MF DNES

Miluju keře, blekotá ministryně

- — Tomáš Šťástka

Mix akčních osmdesátko­vých filmů, Tarantinův humor a rétoriku Ala Gora slibuje novinka pražského Švandova divadla, která vznikla dle textu současného australské­ho dramatika Davida Finnigana. Satira Zabíjejte popírače klimatický­ch změn si totiž utahuje z obou stran věčné debaty o vlivu člověka na globální oteplování.

Kontroverz­ní ministryně pro životní prostředí v podání Natálie Řehořové se účastní koncertu přímo v australské­m parlamentu. Přeruší jej však vpád ekoteroris­tek (Marie Štípková, Anna Stropnická), které své požadavky vyvažují smrtí všech v sále (v dalších rolích Lucia Čižinská). Autor si vedle problemati­ky klimatu bere na paškál i naddimenzo­vaný vliv sociálních sítí, do sálu tak umisťuje ještě ministersk­ou odbornici na virtuální komunikaci v podání Nataši Bednářové.

Právě ústřední dvojice Bednářová–Řehořová celou inscenaci, kterou nachystalo zavedené režisérské duo Kristýna Jankovcová a Adam Svozil, táhne. Obě herečky využívají komických poloh a těží ze vtipně a svižně napsaných dialogů.

„Mluví se o mně na ‚tvitru‘? Nějaký vtipný ‚heštegy‘?“ptá se Řehořové ministryně, aby se následně v problekota­ném rozhovoru naivně pokusila vlichotit voličům:

„Mám ráda řeky a ty... keře a tak.“V kontrastu s ústřední dvojicí však trochu pokulhávaj­í obě ekoteroris­tky, zdá se, že Stropnická se Štípkovou nemají moc co hrát. Nevýrazně vyznívají i akční scény; ač jsou podávány se značnou nadsázkou včetně stříkací pistole, rozpaky převažují. Na Tarantina tak mohou diváci opravdu zapomenout.

Zabíjejte popírače klimatický­ch změn je za poslední rok už třetí inscenací, která se zaobírá problemati­kou klimatu. Ve srovnání s nekonečnou Gretou, kterou v létě uvedlo Divadlo Letí, a vysloveně nevydařeno­u inscenací Stát jsem já v Národním divadle však i přes výtky působí novinka Švandova divadla nejuceleně­ji. Zatím se uvádí jen na síti, hraje se v komorním sklepním Studiu. Tam jí bude tak akorát.

 ?? Foto: Alena Hrbková ?? Marie Štípková v roli ekoteroris­tky.
Foto: Alena Hrbková Marie Štípková v roli ekoteroris­tky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia