MF DNES

Dokument ve vedení i na chvostu

Že se loni do kin chodilo málo, plyne z faktu, že je na jaře i na podzim pandemie zavřela. Ale pokud už se chodilo, jak si v roce bez hollywoods­kých hitů vedly domácí filmy?

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

PRAHA Včetně obnovených premiér vstoupilo v roce 2020 do tuzemských kin 54 českých titulů, na které dohromady přišlo přes dva a půl milionu diváků a v pokladnách za ně nechali více než 360 milionů korun. Což při celkovém propadu výsledků kin o dvě třetiny ve srovnání s rokem 2019 ukazuje, že se národní tvorbě vlastně dařilo – když už jinak nebylo nač jít. Ovšem atypický rok potřebuje trochu jiná měřítka, protože některé tituly startovaly se zpožděním nebo se na plátně před druhým zavřením nestačily ani ohřát, případně je postihly limity povolené kapacity sálů.

Čtyři projekce pro Gotta

Nejvyšší počet představen­í, shodně přes deset tisíc, stihly dva snímky, dokument o sexuálních lovcích dětí na internetu V síti, jenž se stal absolutním vítězem roku, a vinařská komedie 3Bobule. Navíc V síti se hrálo ještě ve dvou upravených verzích, přičemž necenzurov­aná stihla přes tři tisíce projekcí a školní skoro tři tisíce, takže v celkovém součtu diváků pronikly též vysoko.

Vytrvalé komedie

Naopak jiné tituly svou premiéru po pár projekcích musely odložit, tak třeba drama Žáby bez jazyka se stáhlo po deseti představen­ích a Karel, celovečern­í portrét zpěváka Karla Gotta, který by za jiných okolností jistě bodoval, se stihl promítnout pouze čtyřikrát.

Navzdory všem omezením a nevídanému vítězství dokumentu nad hranými příběhy se však i z loňské statistiky dají vyčíst dva stálé jevy.

Předně trvá divácká obliba komedií v čele s romantický­mi – do vedoucí desítky jich proniklo pět, Příliš osobní známost, 3Bobule, Chlap na střídačku, Bábovky a Případ mrtvého nebožtíka, ale také životopisů, jež v toptenu zastupují Šarlatán a Havel, a v neposlední řadě pohádek: za desátým Zakletým pírkem následuje Princezna zakletá v čase.

Pod dvě stě diváků

Jenže pouze prvních sedm filmů se dostalo nad sto tisíc diváků – a naopak závěr statistiky stvrzuje druhý trend, že zdaleka ne všechny dokumenty se těší takové pozornosti jako V síti. Protože již tradičně takříkajíc „na chvostu“zůstávaly právě dokumentár­ní novinky, jimž v mnoha případech sluší spíše obrazovka. Čtyři z nich nepronikly ani nad dvě stě diváků, a to včetně 11 barev ptáčete, svědectví o natáčení Nabarvenéh­o ptáčete, ačkoli stihlo na padesát představen­í.

Vzkříšené kulty

Bez ohledu na chudé výsledky se však dá mluvit skoro o zázraku, že se vůbec do kin s omezeným repertoáre­m i provozem fanoušci vypravili. Mimochodem absenci dovozu se distribuce snažila zalepit obnovenými premiérami českých kultovních děl – a výsledek? Samotáři zlákali přes sedm tisíc lidí, Kouř čtyři tisíce, Postřižiny třináct set zájemců a slavná Extase necelých jedenáct set filmových nadšenců.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia