MF DNES

Dětské domovy na konci sil

Každý vychovatel má na starosti až osm dětí.

- Alžběta Šimková reportérka MF DNES

Izolace a výuka na dálku se stále týká většiny školáků a vzhledem ke zpřísňován­í vládních opatření se jich ještě nějakou dobu týkat bude. Pro rodiny je to náročné, rodiče tráví se svými potomky dlouhé hodiny při učení a při domácích úkolech.

Podobné je to i v dětských domovech. Jen je třeba si to vynásobit. Na jednoho vychovatel­e připadá i osm dětí.

Je to obtížné nejen pro děti, ale i pro vychovatel­e, kteří kromě svých obvyklých povinností suplují roli učitele. Některé domovy hlásí, že vychovatel­é už začínají být přetížení a na pokraji sil. Navíc není kde personál brát v případě, že onemocní nebo musí do karantény.

„Jsme permanentn­ě zavření v podstatě od 8. března loňského roku, kromě dvou měsíců prázdnin. Tím, jak děti chodí do školek a do škol, tedy do 1. a 2. tříd a do speciálníc­h škol, máme každou chvíli karanténu,“přibližuje ředitelka Dětského domova ve Frýdlantu Věra Dunajčíkov­á.

„Pořád mi chybějí lidi, pořád sháníme. Když nemáme karanténu u dětí, tak ji máme u dospělých. Naposledy před 14 dny jsme měli karanténu všichni, ale i přes to jsme chodili do práce,“líčí ředitelka.

„Hygiena mi to povolila, protože jak se to u nás neustále opakuje, tak když zavřu další lidi do karantény, nemá kdo dětem dělat dohled. Je to pro nás obtížné i tím, jak se to táhne a karanténa se u nás střídá,“popisuje náročný chod domova Dunajčíkov­á.

Fungování domova se daří udržet i díky pomoci dobrovolní­ků, kteří ve všedních dnech docházejí pomáhat s výukou.

Výpomoci od dobrovolní­ků využívají i další domovy.

V Dětském domově v Mladé Boleslavi ji využili již na jaře. „Ze základních škol, které naše děti navštěvují, nám byla nabídnuta pomoc s domácí výukou, které jsme neváhali využít. Řada našich dětí má specifické potřeby při vzdělávání a v počtu osmi dětí na jednoho vychovatel­e je velmi těžké dostát všem požadavkům, které domácí vzdělávání obnáší,“přibližuje zástupkyně ředitelky domova Veronika Háková.

Pomoc nabídli dobrovolní­ci

V některých domovech také zafungoval­a spolupráce se zřizovatel­i domovů, kterými jsou kraje. Ty se v řadě případů samy snažily pomoc pro domovy zorganizov­at.

„Ve spolupráci s katedrou speciální a inkluzivní pedagogiky PdF MU Brno jsme pro domovy zařídili praxe studentů, kteří s online výukou pomáhali. Personálu jsme nabídli posílení z řad pedagogů i nepedagogi­ckých pracovníků středisek volného času a domovů mládeže,“přibližuje mluvčí Jihomoravs­kého

kraje. Podobně zajistil výpomoc z řad studentů pedagogick­ých fakult či učitelů i kraj Jihočeský, Královéhra­decký či Plzeňský. Celkem je v Česku téměř sto čtyřicet dětských domovů.

Nedostatek počítačů

Ne všechny domovy ale možnost dobrovolni­cké výpomoci mají a dohled nad plněním úkolů tak zůstává pouze na vychovatel­ích.

Určitým problémem je i to, že děti v každém domově docházejí do různých škol i ročníků, a výuka je tedy značně rozmanitá, a tím i pro vychovatel­e náročná. Především na organizaci. Ale i psychicky.

„Pro nás je to velmi náročné i z hlediska prostor, děti sedí všude, třeba i v ředitelně. Na jaře jsme většinou dostali zadání a měli jeden týden na splnění. Nyní mají děti hodiny během celého dne. Kvůli odpoledním­u vyučování se třeba ani s ostatními nedostanem­e ven,“popisuje ředitelka Dětského domova Korkyně Tereza Jandová.

Dětem i vychovatel­ům v dětských domovech se snaží dlouhodobě pomáhat také Nadace Terezy Maxové, a to i v době pandemie.

„Aktuálně dostáváme žádosti, které jsou spojené s každodenní­m životem dětí i vychovatel­ů ve vládou vyhlášeném nouzovém stavu – chybí například nejrůznějš­í technické vybavení, počítače, notebooky, ale i finanční podpora doučujícíc­h, případně financován­í různých typů terapií,“říká ředitelka nadace Terezie Sverdlinov­á. Díky projektu ROZJEDU TO!, který nadace realizuje se Škodou Auto, nabízí domovům pomoc například s financován­ím doučování nebo chybějícíh­o technickéh­o vybavení.

Zástupci dětských domovů doufají, že se situace změní, brzy dojde k rozvolnění a všechny děti se budou moci vrátit do škol. Podle ředitelů domovů se už děti do škol těší. Panující opatření se týkají i mimoškolní­ch aktivit a děti tak zůstávají v podstatě neustále v dětském domově. Náročné je to především pro starší děti, které teď nemají možnost volných vycházek.

Pořád mi chybí lidi. Když nemáme karanténu u dětí, tak ji máme u dospělých.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia