MF DNES

Vondráček: Od Ústavního soudu bych toto nečekal

- — Eva Pospíšilov­á

Dostali jsme se opravdu do obrovského tlaku,“řekl k nálezu Ústavního soudu šéf Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Ministr vnitra Jan Hamáček avizoval, že chce příští týden jednat s ostatními stranami. Zúčastníte se také schůzky?

To je přesně to, co si myslím, že je špatně. Přece si teď všichni nesedneme a nebudeme narychlo něco vymýšlet. Takhle se přeci nový volební zákon nedá dělat. Za mě chci říct, že jestli pro něco nakonec zvedneme ruku, tak to bude prodiskuto­vané a kvalitně připravené.

Jak moc situaci zkomplikov­al Ústavní soud?

Dostali jsme se opravdu do obrovského tlaku. Vím, že lidé, co pracují na ministerst­vu vnitra, mají průběžně zpracované matematick­é modely a s těmi nás mohou seznámit. Ale to je tak všechno. Jinak to bude záležet na parlamentu, předsedech politickýc­h stran. V tuto chvíli podle mě čelíme bezprecede­ntnímu zásahu do politické situace v České republice, ohrožení stability a riziku politické krize. A to díky Ústavnímu soudu, což bych od něj opravdu nečekal.

Co vám na nálezu Ústavního soudu nejvíce vadí?

Že to někde bylo tři a půl roku a pak se rozhoduje stylem, že ti disentujíc­í soudci to mají pár dní a ani v podstatě není znám jejich názor. To je absurdní vzhledem k tomu, jak obrovský zásah do politickéh­o systému to může být.

Kdo by teď měl přijít s novelou volebního zákona, aby byla akceptovat­elná pro všechny?

Vůle určitě musí vzejít z politické reprezenta­ce z parlamentu.

Dokážete se ale na nějaké přijatelné změně shodnout?

Čistě formálně to jde. Když bude dohoda, zkrátíme lhůty pro druhé a třetí čtení, svoláme mimořádné schůze. Za mě ale říkám, že dohoda musí být kvalitní. Nejsem pro dělat kompromis za každou cenu.

Co se stane ve chvíli, kdy dohoda nebude?

Mandát Sněmovny uplyne. Vláda ovšem v případě rozpuštění Sněmovny nebude ani nucena podávat demisi a bude pokračovat dál.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia