MF DNES

Koalice se kvůli verdiktu soudu dělit nechystají

Rozhodnutí Ústavního soudu může pomoci ČSSD a KSČM, hnutí ANO naopak

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Zejména pro strany, které se pohybují kolem pětiprocen­tní hranice volitelnos­ti, je včerejší rozhodnutí Ústavního soudu dobrou zprávou. Naopak jako špatnou ji budou vnímat ta uskupení, která jsou označována za favority.

„Pokud to vezmu z pozice neutrální, tak téměř žádný dopad změny volebního systému nepocítí SPD Tomia Okamury, které má voliče po celé republice a v průzkumech se drží ve středu volitelnos­ti,“řekl MF DNES politolog Jan Kubáček.

Ústavní soud svým verdiktem zrušil tu část volebního zákona, která znevýhodňo­vala v přepočtu hlasů na mandáty malé strany. I proto mohou jako malé vítězství brát včerejšek a verdikt soudu například KSČM nebo ČSSD. „Minimálně tyto dvě strany svým rozhodnutí­m Ústavní soud zachránil, protože za předpoklad­u současných výsledků v průzkumech by se asi do Sněmovny už nedostaly,“vysvětlil Kubáček.

Dobrou zprávou ovšem může být včerejší verdikt i pro menší strany, které zatím do dolní komory jen polehoučku našlapoval­y. Jako příklad přitom uvedl hnutí Trikolóra Václava Klause mladšího.

ANO a Piráti ztratí

Špatnou zprávou je naopak verdikt pro hnutí ANO, ale může být i pro Piráty. Obě uskupení patří mezi favority voleb. I kdyby se ale v klání ocitly na špici, výsledek pro ně už nebude takový, jaký býval. „Přijdou o bonusy pro vítěze, jinými slovy o hlasy, které jim byly přičítány od stran a hnutí, které skončily pod volitelnou pětiprocen­tní hranicí,“přiblížil Kubáček.

Premiér Andrej Babiš (ANO) včera nenechal výrok soudu bez odezvy. „Je to jasné. Pavel Rychetský evidentně není nestranný ústavní soudce. Opakovaně hodnotí aktivní politiky. Opakovaně mluví o tom, že některé strany by ve Sněmovně neměly být. Snaží se aktivně ze své pozice ovlivňovat výsledky voleb,“prohlásil na adresu předsedy Ústavního soudu. Ten Babiš zároveň obvinil, že se snaží ovlivnit politickou situaci v zemi a otřásá důvěrou lidí v ústavní systém.

Přisadila si i ministryně spravedlno­sti Marie Benešová, podle níž, jak uvedla v Deníku N, nelze vyloučit, že soudci za své rozhodnutí mohli dostat něco přislíbeno. Rozhodnutí pak označila za „vrcholové číslo“, nad kterým zůstává rozum stát. Rychetský to nicméně vyvracel s tím, že chrání ústavu a princip rovnosti. Odmítl také Babišovo tvrzení, že si společně se Starosty (STAN) připravuje kandidatur­u na prezidenta ve volbách v roce 2023.

Rozhodnutí Ústavního soudu mění také fungování koalic. Těm nyní postačí hranice volitelnos­ti na pěti procentech hlasů, zatímco podle starého modelu musely dvě strany získat deset procent, tři patnáct a čtyři dvacet procent.

Někteří politologo­vé proto upozorňují, že tím v podstatě existence koalic ztrácí smysl a pro malé strany by mohlo být naopak výhodnější jít do voleb výhradně ve vlastním dresu. „V žádném případě nic takového nehrozí.

Naše koalice SPOLU vznikla nejen k překonání nespravedl­nosti volebního systému, ale zejména proto, abychom měli větší šanci otočit kormidlem vládnutí v České republice,“řekla předsedkyn­ě TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Její strana bude v podzimních volbách kandidovat s KDU-ČSL a ODS.

„Na spolupráci koalice nemá rozhodnutí Ústavního soudu vliv. Aditivní klauzule jsme se nebáli. Koalici nepřipravu­jeme proti něčemu, ale pro něco,“dušoval se včera i předseda ODS Petr Fiala. Koaliční „rozvod“nechystá ani koalice Piráti

a STAN.

Tuto republiku velmi často neřídí volení zástupci lidu, ale ústavní soudci.

Andrej Babiš, premiér

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia