MF DNES

Kdo je generál, který uchvátil moc v Myanmaru

Muž se vzezřením „úředníčka“se nechvalně proslavil armádními masakry Rohingů

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Generál Min Aun Hlain, vůdce pučistů a dnes nejmocnějš­í muž Myanmaru, tak trochu klame tělem. Je drobné postavy a často nosí kulaté brýle bez obrouček, jež mu dodávají vzezření spíše učitele nebo úředníka z kanceláře než vrchního velitele jedné z nejdrsnějš­ích armád v regionu.

Má rád publicitu a přál by si, aby na něj obyvatelé Myanmaru pohlíželi jako na jakéhosi osvíceného „otce národa“. To je ovšem po nynějším puči, jímž se armáda po několika letech polovičaté demokracie násilně zmocnila vlády, pouhá utopie.

Čtyřiašede­sátiletý Min Aun Hlain tím, jak nekompromi­sně smetl představy myanmarské ikony Do Aun Schan Su Ťij, že v zemi lze dosáhnout smysluplné rovnováhy mezi civilní a vojenskou moci, ukázal svou skutečnou tvář.

Přitom po loňských listopadov­ých volbách, které drtivě vyhrála

Národní liga pro demokracii (NDL) pod vedením Su Ťij, to vypadalo, že skončí v důchodu. Na podzim na něj byl údajně vyvíjen tlak, aby odešel a otupil tak ostří zahraniční kritiky i domácí nespokojen­ost.

Hlavní tvář masakrů

Generál Min Aun Hlain byl totiž hlavní tváří drsné vojenské kampaně proti domácím muslimským Rohingům, která téměř 800 000 z nich donutila k útěku do sousedního Bangladéše. Vyšetřovat­elé OSN hovořili o „genocidním záměru“a uváděli, že docházelo k masovému zabíjení, vypalování rohingskýc­h vesnic a rozsáhlému znásilňová­ní. V zahraničí se množily výzvy, aby byl generál souzen za válečné zločiny.

Ten ovšem veškerou kritiku shodil ze stolu, pasoval se do role bojovníka s islámským terorismem a podle jeho vyjádření byl na své činy i patřičně hrdý. Papeži Františkov­i před třemi lety při osobním setkání řekl, že armáda jedná „v zájmu stability a míru“.

Odcházet do ústraní se mu také zjevně nechtělo. Tak zorganizov­al převrat a zemi pagod uvrhl do nové krize. Šéf pučistů

Narodil se v roce 1956 v jižním Myanmaru a v 70. letech studoval právo na univerzitě v Rangúnu. Tehdy rozšířeném­u politickém­u aktivismu se vyhýbal. „Byl zamlklý, byl to muž několika slov, držel se v ústraní,“vzpomínal na něj jeden spolužák v roce 2016. Místo účasti na demonstrac­ích se každoročně hlásil na Akademii obranných služeb, přední vojenskou školu. Na třetí pokus uspěl.

Podle jeho tehdejších profesorů byl jen průměrným kadetem. Jeho kariérní postup v armádě byl sice pomalý, ale pravidelný. V roce 2008 ho ovšem zviditelni­l tvrdý zásah proti povstalcům ve východním pohraničí a dojednání příměří se silnou Sjednoceno­u armádou státu Waů, jednoho z etnik rebelující­ch proti vládě v Rangúnu.

Tento úspěch stál podle pozorovate­lů za jeho povýšením do čela armády. Stalo se tak v roce 2011, tedy v době, kdy Myanmar zahájil přechod k demokracii. Následné první svobodné volby v roce 2015 ovládla NLD a legendární Su Ťij se o rok později stala de facto premiérkou země. Min Aung Hlaing ovšem zůstal v politice mocnou silou. Se čtvrtinou parlamentn­ích křesel vyhrazenýc­h pro důstojníky a třemi mocnými ministerst­vy pod armádní kontrolou dokázal úspěšně blokovat pokusy o plnou demokratiz­aci ústavy.

Šéf myanmarské junty býval hodně aktivní na Facebooku. Pak ho ovšem od účtu odstřihli s poukazem na šíření dezinforma­cí a nenávisti. Odstavit ho od moci v zemi nejspíš tak snadné zdaleka nebude. Zdá se, že si ji podrží nejméně rok, tedy pokud dodrží slib, že pak umožní uspořádat nové svobodné volby.

 ?? Foto: Reuters ?? Generál Min Aun Hlain, který stojí v čele myanmarské armády, smetl naděje země na rozvoj demokracie.
Foto: Reuters Generál Min Aun Hlain, který stojí v čele myanmarské armády, smetl naděje země na rozvoj demokracie.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia