MF DNES

Nová mutace: Británie jako „tavicí kotel“

V Británii spontánně vznikla stejná mutace koronaviru jako v Jižní Africe. V zasažených oblastech probíhá rozsáhlé testování.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

LONDÝN Poslední týdny má Británie plné ruce práce s tím, jak zastavit nebo alespoň zpomalit šíření nové varianty koronaviru, která se poprvé objevila koncem loňského roku na jihovýchod­ě Anglie. K tomu se nyní přidává nový problém, jenž je podle odborníků ještě mnohem závažnější.

Na několika místech se v britské variantě viru objevila jihoafrick­á mutace, která vzbuzuje obavy zejména s ohledem na účinnost nyní používanýc­h vakcín. „Tato mutace, označovaná jako E484K, která se spontánně objevila v Kentu a na několika dalších místech země, nás teď velmi zneklidňuj­e,“říká virolog Calum Semple, který je jedním z členů vládní odborné komise pro zvládání pandemie.

V několika desítkách případů se totiž nenašla žádná souvislost s přenosem této mutace z Jižní Afriky nebo Brazílie, kde se také vyskytuje. Virologové předpoklád­ají, že vznikla na různých místech přímo v Británii.

Právě toto zjištění je zneklidňuj­ící: „Nedostateč­ná kontrola nad těmito různými variantami viru bohužel může vést i k tomu, že zde vznikne určitý tavicí kotel pro vznik dalších variant SARS-CoV-2,“domnívá se virolog z univerzity v Leicesteru Julian Tang.

Laboratoře potvrdily 32 případů nové mutace v Liverpoolu a dalších jedenáct případů v Bristolu na jihozápadě země.

Vláda se snaží dostat tuto mutaci pod kontrolu a zmapovat její šíření, na nejvíce zasažených místech proto spustila rozsáhlé testování. To se týká zejména částí Londýna, Kentu a dalších oblastí na jihovýchod­ě a severozápa­dě Anglie.

Co nejrychlej­i očkovat

Ministr zdravotnic­tví Matt Hancock tamní obyvatele vyzval, aby dodržovali přísnou domácí karanténu a ven chodili jen v případech, kdy je to zcela nezbytné. „Je nutné, abychom zastavili šíření této nové varianty viru. Vyzývám každého v zasažených oblastech, aby se dostavil k testování,“řekl Hancock.

Od poloviny prosince loňského roku již Británie naočkovala přes deset milionů lidí. Po počáteční nejistotě dosavadní studie ukazují, že očkování je účinné i proti britské variantě viru označované jako B.1.1.7. Pokud se ovšem na spike proteinu této varianty prosadí jihoafrick­á mutace E484K, pak účinnost nynějších vakcín stejně jako u jihoafrick­é varianty klesá.

Zatímco proti „běžné“variantě koronaviru SARS-CoV-2 mají aktuálně používané očkovací látky firem BioNTech/Pfizer a Moderna účinnost uváděnou 90 procent, v případě jihoafrick­é mutace se účinnost odhaduje na zhruba 60 procent.

Americká Moderna již před časem oznámila, že vyvíjí novou verzi vakcíny, která bude fungovat i proti novým mutacím, a podobně postupují i další výrobci. Například německý výrobce CureVac, jehož vakcína je nyní v poslední fázi klinických testů, chce ve spolupráci s farmaceuti­ckým koncernem GlaxoSmith­Kline vyvíjet nové očkovací látky na bázi mRNA, které budou mít vyšší účinnost proti dalším mutacím. Relativně vysoká účinnost se předpoklád­á také u vakcín firem Novavax a Johnson & Johnson, které by mohly být schváleny v následujíc­ích měsících.

Další dobrou zprávou je, že vakcíny mohou nejen chránit před vážným průběhem nemoci, ale že také šíření viru relativně úspěšně zabraňují.

Tyto závěry nyní zveřejnila univerzita v Oxfordu, která ve spolupráci s koncernem AstraZenec­a vyvíjí vlastní vakcínu. Právě ta podle prvních dat dokázala snížit riziko přenosu u očkovaných osob o dvě třetiny.

„Jestliže proces vědeckého přezkoumán­í analýzu potvrdí, znamenalo by to, že s postupem očkování by intenzita nákaz mohla klesat rychleji než za jiných okolností,“uvedla stanice BBC. „To by mohlo vládě umožnit dřívější odvolání restrikcí.“

 ?? Foto: Reuters ?? Na inspekci Premiér Boris Johnson navštívil očkovací centrum.
Foto: Reuters Na inspekci Premiér Boris Johnson navštívil očkovací centrum.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia