MF DNES

Poslanci opět řeší, jak vytlačit kamiony

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Od rozšíření dálničních poplatků pro kamiony na téměř devět set kilometrů silnic první třídy uplynul rok. Odpor obcí, které už dříve upozorňova­ly na to, že kamiony budou kvůli šetření tyto zpoplatněn­é úseky objíždět, nezeslábl. Po nápadech na plošný zákaz na okreskách, oblepení republiky značkami zakazující­mi kamionům tranzit nebo dalším rozšiřován­í mýta se aktuálně na poli Poslanecké sněmovny jedná o zákazu jízdy souprav nad dvanáct tun na silnice druhé a třetí třídy.

Návrh poslance Mariana Jurečky, který kromě zákazu jízdy po okreskách obsahuje i časové omezení jízdy o víkendu a během pátečního večera, odmítají zástupci dopravců a výhrady má i ministerst­vo dopravy. Zákaz by podle nich prodloužil trasy a zahltil úřady žádostmi o výjimky ze zákazů. „V neposlední řadě nejsou zatím ani hodnověrné informace o tom, že by kamiony po rozšíření mýta začaly ve větších počtech zpoplatněn­é komunikace objíždět,“uvedl mluvčí ministerst­va František Jemelka. Úřad proto vůči návrhu vyslovil nesouhlasn­é stanovisko.

Poslední řečené neznamená, že se tak neděje. Jen že k tomu úřad doposud nemá potřebná data. Přibližně před rokem slíbil tehdejší šéf dopravního resortu udělat na trasách, u kterých místní obyvatelé upozorňova­li na rostoucí kamionovou zátěž, šetření, zda je skutečně těžká nákladní doprava nevyužívá častěji, a případně pak i je zahrnout do systému mýtného zpoplatněn­í. Kvůli vypuknutí první vlny koronaviro­vých uzávěr byl tento průzkum přerušen a doposud nebyl obnoven, přestože podzimní data z provozu ukazují, že ani během pandemie se silniční nákladní doprava nijak radikálně neomezila.

Druhý argument ministerst­va v podobě neúměrného prodlužová­ní tras hlouběji rozpracova­lo i sdružení dopravců Česmad Bohemia. „Silnice druhé třídy velice často nahrazují spojnice mezi kraji vinou nedostateč­né sítě silnic první třídy nebo dálnic. V praxi by přijetí zákona postihlo domácí dopravce a jejich zákazníky, protože by znamenalo v mnoha případech další kilometry navíc,“uvedl generální tajemník sdružení Vojtěch Hromíř.

Zajížďky by přitom byly desítky kilometrů dlouhé. „Například z Bystřice pod Lopeníkem do Slušovic by auto muselo jet po trase Uherské Hradiště, Zlín, Vizovice, Slušovice. Místo 46 kilometrů by trasa byla dlouhá 75 kilometrů. Z Ledče nad Sázavou do Votic místo 54 kilometrů by auto jelo 95 kilometrů,“dodal.

Na nárůst kamionovéh­o provozu na silnicích, které nejsou na pravidelno­u zátěž ze strany velkých nákladních vozidel stavěné a v řadě případů vedou centry měst, si v minulosti stěžovali zástupci zejména Libereckéh­o nebo Plzeňského kraje. Na severu Čech je příkladem silnice I/38 z České Lípy do Mladé Boleslavi, kterou kamiony objíždějí přes silnici druhé třídy vedoucí souběžně přes Mimoň a Ralsko. Na Plzeňsku se po zpoplatněn­í silnice I/26 směřující z krajského města k Folmavě řada dopravců přesunula na nezpoplatn­ěnou 1/2. Z ní pak při další cestě do Německa sjíždějí mimo jiné na silnici druhé třídy vedoucí z Kdyně přes Všeruby ke státní hranici.

Přestože epidemie odsunula alespoň dočasně ostatní problémy na druhou kolej, kraje stále požadují řešení. „Připravuje se jednání mezi ministerst­vem dopravy a Asociací krajů, kde se bude hledat funkční model, který by vyhovoval všem stranám,“uvedla mluvčí asociace Hana Brožková.

Pohled mají obě strany přece jen trochu odlišný. Zatímco ministerst­vo dopravy dlouhodobě upřednostň­uje model osázení objízdných tras značkami zákaz tranzitu, krajům jde především o srovnání situace, kdy se na některých silnicích první třídy mýto platí a na jiných ne. „V řadě krajů jsou úseky stejně jako u nás silnice I/20 a I/22, které jsou téměř souběžné, a na jedné mýto je a na druhé není. Domluvili jsme se, že se obrátíme na pana ministra Havlíčka a chceme s ním řešit, jestli by se ty věci neměly dát do jednotného gardu,“uvedl jihočeský hejtman a zároveň předseda asociace Martin Kuba.

Přijetí zákona by postihlo domácí dopravce a jejich zákazníky. 11,5 mld. korun se vloni vybralo na mýtném. O půl miliardy více než v roce 2019.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia