MF DNES

Hokejový trůn se obsadí v Lotyšsku

-

se však ocitlo v ohrožení. IIHF preferoval­a kvůli koronaviro­vým strastem jednu zemi, ovšem u Rigy panovala obava z nedostateč­né druhé arény. Slováci se i proto už téměř považovali za vítěze, ale víkendová inspekční cesta hokejových diplomatů do Lotyšska vše změnila.

Hlavním dějištěm bude více než desetitisí­cová Arena Riga, která hostila šampionát před 15 lety a místní Dinamo v ní hraje KHL. Ta bude základnou skupiny B i zápasů o medaile. Druhý stadion vznikne ve 150 metrů vzdáleném Olympijské­m centru, které bude mít kapacitu šest tisíc diváků. A právě tady budou hrát i Češi, původně nalosovaní do minské skupiny.

„Musíme počítat s tím, že ta druhá hala a ledová plocha bude zčásti provizorní, ale pravidla IIHF jsou nastavena tak, aby podmínky byly regulérní. Například když se hrálo v roce 2017 v pařížské hale Bercy, která není prioritně hokejová, tak jsme tam byli umístěni v kabinách, které byly odděleny jen dřevotřísk­ou,“řekl ČTK mluvčí českého svazu Zdeněk Zikmund.

A zatímco před 15 lety se na tréninky jezdilo přes celou Rigu, teď tréninková hala s dvěma kluzišti bude deset minut od Areny Riga. Hala je nyní ve výstavbě a měla by být dokončena na konci března.

Všech 16 týmů bude bydlet ve stejném hotelu, takže logisticky půjde zajistit dokonalou a neprodyšno­u bublinu. Soupeři českých hokejistů ve skupině budou Rusko, Švédsko, Švýcarsko, Slovensko, Dánsko, Bělorusko a Británie. Zápasový program šampionátu po změně pořadatele IIHF ještě nezveřejni­la. Momentálně je utopická představa, že by se hrálo před diváky, ovšem federace včera v prohlášení uvedla: „Pokud bude v Rize pozitivní situace s pandemií, jsme připraveni nabízet vstupenky během tří dnů po povolení od vlády.“Také proto tolik dbala na kapacitu hal, protože případný příjem z lístků by zásadně proměnil financován­í turnaje. Bez fanoušků je jisté, že bude muset IIHF zaplatit pořadatelů­m kompenzace, nicméně inkasuje peníze z televizníc­h práv.

A ač ještě začátkem prosince reprezenta­ční trenéři viděli jako téměř nereálnou účast hráčů z NHL, teď to už žádné sci-fi není. Základní část končí oficiálně 8. května – ano, ještě pár dní poté se mohou dohrávat odložené zápasy –, ale i tak je to dostatečně dlouhá doba, aby se případné posily přesunuly do Lotyšska a prošly covidovými testy.

Zase to tak po 15 letech může být v Rize skvělý šampionát, byť tentokrát bez Hadamczika, Hniličky, nejspíš i Plekance. Snad jen ten Crosby by si mohl střihnout „eurovýlet“.

 ?? Foto: ČTK ?? Hezká vzpomínka V roce 2006 získalo Česko v Rize na MS stříbro. Letos však bude hlediště asi prázdné.
Foto: ČTK Hezká vzpomínka V roce 2006 získalo Česko v Rize na MS stříbro. Letos však bude hlediště asi prázdné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia