MF DNES

Rychetskéh­o pomsta po 20 letech

- Jaroslav Plesl šéfredakto­r MF DNES

Jako by nestačil covid. Českou politickou scénu a potažmo i již tak rozdělenou společnost se rozhodl ještě více rozbít Ústavní soud. Zrušením podstatnýc­h částí volebního zákona pouhých osm měsíců před konáním voleb přivedl zemi na pokraj vleklé ústavní krize.

Tři roky trvalo Ústavnímu soudu, než se začal zabývat stížností, kterou kvůli volebnímu systému podali opoziční senátoři v čele s hnutím STAN. Osm měsíců před termínem voleb do dolní komory českého parlamentu přišel Ústavní soud České republiky s nálezem, podle nějž je třeba předělat volební systém. Pikantní na tom je, že v čele Ústavního soudu sedí politik, který ten hrozný volební zákon prosazoval.

Víc politik než právník

Pavel Rychetský je stále mnohem více politikem než ústavním právníkem. A pořád stejně rád do politiky zasahuje. Už v roce 2009 zrušil jím vedený Ústavní soud volby, které měl s přehledem vyhrát tehdejší lídr ČSSD Jiří Paroubek. Byla to obrovská nespravedl­nost a mimořádně nevhodný zásah do vývoje české společnost­i. Kdyby se bývaly volby v roce 2009 konaly, vypadala by dnes politická situace v Česku úplně jinak. Speciálně pro zastánce Pavla Rychetskéh­o lze v tomto směru vypíchnout dvě věci: posunutí voleb znamenalo urychlení nástupu Andreje Babiše na českou politickou scénu a Miloši Zemanovi vydláždilo cestu na Pražský hrad.

Teď se Ústavní soud rozhodl torpédovat další sněmovní volby. Osm měsíců před volbami hodil vidle do volebního systému, který ho tři roky nechával v klidu. Senátoři, poslanci a vláda teď budou muset horečně schvalovat legislativ­u, z níž zákonitě nemůže vzejít nic jiného než paskvil. Jestli je toto záměr pana Rychetskéh­o, pak Ústavní soud odvedl skvělou práci. Politický chaos v době covidové je to poslední, co jsme potřeboval­i. Není divu, že z rozhodnutí Ústavního soudu jsou rozladěni i někteří opoziční zákonodárc­i, jmenovitě třeba předseda ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny ČR Marek Benda z ODS.

Kromě zmatků na politické scéně tento nález zaměří reflektory i na samotného Rychetskéh­o, který jako místopředs­eda Zemanovy vlády ten „nespravedl­ivý“volební systém uvedl v život. Už teď dochází k tragikomic­kým situacím, když jsou s tímto faktem konfrontov­áni skalní fanoušci pana Rychetskéh­o. Včera třeba ve vysílání Českého rozhlasu obhajoval Rychetskéh­o komentátor Petr Nováček, který loni obdržel od Miloše Zemana medaili Za zásluhy. Nováček uvedl, že před dvaceti lety sice Rychetský novelu prosazoval, ale byl z toho údajně nešťastný a v disidentsk­ých kruzích si stěžoval, že nemůže jinak, „protože na něm sedí Miloš“. Teď prý podle komentátor­a Českého rozhlasu cítí satisfakci.

No tak sláva! To jsme rádi, že v čele Ústavního soudu České republiky sedí slaboch, na nějž si někdo sedne – a on nemůže jinak. A pak, po dvaceti letech se mstí, aby dosáhl satisfakce. Nejenže je to otřesná situace, ale stejně otřesná je i obhajoba takového chování z úst komentátor­a Českého rozhlasu.

Volební zvrat? Těžko

Pikantní je, že v čele Ústavního soudu sedí politik, který ten hrozný volební zákon prosazoval.

Bez ohledu na osobní motivace pana Rychetskéh­o – ať už je to možná prezidents­ká kandidatur­a, nebo jen komentátor­em Nováčkem zmíněná satisfakce – změny volebního systému těžko přinesou nějaký zásadní volební zvrat. To spíš vyústí ve vleklou ústavní krizi, za niž ponese plnou odpovědnos­t jen a pouze Ústavní soud v čele s Pavlem Rychetským.

A na závěr si ještě pojďme připomenou­t, jak logicky obhajoval v roce 2000 aditivní kvorum tehdejší místopředs­eda Poslanecké sněmovny Ivan Langer z ODS: „Neexistuje (...) jediný relevantní důvod, proč by strany, které volební koalici uzavřou, měly být zvýhodněny oproti stranám, jež se rozhodly do voleb vstoupit samostatně. Argumenty prezidenta republiky o prospěšnos­ti malých (vznikající­ch) politickýc­h stran jsou zcela nepřesvědč­ivé. Velikost, resp. spíše malost strany přece neznačí jakoukoli výjimečnos­t, kvalitu nebo přínos pro společnost.“K tomu není co dodat.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia