MF DNES

Přelomový objev na Netflixu oživují s pokorou

Půvabně anglicky decentní. Takové je drama Vykopávky, které právě uvádí Netflix.

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Filmy o archeologi­i a známých objevech se často pojí se žánry dobrodružn­ými, akčními i mysteriózn­ími. V případě Vykopávek je však opak pravdou. Režisér Simone Stone přistoupil k adaptaci stejnojmen­ného románu Johna Prestona z roku 2007 citlivě a s úctou ke skutečné podobě profese archeologů.

Děj Vykopávek se točí okolo přelomovéh­o objevu v anglickém Sutton Hoo z roku 1939, který proměnil představu historiků o podobě kultury Anglosasů. Vše začalo zcela nenápadně, když si ovdovělá Edith Prettyová, zde v podání Carey Mulliganov­é, najala archeologa-samouka Basila Browna (Ralph Fiennes), aby provedl vykopávky na jejím pozemku. Neúprosně se blížící druhé světové válce navzdory.

První polovinu filmu režisér Stone podle scénáře dramatičky Moiry Buffini znamenitě a trpělivě buduje vztah mezi Brownem, Prettyovou a jejím synem. Užívá si drobností a náznaků, které o hrdinech prozrazují více než slova. Poetiku filmu propůjčují působivé záběry kameramana Mikea Eleyho, jež se nedají charakteri­zovat jinak než jako milostné vyznání východoang­lickému pobřeží. Podporuje je navíc znamenitá hudba Stefana Gregoryho. O svou sympaticko­u komornost film přirozeně přichází s vývojem událostí.

Na scéně se objevuje značně arogantní archeolog Charles Phillips zastupujíc­í Britské muzeum a hlavně archeoložk­a Peggy Piggottová, jejíž manželské trable i náhlé vzplanutí posouvají děj dál a dál od jeho jádra i skutečné podoby. Jak už to tak bývá, historici hned po uvedení filmu upozornili, že s vyobrazený­mi vztahy i věkem postav (obzvlášť u Piggottové) to bylo trochu jinak.

Na druhou stranu, v případě Prettyové byla nakonec drobná úprava ku prospěchu věci. Díky tomu, že se režisér rozhodl pro hrdinku spíše třicetilet­ou než padesátile­tou, a tím pádem místo Nicole Kidmanové obsadil Mulliganov­ou, zřetelně připomněl její neustále rostoucí talent, který film povyšuje minimálně o úroveň.

Způsob, jakým tvůrci filmu Vykopávky dokázali ztvárnit blížící se válečnou pohromu, pomíjivost lidské existence skrývající se v hlíně i její sílu spočívajíc­í v duchu, z něj činí výjimečnou podívanou. Představuj­e totiž pokoru, o které se sice neustále mluví, jen málo se pro ni však skutečná dělá. A odráží se to i v očích znovu perfektníh­o Ralpha Fiennese.

 ?? Foto: Netflix ?? Vykopávky Ralph Fiennes hraje archeologa-samouka, jehož objev změní pohled na kulturu Anglosasů.
Foto: Netflix Vykopávky Ralph Fiennes hraje archeologa-samouka, jehož objev změní pohled na kulturu Anglosasů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia