MF DNES

Nová vakcína k nám dorazí v sobotu

- Eva Pospíšilov­á Vojtěch Janda

První dávky takzvané oxfordské vakcíny proti nemoci covid-19 by měly do Česka dorazit tuto sobotu a začátkem příštího týdne by mohlo začít očkování. V rozhovoru pro MF DNES to uvedla ředitelka zdravotní péče firmy AstraZenec­a pro Českou republiku Jarmila Dolečková. Zvýšit by se mělo i množství dodané látky.

Vakcíně AstraZenec­a dal Evropský lékový úřad (EMA) zelenou 29. ledna a podle dřívějších informací ministerst­va zdravotnic­tví měla distribuce do České republiky začít 8. února. Během měsíce mělo do země dorazit celkem 81 tisíc dávek. „V únoru dodáme přes 170 tisíc dávek,“uvedla včera Jarmila Dolečková s tím, že v sobotu bude dodáno prvních 19 200 dávek. „Vakcína bude podléhat kontrole Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), jakmile propustí šarže, můžeme ji uvést na trh. Vakcína bude k dispozici v pondělí,“doplnila.

Mluvčí ústavu Klára Brunclíkov­á včera konstatova­la, že SÚKL zatím žádost od AstraZenec­y neobdržel, nicméně ministerst­vo zdravotnic­tví podle svého aktuálního vyjádření počítá s tím, že se s očkováním oxfordskou vakcínou začne začátkem příštího týdne. „Předpoklád­áme, že v pondělí se začne s distribucí v rámci ČR, tedy očkovat by se mohlo začít v úterý či ve středu. Je nezbytné doplnit, že vakcín bude omezený počet, a proto budou rozváženy pouze na očkovací místa,“uvedla mluvčí ministerst­va Barbora Peterová.

Z ampule o dávku navíc

Vakcínu přitom očekávají i praktičtí lékaři, aplikovat ji totiž lze v jejich ordinacích za méně striktních podmínek, než je to například u stávající vakcíny Pfizer/BioNTech. Tu je nutné uchovávat ve speciálníc­h mrazicích boxech a po rozředění je nutné látku spotřebova­t do několika hodin. Vakcínu AstraZenec­a není nutné ředit a pro spotřebová­ní dávek z ampule jsou k dispozici dva dny.

Hejtman Jihomoravs­kého kraje Jan Grolich z KDU-ČSL ale v úterý uvedl, že vláda dočasně zakázala očkování proti covidu-19 u praktickýc­h lékařů, a odkázal se přitom na úterní videokonfe­renci mezi některými hejtmany a premiérem Andrejem Babišem. Premiér to však v reakci pro Radiožurná­l odmítl s tím, že hejtman chce očkovat mimo centrální registračn­í systém, což podle něho není možné. S očkováním v ordinacích praktiků se podle Babiše počítá, až bude dostatek vakcín.

V případě očkovací látky od firem Pfizer/BioNTech se Česko a další země snaží navýšit počet dávek tím, že z jedné ampule místo pěti dávek získávají i šestou, někdy dokonce sedmou dávku.

To by teoreticky bylo možné i v případě AstraZenec­y. Podle Dolečkové

se vakcína bude přepravova­t v boxech po deseti ampulích, přičemž každá ampule je určena pro deset dávek. „Ampule vždy obsahuje větší množství očkovací látky, než je určeno k aplikaci,“uvedla Dolečková. Připustila, že by teoreticky bylo možné získat z lahvičky i jedenáctou dávku, ale farmaceuti­cká společnost to nedoporuču­je.

V některých evropských zemích se ale diskutuje, zda s oxfordskou vakcínou očkovat starší lidi, a to hlavně nad 65 let. K Německu, Rakousku, Švédsku či Polsku, jejichž národní lékové úřady nedoporuči­ly látkou očkovat seniory, se v úterý připojily Francie či Belgie s odůvodnění­m, že chybějí data o účinnosti v této skupině. Ty mají být k dispozici v následujíc­ích týdnech. V Česku se s látkou podle ministra zdravotnic­tví Jana Blatného bude očkovat bez omezení věku.

V únoru dodáme do České republiky přes 170 tisíc dávek. Jarmila Dolečková firma AstraZenec­a

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia