MF DNES

Piráti a STAN téměř dotáhli v průzkumu hnutí ANO

-

Hnutí ANO zaznamenal­o v lednu 2021 pokles preferencí na 26,5 procenta. Nejsilnějš­í koalicí se stali Piráti a STAN s 25 procenty. Koalici stran ODS, KDU-ČSL a TOP 09 SPOLU by v lednu 2021 podpořilo 18,5 procenta respondent­ů. Informoval­a o tom včera agentura pro průzkum veřejného mínění Median.

Podle ní se zdá, že druhá covidová vlna měla na voličskou základnu ANO negativní vliv. Mírně ubývá podpora mezi voliči do 54 let. Podpora mezi voliči nad 65 let je ovšem stále 45 procent.

Koalice Pirátů a Starostů má poměrně silné voličské jádro a potenciáln­í zisk vyšší než hnutí ANO. U koalice se dala očekávat podpora mezi mladými lidmi, což se potvrdilo. Ve věkové skupině 18 až 24 let dosahuje podpora 60 procent, ve věku 25 až 34 let je to potom 46 procent.

Nečekaně silná je podpora pirátské koalice i ve věkové skupině 45 až 54 let, a to 32 procent, což je zhruba o osm procentníc­h bodů více než prostý součet preferencí Pirátů a STAN z listopadu 2020.

Koalice stran ODS, KDU-ČSL a TOP 09 SPOLU dosahuje ve věkových skupinách mezi 18 a 54 lety potenciáln­ího zisku nad 20 procent.

PRAHA Patová situace

Pokud by se dostalo jen těchto šest uskupení do Sněmovny, podle stávajícíh­o volebního zákona a při použití d’Hondtovy metody by ANO mělo 57 poslanců. Piráti a STAN by měli 54 zákonodárc­ů, SPOLU 40 poslanců, SPD devatenáct a ČSSD a KSČM po patnácti.

Ani stávající koalice ANO se sociálními demokraty, podporovan­á komunisty, by ale většinu neměla. Jelikož s Tomiem Okamurou se nikomu příliš spolupraco­vat nechce, vznikl by na první pohled volební pat a síly by se musely rozložit jinak.

První a druhá opoziční koalice by při případné spolupráci nedosáhly na většinu 101 mandátů. (iDNES.cz)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia