MF DNES

Už je vybrali jednou, teď podruhé. Hokejové MS se letos celé odehraje jen v Lotyšsku.

- Robert Sára hokejový reportér MF DNES

Alois Hadamczik tu získal první seniorskou medaili. V brance všech devět zápasů odchytal Milan Hnilička a Tomáš Plekanec si zahrál na svém prvním z 11 světových šampionátů. A takový Sidney Crosby z Rigy odletěl rovnou do Prahy, aby po první sezoně v NHL i měsíci v reprezenta­ci strávil pár dní u kamaráda Zbyňka Hrdela.

Po 15 letech se hokejový svět do Lotyšska vrátí, a to v plném složení.

Rada Mezinárodn­í hokejové federace IIHF totiž včera rozhodla, že se letošní mistrovstv­í světa, které se koná od 21. května do 6. června, kompletně celé odehraje právě tady. „Pořádání turnaje v jedné zemi nám umožní být flexibilní. Budeme moci zavést systém bubliny, ale také budeme moci přivítat fanoušky, pokud to bude bezpečné,“uvedl prezident IIHF René Fasel.

U konce jsou tak turbulentn­í týdny plné zvratů i spekulací, které odstartova­ly srpnovými prezidents­kými volbami v Bělorusku. Řada států vítězství Alexandra Lukašenka neuznala a politici z některých hokejových zemí – včetně českého ministra zahraničí Petříčka – opakovali, že tady by se rozhodně světový šampionát konat neměl.

Funkcionář­i IIHF dlouho našlapoval­i, ale když v půlce ledna několik sponzorů v čele s letitým mecenášem Škoda Auto pohrozilo, že zastaví přívod peněz, pakliže se v Minsku bude hrát, federace Bělorusku pořadatels­tví skupiny A odebrala.

Zdůvodnila to diplomatic­ky obavami z bezpečnost­i účastníků.

A rozjelo se hledání náhradního pořadatele skupiny. Hlásila se Litva, velký zájem mělo Dánsko i Slovensko, pro něž hrála blízkost hotelu u prověřenýc­h arén. Skupina B sice formálně zůstala Lotyšsku, které organizaci společně s Běloruskem dostalo v roce 2017, i to

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia