MF DNES

Jako hrát fotbal a nevědět, jestli platí góly, či rohy

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Je to, jako by po odehrání tří kol fotbalové ligy Fotbalová asociace zrušila platná pravidla fotbalu. A řekla klubům: „Hrajte si klidně dál a do konce ligy si zkuste vymyslet nějaká nová pravidla.“A tak by těch 22 chudáků běhalo po hřišti a kopalo do balonu, aniž by někdo z nich tušil, jestli se smí hrát nohou, nebo rukou, a jestli se vlastně počítají góly, nebo spíš rohy.

Kampaň už běží, strany sestavují volební kandidátky, ale po včerejšku nevědí, jestli kandidátka bude jedna celostátní, bude jich 14 krajských, nebo to bude úplně jinak. Koalice vědí, že sčítací kvorum nebude 5–10–15–20 %, ale nevědí, jestli bude jen 5, anebo třeba 5–7–9–11. A tak dále, protože jakmile se jednou volební zákon otevře, kdekterý rozumbrada do něj bude chtít dostat svůj otisk chodidla.

Ústavní soud se už poněkoliká­té v naší novodobé historii stal ze strážce ústavnosti více pravidelný­m generátore­m politickýc­h a ústavních krizí. Pomineme-li osobní a nyní již oboustrann­ou válku mezi šéfy nejvyšších ústavních institucí, tedy Pavla Rychetskéh­o na straně jedné a Andreje Babiše a Miloše

Zemana na té druhé, stojíme zásluhou nejvyšší soudní instance na prahu totální paralýzy ústavního systému.

Je to jednoduché: pokud se Sněmovna a Senát do léta neshodnou na nové podobě volebního zákona, v říjnu asi nebudou volby. Pokud nebudou volby, nebude Sněmovna. A pokud nebude Sněmovna, nemá kdo schválit nový volební zákon. V jiných případech, kdy je Sněmovna nefunkční, by nějaký potřebný zákon schválil jen Senát, ale u volebního zákona to podle ústavy nejde. A ústava se změnit nedá, když neexistuje Sněmovna. A tak dále, prostě dokonalý pat.

Volební zákony jsou třešničkou na zákonodárn­ém dortu, debatou pro fajnšmekry, v níž se odměřuje na lékárnický­ch vahách. Očekávat, že v čase volební kampaně, covidu, skluzu v očkování a zachraňová­ní ekonomiky vše půjde jako po másle, je od Ústavního soudu roztomilý žert. Podobný tomu, když jeho předseda říká: Zrušil jsem vám protiústav­ní zákon, který jsem vám před dvaceti lety sám napsal a podle kterého jste, vy bloudi, pětkrát protiústav­ně volili. A vtípek na závěr: úplně stejný, tedy tento strašlivě protiústav­ní volební zákon už jednou stejný Ústavní soud na základě stejné ústavy posuzoval – a nenašel na něm ani smítko.

Chraňte si hrdla i statky, Ústavní soud zasedá!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia