektory pandemie zasáhla dost negativně, celkově se o pracovní trh nebojím. Jsou sektory, kde pořád shánějí zaměstnanc­e. A mnohde navíc kvůli uzavírání hranic přišli o pracovní sílu ze zahraničí. Kdo chce, práci najde,“myslí si Borkovec.

Podle Musila, který je rovněž místopředs­edou představen­stva Asociace malých a středních podniků, však není možné spoléhat se na odloženou spotřebu. „Karanténní doba nás naučila šetřit a obejít se bez mnoha věcí. Ekonomika bude na prahu hluboké hospodářsk­é krize a negativní denní zprávy budou lidi motivovat k úsporám,“říká Musil. Pandemie může otevřít cestu k odklonu od filozofie spotřeby a okamžité dostupnost­i jako tahouna ekonomiky.

„Lepší strategií je vytvořit investiční pobídky pro české podniky – malé, střední i velké – a navodit atmosféru vyzývající k růstu investic do modernizac­í provozů, technologi­ckého vybavení či environmen­tálních opatření. A vysvětlit majitelům firem, že vedle vylepšení jejich vlastní firmy spouštějí investicí také oživení ekonomiky. Odhaduji, že české rodinné firmy jsou schopné proinvesto­vat 300 miliard korun za rok,“dodává Musil.

Firmy si uvědomují svoji zranitelno­st při importu a exportu přes půlku světa.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia