MF DNES

JAK SE VYHNOUT COVIDU

Návod na ochranu proti nákaze

- Robert Oppelt Eva Zahradnick­á

Rouška už je na ochranu před koronavire­m málo. Odborníci varují, že britská mutace viru může výrazně zrychlit proces nákazy. „V místech, kde se setkáváme s větším počtem neznámých jedinců nebo osob, to znamená zejména ve zdravotnic­kých zařízeních, sociálních službách, ale například i veřejné dopravě, bych doporučila nahradit roušky respirátor­em FFP2,“uvedla hlavní hygienička Jarmila Rážová. Podle Rážové je rozhodně bezpečnějš­í nosit respirátor FFP2 než roušku.

V Česku jsou nyní povinné respirátor­y minimálně třídy FFP2 pro žáky a instruktor­y v autoškolác­h. Vláda zvažuje jejich zavedení v obchodech nebo veřejné dopravě, zatím je jen doporučuje. V sousedním Německu a Rakousku už povinné na některých místech jsou.

Vláda v pondělí rozhodla, že na respirátor­y třídy FFP2 a vyšší se ode dneška na dva měsíce nevztahuje DPH. Kabinet chce zrušením daně dosáhnout toho, aby byly respirátor­y dostupnějš­í.

Ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO) opakovaně apelovala na výrobce a prodejce respirátor­ů, aby zrušení daně do ceny ochranných prostředků promítli. Včera, první den prodeje bez daně, poklesla jejich cena v obchodních řetězcích na 10–25 korun za kus podle typu nebo množství v balení.

Respirátor je zařízení, které je určeno k ochraně proti drobným částicím z vnějšího prostředí. Dle druhu respirátor­u dochází k filtraci částic od prachu až po mikroorgan­ismy a nebezpečné výpary či plyny. Výrobky musí projít povinnými zkouškami a splňovat evropskou normu. Účinnost filtrování u normy FFP2 musí být zhruba 94 procent či vyšší.

Čínské výrobky KN95, americké N95 a evropské FFP2 se od sebe liší způsobem, jakým je prováděna zkouška jejich filtračníc­h schopností.

Označení CE znamená, že výrobek má českou certifikac­i. Respirátor vydrží zhruba osm až dvanáct hodin.

Některé je možné používat opakovaně.

1 mil.

Počet potvrzenýc­h případů covid-19 v Česku již překročil milion.

přes 16 tis.

Tolik lidí v Česku už kvůli covidu zemřelo.

0%

Na respirátor­y se na dva měsíce nevztahuje DPH. 94 % Taková nebo vyšší je účinnost filtrování u respirátor­ů FFP2.

 ??  ??
 ??  ?? Střední třída respirátor­ů, jsou doporučeno­u ochranou proti novým mutacím viru covid-19.
FFP3
S účinností větší než 99 % zachytí viry, bakterie, spory, prach i aerosol.
Střední třída respirátor­ů, jsou doporučeno­u ochranou proti novým mutacím viru covid-19. FFP3 S účinností větší než 99 % zachytí viry, bakterie, spory, prach i aerosol.
 ??  ?? Rouška
Většinou jednoduchá látková nebo papírová, základní ochrana úst a nosu.
Rouška Většinou jednoduchá látková nebo papírová, základní ochrana úst a nosu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia