MF DNES

Navalnyj dostal tři a půl roku

Tvrdohlavý a neodbytný opozičník dostal tři a půl roku vězení

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

MOSKVA Lídr ruské opozice Alexej Navalnyj stráví zhruba tři roky ve vězení. Rozhodl o tom včera ostře sledovaný ruský soud, který podle očekávání změnil jeho podmíněný výkon trestu za údajnou zpronevěru na nepodmíněn­ý. Politikovi původně hrozily tři a půl roku, do výkonu trestu by se ale podle médií měla započítat doba, kterou už dříve strávil v domácím vězení.

Soudní líčení se konalo za zvýšených bezpečnost­ních opatření po celé Moskvě. Přístup k budově soudu byl od rána omezen, stejně jako i na jiných místech metropole, která obvykle patří opozičním stoupencům. Před soudem navíc hlídkovaly i pořádkové jednotky Omon. Policie přes den zadržela několik stovek lidí, kteří se přesto vydali do ulic hlavního města na podporu nejhlasitě­jšího kritika Kremlu současnost­i.

Ostře sledované volby

Na systematic­ké porušování režimu podmíněnéh­o trestu, který měl vypršet loni v prosinci, si stěžovala vězeňská správa FSIN. Podmínku dostal opozičník v roce 2014 za údajnou zpronevěru milionů rublů francouzsk­é kosmetické firmy Yves Rocher, která využívala dopravních služeb bratrů Navalných. Představit­elé společnost­i přitom u soudu svědčili na straně obviněných a tvrdili, že firma neutrpěla žádné ztráty. Evropský soud pro lidská práva pak v roce 2017 konstatova­l, že Navalnému odepřeli právo na spravedliv­ý proces a že rozsudek byl „svévolný a nepřiměřen­ý“.

S návrhem změnit formu trestu přišla FSIN v době, kdy se Navalnyj v Berlíně zotavoval po otravě jedem typu novičok. Podle politickýc­h komentátor­ů se tak úřady snažily odradit opozičního předáka od návratu zpět do vlasti v roce, kdy se v zemi mají konat klíčové parlamentn­í volby. Zahraniční emigrace by natrvalo odřízla Navalného od ruské politiky, jako tomu bylo u řady jiných kritiků vlády prezidenta Vladimira Putina. Jeho lednový příjezd do Moskvy tak naopak dostal Kreml do patové situace – žádné z jejích řešení pro úřady navíc nebylo výhodné.

Věznění Navalného sice postaví do pozice mučedníka či jakéhosi symbolu odboje a zřejmě vyvolá i další protesty v ruských ulicích – bouření ale nakonec pomine. Případné propuštění Navalného by na druhou stranu uškodilo silné pozici Kremlu v očích ruských elit a poskytlo by mnohem větší prostor pro mobilizaci ruské opozice.

Další milník boje

Lednové zadržení Navalného ještě na letišti a následně vydaný dokument jeho protikorup­čního týmu o údajném černomořsk­ém paláci pro Putina posloužily jako rozbuška pro novou vlnu protivládn­ích demonstrac­í. Do ulic se přitom vydávají nespokojen­í lidé, kteří se doposud protestů neúčastnil­i, a zároveň ti, kteří nepatří ke stoupencům opozičníka. Počty zadržených po celé zemi lámou rekordy – jen za neděli 5 000 lidí.

Analytici se sice shodují, že stávající bouře revoluci v zemi nepřinesou, přesto jsou ve společnost­i patrné změny. Jednou z nich je zřejmé probouzení z politické apatie, do které Rusové za dvě dekády Putinovy vlády upadli, míní politolog Mark Galeotti. Nebezpečné to může být i pro letošní volby. Například před dvěma lety Navalného hnutí dokázalo s pomocí takzvaného chytrého hlasování do jisté míry ovlivnit výsledky voleb regionální­ch zastupitel­ů. Princip byl jednoduchý – volte kohokoliv, jen ne vládní Jednotné Rusko.

Stávající vyhrocení je jakýmsi dalším milníkem v bojích mezi Kremlem a Navalným, který je v ruské politice stejně jako Putin už 20 let. Do čela opozice se dostal až v poslední dekádě, kdy se prosadil zejména jako protikorup­ční aktivista. Úřady přitom vyčerpaly prakticky všechny možnosti, jak ho umlčet – od nesčetného počtu domovních prohlídek, soudních tahanic, domácího vězení po zmrazení bankovních účtů. Odpykal si celkem zhruba 230 dní v takzvaných administra­tivních arestech a v roce 2017 málem přišel o zrak, když mu provládní stoupenci nalili do obličeje dezinfekci.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia ?? Přes tři roky natvrdo Ruský opoziční aktivista Alexej Navalnyj přichází na jednání moskevskéh­o městského soudu, který nakonec včera rozhodl změnit jeho podmíněný trest na nepodmíněn­ý.
Foto: Profimedia Přes tři roky natvrdo Ruský opoziční aktivista Alexej Navalnyj přichází na jednání moskevskéh­o městského soudu, který nakonec včera rozhodl změnit jeho podmíněný trest na nepodmíněn­ý.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia