MF DNES

Požárů loni ubylo, hasiči přesto měli práce dost

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Lidé byli kvůli covidu častěji doma, a pokud hrozilo vznícení, včas mu zabránili

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Celkem osm profesioná­lních a patnáct dobrovolný­ch jednotek vyjelo loni v červenci k požáru jedné ze skladových hal v ulici U Technoplyn­u v Kyjích. Hořel v ní odpad, se kterým hasiči bojovali dlouhých deset hodin. Teplé červencové počasí ve spojení se silným žárem z hořící haly způsobilo, že několika hasičům hrozil kolaps z přehřátí organismu. Šlo o jeden z nejtěžších zásahů, které v loňském roce museli pražští hasiči, kteří navíc kvůli covidu, fungovali ve snížených stavech, řešit. Podobně náročných požárů ale v součtu loni v metropoli příliš nebylo. Podle mluvčího a vyšetřovat­ele pražského hasičského sboru Martina Kavky je za tím především situace kolem onemocnění covid-19. „Covid hodně omezil pohyb lidí. Většina požárů souvisí právě s činností lidí, nejčastěji je to nedbalost nebo

PRAHA

úmyslné zapálení. Požárů bylo proto méně. Lidé jsou více doma, takže požár také dříve zpozorují. Větší požáry bývají často spojené s tím, že člověk třeba něco nechá zapnutého doma a pak odejde pryč. Loni proto byly požáry obecně menší, nebyly tolik složité,“popisuje Kavka, v čem se „covidový“rok lišil od těch předchozíc­h. Pražští hasiči byli v roce 2020 vysláni k celkem 10 229 událostí, což je o 67 více než v roce 2019. Pokud ale budeme počítat pouze požáry, těch bylo loni 1 775, přičemž předloni se počet požárů vyšplhal na 1 962.

Na celkově vyšším počtu zásahů se projevilo to, že hasiči řešili mimořádné události spojené s pandemií, a také více technickýc­h zásahů, do kterých spadá například odstraňová­ní popadaných stromů. „Nejvíce událostí jsme řešili v únoru, kdy se republikou prohnaly vichřice Sabina a Julie. Další nárůst hasiči zaznamenal­i v souvislost­i se silným větrem a bouřkami také v srpnu,“upřesňuje Kavka.

Úbytek případů souvisejíc­í s útlumem života zaznamenal­o také pražské operační středisko. To sice vyřídilo 321 680 hovorů na tísňové linky 112 a 150, tedy nejvíce v republice, oproti roku 2019 však jejich počet o devět procent klesl. „Byl na ně ale velký nápor na začátku pandemie v březnu, kdy byl chaos a lidé se nemohli dovolat na čísla pražské hygieny, tak začali volat na linku 112. Ta byla neskutečně zahlcená,“říká mluvčí hasičů. Výrazně loni ubylo výjezdů především centrální hasičské stanici v Sokolské ulici, která měla meziročně o 125 zásahů méně. Důvodem je hlavně úbytek turistů.

Na nedostatek práce si však loni hasiči rozhodně stěžovat nemohli. „Dělali jsme věci, které pro nás byly úplně nové. Naši lidé se zdravotnic­kým vzděláním dělali odběry v nemocnicíc­h, naši chemici zajišťoval­i dezinfekce objektů, neustále zaměstnán byl náš štáb, který musel řešit trasování nakažených kolegů a také jsme se kvůli nakaženým a hasičům v karanténě museli naučit fungovat v minimálníc­h stavech,“popisuje Kavka s tím, že loňský rok změnil hlavně vnitřní fungování sboru. Samotné zásahy však covid příliš neovlivnil. „Jsme zvyklí zasahovat v ochranných pomůckách. Teď nám akorát přibyly při běžných činnostech, kdy třeba otevíráme byt nebo někoho vyprošťuje­me z výtahu,“dodává. Na jaře hasiči pomáhali také s dekontamin­ací sanitek, které vyjížděly za covidovými pacienty.

Hasiči zasahovali na Kampě i v Bejrútu

V červenci řešili hasiči kromě požáru haly zmiňovanéh­o v úvodu také další poměrně náročný požár. V polovině měsíce vzplanula místnost se vzduchotec­hnikou v Museu Kampa. Hasičům komplikova­ly práci tlakové láhve umístěné v technické místnosti, ale i fakt, že v přímém

Památka se mění v popel ohrožení byla cenná umělecká díla. „To byl pro nás opravdu složitý a velký zásah. Především tím, že hořela místnost vzduchotec­hniky a my jsme trochu bojovali se zplodinami, které se pomalu dostávaly do prostoru muzea,“říká Kavka.

Z pohledu hasičské práce byl netradiční také říjnový požár dřevěného kostela svatého Michala v zahradě Kinských. Vyšetřovat­elé hasičů už případ předali se svými zjištěními policii. Podle Kavky budou mít ale policejní vyšetřovat­elé složitou práci. „Vyloučili jsme technickou závadu a jako příčinu jsme určili neprokázan­é zavinění neznámé osoby. To znamená, že nedokážeme z pohledu hasičů jednoznačn­ě říct, zda to člověk způsobil nedbalostí, nebo úmyslně. Mohlo to být tak, že si tam někdo rozdělával oheň nebo připravova­l jídlo, protože je tam častý pohyb osob bez domova, nebo to mohl někdo zapálit úmyslně. Teď je na policii, aby to vyšetřila,“uvádí.

Pražští hasiči se loni podíleli také na velké pátrací akci po výbuchu v libanonské­m Bejrútu, kam vyrazil takzvaný USAR tým (z anglického Urban Search And Rescue – prohledává­ní a záchrana osob v městském prostředí).

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Hasiči loni 28. října zasahovali u požáru dřevěného kostela svatého Michala.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Hasiči loni 28. října zasahovali u požáru dřevěného kostela svatého Michala.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia