MF DNES

Stát vykoupí pozemky pro Pražský okruh

- — Adam Hejduk

Ztráta šesti miliard za pět let – to je bilance, kterou stát vyčíslil jako důsledek průtahů výstavby úseku 511 Pražského okruhu. Zrychlit jeho výstavbu teď chce prostředni­ctvím výkupů pozemků ještě před územním rozhodnutí­m. Obchvat kolem hlavního města Prahy, jehož první úseky jsou v provozu již téměř 40 let, není dokončen ještě ani z poloviny. Kromě úseku 511 mezi dálnicemi D1 a D11 chybí také celá severní část z Ruzyně přes Suchdol, Březiněves až k Černému Mostu.

Dvanáctiki­lometrový úsek, který má vést kolem Běchovic, získal územní rozhodnutí od stavebního

BĚCHOVICE

úřadu Prahy 22 již v červenci loňského roku. Následně však četní účastníci podali v rámci řízení odvolání a případ se tak přesunul k pražskému magistrátu. Ten však nestihl do řízení nijak zasáhnout, protože byl ministerst­vem pro místní rozvoj označen za podjatý. O odvoláních bude tedy muset rozhodnout jiný úřad, který prozatím nebyl určen.

Magistrát výkup pozemků vítá

Výkup pozemků se odehraje ve dvou různých liniích. Pozemky, kterými povede silnice, má vykoupit stát, zatímco o pozemky, na kterých se nacházejí zelené pásy, se postará hlavní město Praha. „V případě úseku 511 se podařilo docílit toho, abychom mohli před územním rozhodnutí­m vykupovat společné pozemky pod zelenými pásy, které se překrývají i se samotnou komunikací. Vnímám proto velmi pozitivně, že tomu tak teď bude i u všech ostatních pozemků,“říká náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy Adam Scheinherr. Obavy nemá ani z případného negativníh­o výsledku územního řízení. „Pokud ve finále nebudou pozemky potřeba, vždy je možné je využít jinak. Může tam být pole, les, cokoliv, ale hlavní přidaná hodnota je urychlení a nečekání s výkupem až do územního rozhodnutí,“dodává. Předpoklád­ané úspory, které by předčasný výkup pozemků mohl přinést, se odhadují na 750 milionů korun. Navíc by se celá stavba urychlila o deset měsíců. Právě tyto odhady spolu s vyčíslením již vzniklých ztrát vedou stát k tomu, že pozemky v hodnotě tří miliard korun začne vykupovat ještě před vydáním územního rozhodnutí. „Ministerst­vo dopravy společně s Ředitelstv­ím silnic a dálnic (ŘSD) se snaží tímto krokem alespoň částečně za dané situace zrychlit tempo přípravy. Myslíme si, že majitelé, kteří mají o výkup zájem, zareagují pozitivně a ŘSD tak získá do svého majetku pozemky, se kterými bude moci do budoucna pro stavbu počítat,“říká o výkupu pozemků tiskový mluvčí ministerst­va dopravy František Jemelka.

Územní řízení je přitom pouze prvním krokem v celém procesu. Množství odvolání však poukazuje na komplikova­nost celého případu. Projekt navíc bude muset po územním rozhodnutí získat také stavební povolení. To mohou napadnout například ochránci přírody. Pokud by spory o umístění stavby doputovaly až před soud, mohly by překážky odsunout výstavbu o měsíce či dokonce o roky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia