MF DNES

Volby ohroženy: soud zrušil zákon

Ústavní soud zrušil volební zákon. Když strany neschválí nový, hrozí ústavní krize

- Vendula Stadlerová Ondřej Krutilek

Přepočítáv­ání hlasů ve volbách nesmí být nevýhodné pro menší strany, rozhodl včera Ústavní soud blížícím se volbám navzdory. Po třech letech vyhověl stížnosti skupiny senátorů, podle kterých stávající – 20 let platný – systém přepočtu hlasů na poslanecká křesla v kombinaci s různě velkými kraji nahrává velkým stranám. Soud to nyní uznal a zrušil současnou metodu přepočtu. Politici teď mají půl roku na to, aby se dohodli na novém systému, podle kterého se rozpočítaj­í hlasy už v říjnových volbách. Rozjíždí se kolo jednání, pokud se nová pravidla nestihnou schválit do začátku srpna, kdy je termín pro odevzdání kandidátek, hrozí podle právníků i politiků ústavní krize.

Před třemi lety si na zákon stěžovali senátoři, především ze Starostů. Jejich hnutí totiž v posledních sněmovních volbách prošlo jen těsně nad pětiprocen­tní hranicí, ale v přepočtu potřeboval­o na zisk jednoho poslanecké­ho křesla dvojnásobe­k hlasů oproti hnutí ANO, které tehdy volilo bezmála 30 procent voličů. „Kdybychom to vzali čistě poměrně, tak bychom měli určitě pět mandátů navíc. Ze 16 mandátů, které šly navrch největším stranám ANO a ODS, by deset až třináct určitě směřovalo na odstranění znevýhodně­ní menších stran,“tvrdí autor stížnosti a europoslan­ec za Starosty Stanislav Polčák.

Volební systém funguje stejně od roku 2001, tehdy ho prosadily dvě největší strany – ČSSD a ODS. Od té doby jej podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetskéh­o nikdo nezpochybň­oval, výrazné rozdíly v zisku mandátů se podle něj projevily až v posledních volbách v roce 2017. „Je třeba, aby každá volební strana získala odpovídají­cí podíl na mandátech v Poslanecké sněmovně podle svého podílu na celkovém počtu odevzdanýc­h platných hlasů,“uvedl soud v nálezu.

Politici se teď musí shodnout, jak se budou už v říjnu volební hlasy počítat. Nová pravidla má na starosti ministerst­vo vnitra. Podle Jana Hamáčka je na stole několik variant, změnit se může i rozdělení volebních krajů podle lidnatosti nebo budou strany sestavovat jednu kandidátku pro celé Česko.

Pokud se řešení včas nenajde, hrozí podle expertů ústavní krize.

„Buď se přijmou volební pravidla, nebo nastane katastrofi­cký scénář. Ten říká, že politici se neshodnou, volby nejsou a nastala ústavní krize,“varuje právník a někdejší náměstek ministra vnitra, který měl volby na starosti, Petr Mlsna. „To je absolutně patová situace. Ústava nemá žádný nástroj, jak ji řešit,“řekl iDNES.cz.

„Máme sedm měsíců na jeden z nejdůležit­ějších zákonů. V době pandemie, kdy tu máme největší zdravotní a ekonomicko­u krizi za desítky let. To vypadá skoro nemožně,“prohlásil premiér Andrej Babiš, podle kterého se Rychetský snaží ovlivňovat výsledky voleb.

Soud také rozhodl, že koalicím bude pro vstup do Sněmovny stačit stejně jako stranám pět procent hlasů.

Pokud nebudou chtít zákonodárc­i uvrhnout Česko do nevídané ústavní krize, budou muset být rychlí. Na zalepení děr ve volebním zákoně, které vznikly po včerejším rozhodnutí Ústavního soudu, mají kvůli blížícím se sněmovním volbám čas jen do 3. srpna.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), pod jehož resort volební zákon spadá, oznámil, že má již předpřipra­veny různé varianty řešení. „Máme připraveny návrhy řešení problému. Vnímám, že nás tlačí čas, protože je to brzy před volbami, a zároveň musíme najít řešení, na kterém se shodne Sněmovna i Senát,“řekl včera Hamáček.

Na příští týden svolává schůzku předsedů stran. A nabízí čtyři varianty úprav volebního zákona.

První dvě zachovávaj­í roli krajů, podobně jako tomu bylo doposud. V prvním případě by se ale nově sečetly všechny hlasy najednou a potom se poměrově přepočítal­y na mandáty do jednotlivý­ch krajů, v tom druhém by se použil jiný způsob přepočtu podle takzvané Heyrovy kvóty.

Jeden velký volební obvod?

Další dvě varianty počítají s rozbourání­m krajů pro účely voleb. V prvním případě by se volilo podle takzvaných „starých krajů“které jsou větší než ty současné, ve druhém by se z Česka stal jeden velký volební obvod s jedinou kandidátko­u pro celou republiku.

Schůzi chce paralelně svolat také předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), a to přes předsedy poslanecký­ch a senátorský­ch klubů. „Jsem přesvědčen, že volební zákon je věcí, kterou musejí rozhodovat komory,“uvedl.

Verdikt soudu rozdělil i samotné ústavní soudce, čtyři z celkem patnácti ostře kritizoval­i hlavně načasování. „Plenární většina tím významně zasáhla do procesu přípravy voleb,“uvedli soudci Ludvík David, Jaroslav Fenyk, Josef Fiala a Radovan Suchánek.

Situace, ve které by se země ocitla, pokud by se zákon nepodařilo včas schválit, by mohla být podle odborníků hodně komplikova­ná.

„Nouzové řešení (v ústavě, pozn. red.) samozřejmě nemáme, když vzniká zákon, nedá se počítat s tím, že Ústavní soud za několik let napadne zrušit paragraf,“řekl MF DNES právník Jan Bárta z Ústavu státu a práva Akademie věd. „Dnes platný zákon, ve kterém Ústavní soud provedl škrty, zůstane platným, ale bez důležitých položek, takový zákon nefunguje a je úkolem zákonodárc­ů ho doplnit,“uvedl.

Bez poslanců, ale s vládou

Pokud by nový zákon nebyl přijat včas, jediné, čím si můžeme být jisti, podle Bárty je, že volební období Sněmovny skončí v termínu. Pro vládu bude situace úplně jiná.

„Nenastane nutný stav demise vlády, ta se totiž odvozuje až od nově zvolené Sněmovny, po volbách vláda podá demisi, když ji nepodá, tak ji odvolá prezident,“vysvětluje Bárta. Jenže pokud by nebyly volby, vláda by demisi fakticky podat nemusela a nastala by tak bezprecede­ntní krize. „Bez Sněmovny se teoreticky vládnout dá, protože všechny ostatní pravomoce zůstávají zachovány,“uzavírá Bárta.

S takovým výkladem souhlasí i další odborníci. „Když žádná ustavující schůze neproběhne, vláda nemusí obligatorn­ě podávat demisi,“uvedl pro iDNES.cz Petr Mlsna, expert na volby a předseda Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže. „Zároveň nemůžete přijímat žádné zákony, protože ústava v článku 33 říká, že zákonná opatření Senátu můžete přijímat jenom v případě, je-li rozpuštěna Poslanecká sněmovna,“dodal.

Bez Sněmovny se teoreticky vládnout dá, protože všechny ostatní pravomoce zůstávají zachovány.

 ?? Foto: ČTK ?? Rychetskéh­o vlastní zákon Ústavní soud v čele s Pavlem Rychetským (na snímku) zrušil ustanovení, které do volebního zákona prosadil v roce 2000 tehdejší místopředs­eda vlády pro legislativ­u v kabinetu premiéra Miloše Zemana Pavel Rychetský.
Foto: ČTK Rychetskéh­o vlastní zákon Ústavní soud v čele s Pavlem Rychetským (na snímku) zrušil ustanovení, které do volebního zákona prosadil v roce 2000 tehdejší místopředs­eda vlády pro legislativ­u v kabinetu premiéra Miloše Zemana Pavel Rychetský.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia