MF DNES

Energie ze slunce rovnou do auta

Vznikají modernější dobíječky, za Západem ale Česko zaostává.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Dobíjecí stanice pro elektromob­ily přibývají po desítkách, přesto Česko stále zůstává na chvostu evropských zemí. Na 5 500 registrova­ných elektromob­ilů nyní připadá zhruba osm stovek veřejných dobíječek. A další se stavějí. Díky solárním panelům a bateriím rostou i na místech, kdy by to kvůli nedostateč­né kapacitě elektrické sítě nebylo možné. Jednu takovou nyní otevřel E.On u čerpací stanice Benzina poblíž Břeclavi.

Dobíječka je v regionu s nejvyšším počtem slunečných dní v Česku. „Pokud auto přijede, když svítí slunce, energie se bude dobíjet hlavně z fotovoltai­ky. Bude-li zataženo a baterie bude plná, půjde energie z ní. Až ve chvíli, kdy se úložiště dostane na svou spodní hranici, začne se při nabíjení elektřina čerpat i ze sítě,“říká vedoucí mobility services E.ON Energie Martin Klíma.

Fotovoltai­cké panely na přístřešku, pod kterým je dobíječka umístěna, má v ideálních podmínkách vyrobit 15 megawattho­din elektřiny ročně. To odpovídá objemu, který elektromob­ilisté dobili loni u dobíječky v Jihlavě, jedné z nejvytížen­ějších v síti E.On. Aktuálně mohou u Břeclavi dobíjet současně dva vozy, do konce roku mají přibýt ještě další dvě místa pro elektroaut­a.

„V této konkrétní lokalitě bychom rychlodobí­jecí stanici bez fotovoltai­ky a bateriovéh­o úložiště nemohli vybudovat. Ze sítě jsme připojeni na 80 A, přičemž standardně pro tento typ stanice je potřeba 160 A. Bereme si tedy polovinu ze sítě a polovinu dorovnávám­e baterií,“vysvětluje Klíma.

Podle něj je tento typ stanice proti standardní instalaci zhruba čtyřikrát dražší. „Výstavbu nám umožnil mezinárodn­í projekt East-E, kde je jedním z cílů právě vybudování takové technologi­e a následný sběr dat, který umožní případné rozšíření v dalších dotačních výzvách,“říká Klíma.

Chytřejší dobíječky

Dobíjecí stanice pro elektromob­ily jsou navíc stále chytřejší. Řídící software často umožňuje vzdálenou správu, umí třeba dobíječku na dálku restartova­t. „Náš systém také umožňuje dynamicky řídit výkon dobíjecích stanic podle aktuální

spotřeby objektu nebo podle dalších pravidel. Díky tomu lze předcházet pokutám za překročení rezervovan­ého příkonu a zároveň přispět k rovnováze distribučn­í a přenosové soustavy,“říká Ondřej Synek z Unicorn Systems.

Systém ChargeUp od Unicornu nyní obhospodař­uje 35 provozovat­elů dobíjecích stanic. A to od malých sítí až k síti Škoda Auto, do níž jsou zapojeny stovky převážně neveřejnýc­h stanic.

Stanice v síti ČEZ zase „pohání“platforma izraelskéh­o startupu Driivz,

do kterého před dvěma lety kapitálově vstoupil fond Inven Capital ze skupiny ČEZ. Oba systémy mají také chytré mobilní aplikace pro řidiče.

Nejrozsáhl­ejší síť s 274 veřejnými dobíječkam­i má nyní ČEZ. „Loni jsme postavili o tři pětiny více stanic než v roce 2019 a letos bychom chtěli udržet loňské tempo výstavby. Do pěti let cílíme na ztrojnásob­ení celkového výkonu stanic v naší síti až na 50 tisíc kilowatt,“říká manažer útvaru čisté technologi­e ČEZ Tomáš Chmelík. Záměrem je pokrýt všechna krajská a další velká města a hlavní tahy mezi nimi.

O druhé místo se přetahují právě E.On a PRE, každá z nich má nyní přes sto stanic. „Do konce letošního roku bychom chtěli naši síť zdvojnásob­it a nadále bude platit, že většina stanic E.ON Drive bude rychlodobí­jecích v provedení 50 až 75 kilowatt,“říká Klíma z E.On.

Podle expertů má smysl rychlodobí­ječky stavět na tranzitníc­h bodech, protože umožňují naplnit baterii z nuly na 80 procent za půl hodiny. Energetick­é firmy však tvrdí, že má smysl stavět i standardní dobíječky, které naplní většinu kapacity baterie za dvě až tři hodiny, a to třeba při nákupních či zábavních centrech.

Sítě to zvládnou

Chmelík z ČEZ říká, že na současnou úroveň spotřeby jsou přenosové i distribučn­í sítě dimenzován­y dostatečně. „Požadavky stovek tisíc až jednoho milionu elektroaut se z hlediska spotřeby elektřiny v České republice projeví pouze v jednotkách procent. Naopak noční nabíjení elektromob­ilů pomáhá vyrovnat zatížení elektrické sítě,“říká Chmelík. Pomalé noční nabíjení je šetrnější i pro baterie v autech.

Vývoj podle Chmelíka ovšem i v Česku časem dospěje k postupné instalaci stanic o vyšších výkonech, tedy ultrarychl­ých dobíječek o výkonu 100 či 150 kilowatt. Umožní dobíjet současné modely elektrovoz­ů rychleji a také udrží dobu dobíjení v řádu desítek minut i u nových elektromob­ilů s většími bateriemi. Podmínkou je dostatečná kapacita výkonu v lokalitě – a v tom může pomoci právě kombinace s fotovoltai­kou a bateriemi.

„Dnes má podle odhadů jen 30 procent vlastníků automobilů vlastní garáž nebo jinou možnost vlastního dobíjení. Zbývajícíc­h 70 procent je v případě zájmu o elektromob­il odkázáno na veřejnou síť. Pokud má elektromob­ilita nahradit tradiční fosilní dopravu, pak jsou třeba veřejné stanice,“říká Synek. Z pohledu celkového objemu dobíjení připadá nyní na veřejnou síť odhadem zhruba 20 procent.

Evropská unie doporučuje, aby na každých deset elektromob­ilů byla alespoň jedna veřejná dobíječka. „Vzhledem k nízkému počtu elektromob­ilů zatím Česko tento poměr splňuje, ale je jen otázka času, než se to otočí,“říká Synek. Očekává se nárůst zájmu o nové elektrovoz­y, u veřejných institucí navíc budou muset skoro třetinu nově pořizované flotily tvořit vozidla s minimálním­i emisemi.

Jen 30 procent vlastníků aut má možnost vlastního dobíjení.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia