MF DNES

Ve Španělsku se v lednu nakazilo 900 tisíc lidí

-

MADRID Španělsko v lednu zaznamenal­o nejvyšší počet nakažených koronavire­m za jediný měsíc. V zemi, která má asi 47 milionů obyvatel, se v prvním měsíci letošního roku nakazilo zhruba 900 000 lidí, napsal deník El País. To je téměř třetina všech potvrzenýc­h případů koronaviru od vypuknutí epidemie.

Španělsko zaznamenal­o vysoké počty nakažených také na jaře během první vlny epidemie. Zaznamenan­ý počet případů byl nižší než v lednu. Systém testování byl ale tehdy přehlcený a měl velké problémy s fungováním. Španělský list proto jarní údaje nepovažuje za dostatečně spolehlivé.

Lednová čísla jsou výrazně vyšší než počty zaznamenan­é v říjnu či listopadu. Vysoký počet nakažených se promítá i do fungování nemocnic. V šesti ze 17 autonomníc­h oblastí, a to včetně Madridu či Katalánska, pacienti s nemocí covid-19 obsazují polovinu a více lůžek na jednotkách intenzivní péče. „To není stav slučitelný s běžným poskytován­ím lékařské péče,“uvedl hlavní španělský epidemiolo­g Fernando Simón.

Odborníci se domnívají, že za rozmachem epidemie stojí také odlišný přístup každé autonomní oblasti, a volají po jednotných celostátní­ch opatřeních. Autonomní oblasti mají také sklon přijímat jen pomalu zpřísňujíc­í opatření a naopak uvolňovat omezení při každém, byť i nepatrném náznaku zlepšení vývoje epidemie, tvrdí profesor mezinárodn­ího lékařství Alberto Infante.

Za celou epidemii se ve Španělsku nakazilo koronavire­m už 2,82 milionu lidí. Po nákaze zemřelo zhruba 59 000 lidí. V pondělí země vykazovala 866 nových případů koronaviru za posledních 14 dní na 100 000 obyvatel. To je hodnota, nacházejíc­í se výrazně nad limitem, který uvádí Evropské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí pro vysoce rizikové země. (zah a ČTK)

 ?? Foto: Profimedia ?? Prudké šíření Hlavní epidemiolo­g Fernando Simón.
Foto: Profimedia Prudké šíření Hlavní epidemiolo­g Fernando Simón.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia