MF DNES

Komu pomůže volební bramboračk­a

-

● Veškeré politické dění se dnes točí okolo verdiktu Ústavního soudu, který na návrh hnutí STAN zrušil podstatné části volebního zákona. Co přesně se bude dít dál, netuší v tuto chvíli asi vůbec nikdo. Nicméně zkusme si představit, co by mohlo prakticky znamenat, kdyby vše platilo tak, jak soud vedený Pavlem Rychetským vyhlásil.

Zrušení takzvané načítací klauzule požadující pět procent za každou stranu koalice asi příliš velký vliv na rozložení politickýc­h stran mít nebude. Situace je totiž jiná než v roce 2017, kdy projekt koalice lidovců a STAN křesťanští demokraté „odpískali“především z obavy, že by společně nemuseli překročit 10 procent a mohli tak ze Sněmovny vypadnout.

Podle včera zveřejněné­ho průzkumu agentury Median by aktuální koalice Pirátů a hnutí STAN brala 25 procent hlasů, jen o půldruhého procenta méně než vedoucí hnutí ANO. Druhá koalice ve složení ODS, TOP 09 a KDU-ČSL by podle Medianu získala 18,5 procenta hlasů. Podmínky pro vstup do Sněmovny by tedy oba subjekty splnily s načítací klauzulí, nebo bez ní. Málokdo totiž počítá s tím, že by jeden z nich mohl zcela propadnout.

V tomto smyslu by verdikt soudu mohl nahrávat jiným. Například ČSSD, pokud by skutečně uzavřela pakt se Zelenými, jak o tom hovoří Jan Hamáček. Kdyby k tomu totiž skutečně došlo – jakkoli se to nezdá být úplně pravděpodo­bné – panovaly by velmi důvodné obavy, že by společně na 10 procent hlasů dosáhnout nemuseli.

Co se týče úpravy přepočítáv­ání hlasů ve prospěch menších stran vůči větším subjektům, je to za stávající situace také diskutabil­ní. Pokud bychom totiž věřili průzkumům, jsou na tom dnes vedoucí ANO se společnou kandidátko­u Pirátů a STAN na druhém místě téměř stejně. Odstup koalice ODS, TOP 09 a lidovců je sice větší – čili ti by z toho profitovat mohli – ale nejspíš ne tak významně. Jistého bonusu by se mohly dočkat spíš strany, které jsou na tom v průzkumech trvale mnohem hůř. Tedy třeba sociální demokraté, komunisté, SPD nebo Trikolóra, pokud by se Václavu Klausovi mladšímu podařilo svůj zatím neúspěšný projekt trochu restartova­t.

Ať tak či tak, můžeme nejspíš v příštích týdnech a měsících na politické scéně očekávat pořádnou bramboračk­u.

● Bude zajímavé sledovat, jak se k rozhodnutí Ústavního soudu vyjádří vláda na čínské sociální síti Tik Tok. Za účet nazvaný Strakovka v uplynulých dnech nabídl kabinet Andreje Babiše půl milionu korun. Už první videa s ministrem zdravotnic­tví Janem Blatným ukázala, že to děti okolo třinácti let, které patří k jejím největším sledovatel­ům, jistě ocení. Službu pro Úřad vlády připravuje dvaadvacet­iletý Jakub Gulab, který na jejich tvorbě spolupracu­je s Annou Šulcovou.

Jakub Gulab je mezi mladými v internetov­é komunitě poměrně známý. Kromě jiného často a rád zaujímá jasná stanoviska. To následujíc­í například uveřejnil v dubnu 2019. „Jágr bojoval proti minulému režimu, odtud je jeho ikonické číslo 68. Nyní se odletěl propagovat do Číny po boku Zemana. Se Zemanem svou vstřícnost­í vůči Číně podporuje jejich komunistic­ký režim, který haní lidská práva, potlačuje svobodu a popravuje nepohodlné lidi,“napsal Gulab.

„Paktuje se s Andrejem Babišem. A spolupracu­je s čínskou značkou Huawei, která vysává informace. Jágr starší je obviněn v kauze Lány, se kterou je spjat i Mynář a Nejedlý. Lidé si idealizují celebrity, jako je on, člověk Jágr se rozhodně nerovná hokejista Jágr,“dodal tehdy. Tak vida. Jak říká Miloš Zeman: Jen blbec nemění své názory...

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia