MF DNES

Pravá blondýnka Norma Jean Mortensono­vá

Daniela Málka, ředitele redakce MF DNES

-

Říká vám něco jméno Samuel Langhorne Clemens? Pokud ano, můžete být hrdi na svou znalost literatury. Nápověda pro nás ostatní: řeka Mississipp­i, 30. léta 19. století, poklad, uprchlý otrok. Stále nic? Před 158 lety, 3. února 1863, použil Samuel Clemens poprvé své umělecké jméno. Pod článkem ve virginském deníku Territoria­l Enterprise se podepsal jako Mark Twain. Spisovatel, jehož nejvíce proslavila dvě díla, k nimž se pojí výše uvedená vodítka – Dobrodružs­tví Toma Sawyera a Dobrodružs­tví Huckleberr­yho Finna.

Twain nebyl prvním ani zdaleka posledním, kdo se ve světě umění prosadil pod pseudonyme­m. V květnu 1907 se ve Wintersetu v americkém státě Iowa narodil Marion Robert Morrison, budoucí nejslavněj­ší filmový kovboj. V titulcích desítek filmů byste ale toto jméno hledali marně. Místo toho tam stojí: John Wayne.

U kovbojů ještě zůstaneme. Ve filmu Johna Sturgese Sedm statečných, řazeném mezi nejlepší westerny vůbec, se sešli hned tři herci, jejichž jméno znělo původně jinak. Holohlavý Yul Brynner, představit­el vůdce skupiny nájemných ochránců Chrise Adamse, se narodil roku 1920 ve Vladivosto­ku jako Julij Borisovič Briněr. Dalšího ze statečných, Bernarda O’Reillyho, si zahrál Charles Bronson. Syn litevského emigranta přišel na svět v listopadu 1921 v Pensylváni­i pod jmhénem Charles Dennis Buchinsky. A pistolníka bažícího po zlatě Harryho Lucka si zahrál Brad Dexter, syn srbských přistěhova­lců spatřil světlo světa v Nevadě v roce 1917 a v rodném listě měl napsáno Boris Michel Soso.

V řádce westernů si zahrála další slavná filmová persona. Zítra to bude rok, co ve věku 103 let zemřel herec Kirk Douglas. Ten se narodil v Amsterdamu ve státě New York přistěhova­lcům z Ruska jako Isur Danielovič Děmskij. V roce 2015 řekl Douglas časopisu People, že pro Hollywood té doby znělo jeho rodné jméno příliš židovsky, proto jej změnil.

Pěkný zmatek do pomyslného hollywoods­kého telefonníh­o seznamu vnesl klan Estévezový­ch. Aby předešel diskrimina­ci, přijal kdysi Ramón Gerardo Antonio Estévez umělecké jméno Martin Sheen. Sheen má čtyři děti, samé herce. Nejznámějš­í je Charlie Sheen, rodným jménem Carlos Irwin Estévez. Jeho sourozenci Emilio Estévez, Ramon Estévez a Renée Estévezová tátovo herecké příjmení nepoužívaj­í.

Změna jména není výsadou mužů či kovbojů. Jinak než v kolébce si nechala či nechá říkat i řada známých žen. Vyslovíte-li jméno Norma Jean Mortensono­vá, většina si je asi nespojí s ikonou 50. let. Přitom se tato herečka, modelka a zpěvačka stala sexuálním symbolem, prototypem naivní blondýnky, která uhranula svět včetně prezidenta Kennedyho. Nápověda: Někdo to rád horké. Ano. Norma Jean Mortensono­vá bylo rodné jméno Marilyn Monroe.

Britská herečka Helen Mirrenová, která si v roce 2006 vysloužila Oscara za hlavní roli ve filmu Královna, se narodila v Londýně roku 1945 jako Helen Lydia Mironoff. Jejím otcem byl Vasilij Petrovič Mironoff, který s rodiči jako malý odešel do Británie z Ruska. Zatímco Mirrenová si příjmení jen poupravila, filmová kráska Raquel Welchová si jej změnila zcela. Rodačka z Chicaga se původně jmenovala Jo Raquel Tejada, po tatínkovi, leteckém inženýrovi z bolivijské­ho La Pazu.

Ve výčtu rodných jmen slavných by se dalo pokračovat. Například v oscarovém velkofilmu Gándhí zářil Krishna Pandit Bhanji, Farrokh Bulsara v roce 1985 se skupinou Queen uhranul svět na koncertě Live Aid a Like a Rolling Stone je nejznámějš­í píseň Roberta Allena Zimmermana.

V tom aby se Jára Cimrman vyznal.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia