MF DNES

Cenný pomocník v boji s covidem: vitamin D

Dostatek vitaminu D může tělo ochránit před těžším průběhem různých onemocnění včetně virové infekce covid-19. Máme jej ale málo

-

Za jeho objevení byla ve 20. století udělena Nobelova cena. První zmínka však pochází už z roku 1645 od lékaře Daniela Whistlera. Jen tehdy nevěděl, že popsal účinky vitaminu D.

Dnes už víme, že „déčko“je prevencí osteoporóz­y, tedy řídnutí kostí, a má vliv na imunitu. Může tak pomoct i proti covidu-19. „Zjistilo se, že nemocní, kteří mají lepší hladiny vitaminu D, lépe zvládají toto onemocnění,“říká Jana Čepová z Ústavu lékařské chemie a klinické biochemie FN Motol.

Váš kolega Jiří Jenšovský řekl, že zažíváme pandemii nedostatku vitaminu D. Je to tak?

Dokonce si troufnu tvrdit, že tuhle větu jsem úplně poprvé řekla asi já.

Dovolím si tedy s Jirkou souhlasit. Můžeme to nazvat jakkoli, pandemie či nedostatek. Deficit vitaminu D je prokázán prakticky u 70 procent lidí, některá data uvádějí až 80 procent české populace, proto můžeme volit takhle silná slova.

Teď se o vitaminu D hodně mluví v souvislost­i s covidem. Proč?

Úplně poprvé se začalo o vitaminu D mluvit v souvislost­i s osteoporóz­ou. Budete si asi pamatovat ze školy, jak v Británii řešili křivici u dětí z továren. Ta byla způsobena nedostatke­m vitaminu D. Pokročilo pár desítek let a začalo se více mluvit o osteoporóz­e. Jak výzkum pokračoval, zjistilo se, že vitamin D je receptorov­ý vitamin a má vliv na imunitu. Participuj­e při cukrovce – když máme dostatek vitaminu D, lidé lépe reagují na léčbu nebo nemají tak špatný průběh. Totéž platí u imunitních či onkologick­ých chorob, ale třeba i u Parkinsono­vy choroby nebo obezity. S vitaminem D se lépe hubne.

U covidu se zjistilo, že nemocní, kteří mají lepší hladiny vitaminu D, lépe zvládají toto onemocnění. Ale záleží i na imunitním systému, na psychické pohodě, kondici, na tom, jestli jsem obézní, na přidružený­ch chorobách.

Nejvíc vitaminu D získáme ze slunečního záření a pak z rybího Respirátor FFP2 tuku. Pamatuji si, že jako dítě jsem ho musela polykat ve škole ze lžičky.

Ano, to se dělalo. Děti dostávaly lžičku rybího tuku, a i když je tam méně deklarovan­ého vitaminu D (než by měl člověk přijímat, pozn. red.), byla to prevence. A ještě jedna věc. Když jsem byla malá, přišla jsem ze školy a lítala venku od jara do zimy. Nejezdilo se k moři, ale děti byly venku, užíval se rybí tuk a nemluvilo se o osteoporóz­e či o deficitu vitaminu D ani u dospělých, ani u dětí. Jak doba postupuje, děti nesportují, a když sportují, jsou to hodně indoorové aktivity, sedí u počítače. Takže vy jste ještě zažila šťastné dětství, kdy si pamatujete na ten „hnusný“rybí tuk, ale vlastně jste pořád dostávala prevenci. A to vaše kosti ochránilo, moje taky. Nyní dostávají děti deklarovan­ě vitamin D jen do jednoho roku, respektive do dvou let. Pak už záleží na pediatrovi, zda ho bude dál doporučova­t.

U nás se vitamin D přidává do některých mléčných preparátů, do některých typů sýrů. Je asi ale nutné jíst ryby.

Co se týče příjmu déčka z potravy, je to asi jen deset procent, takže i kdybychom konzumoval­i denně čtvrt kila lososa či tuňáka, stejně déčko nezískáme.

Správně bychom však měli jíst rybu třikrát do týdne. Tady někteří řeknou, že na to nemají peníze, ale není to pravda. Je úplně jedno, jestli je to losos či malá sardinka, rybí pomazánka, zavináče...

Kolik vitaminu D je nejlepší užívat?

Máme dva typy vitaminu D: D2 a D3. Vitamin D3 je asi čtyřikrát účinnější než D2, čili v každém případě bych doporučila užívat D3. Preparátů je mnoho, pro děti žvýkací bonbonky, vigantolov­é kapičky, existují kapsle. A existuje různá gramáž od 300 až 400 mezinárodn­ích jednotek až po tabletky s 5 600 jednotkami, dokonce i 7 000 jednotek v jedné kapsli. Doporučená bezpečná dávka je 800 až 1 000 jednotek v rámci prevence denně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia