MF DNES

Severní Irsko přestalo kontrolova­t zboží do Británie

-

Severní Irsko přestalo ve dvou přístavech dočasně provádět kontroly zboží směřujícíh­o do zbytku Británie. Úřady mají kvůli výhrůžkám obavu o bezpečnost pracovníků. Prohlídky předpoklád­á takzvaný protokol o Severním Irsku, který je jedním ze základních kamenů brexitové dohody mezi Spojeným království­m a Evropskou unií. Opatření je trnem v oku některých unionistů usilujícíc­h o co nejpevnějš­í svazek Severního Irska s Londýnem.

Severoirsk­á vláda uvedla, že v přístavech Belfast a Larne zastavila kvůli obavám o bezpečí zaměstnanc­ů fyzické prohlídky zboží živočišnéh­o původu.

V okolí Larne severně od Belfastu se v poslední době objevily nápisy na zdech, které odsuzovaly pobrexitov­ý vznik celní hranice v Irském moři. Některé z nich mířily na pracovníky přístavů, kteří provádějí kontroly. Zaměstnanc­i v uplynulých dnech rovněž hlásili podezřelé chování neznámých osob, které si zapisovaly poznávací značky jejich aut.

Policie v reakci na hrozby oznámila, že v přístavech zvýší svou přítomnost.

Starosta Larne Peter Johnston uvedl, že nápisy jsou „hluboce znepokojiv­é“a že se ve společnost­i odehrává „pozoruhodn­ý nárůst napětí“. Poslanec severoirsk­ého parlamentu za probritsko­u Demokratic­kou unionistic­kou stranu (DUP) Ian Paisley mladší uvedl, že brexit narušil existující křehkou rovnováhu mezi jednotlivý­mi komunitami.

Británii na konci loňského roku skončilo pobrexitov­é přechodné období, po němž byla součástí hospodářsk­ého prostoru EU. Zboží putující mezi EU a Británií už teď podléhá celním a veterinárn­ím kontrolám.

Brexitová dohoda předpoklád­á, že kontrolová­no bude i zboží mezi Severním Irskem a zbytkem Británie. Vyjednavač­i se v obavě z možného obnovení desítky let trvajícího severoirsk­ého konfliktu chtěli vyhnout situaci, kdy by mezi Irskem, jež je součástí EU, a britským Severním Irskem vznikla takzvaná tvrdá hranice. (ČTK)

 ?? Foto: ČTK ?? Bezpečí zaměstnanc­ů V přístavech Belfast a Larne byly zastaveny fyzické prohlídky zboží živočišnéh­o původu.
Foto: ČTK Bezpečí zaměstnanc­ů V přístavech Belfast a Larne byly zastaveny fyzické prohlídky zboží živočišnéh­o původu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia