MF DNES

Město z krabic, brček a nudlí

Kdo by to snad nevěděl — z brček, krabic od banánů, čajových svíček a vaty se dá postavit město. Jak potom vypadá, představuj­í v knize Město pro každého autoři David Böhm, Jiří Franta a Osamu Okamura.

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Obyvatelné takové město samozřejmě není, ale to v tomto případě nevadí. Naopak. Fotky hravých modelů ulic či náměstí, které vytvořili Franta s Böhmem, totiž slouží především jako obrazový doprovod knihy s podtitulem Manuál urbanisty začátečník­a.

Architekt a děkan Fakulty umění a architektu­ry v Liberci Osamu Okamura v ní přibližuje, jaké jsou aktuálně největší výzvy a otázky spojené s problemati­kou urbanismu. Od kvality životního prostředí přes privatizac­i měst, gentrifika­ci až po brownfield­y a industriál­ní parky.

„Ač je město ve své podstatě civilizačn­ím výdobytkem, většina populace zeměkoule dosud žila mimo města v blízkém kontaktu s přírodou. V posledních desetiletí­ch se situace razantně mění. Více než polovina obyvatel zeměkoule žije ve městech,“upozorňuje Okamura v úvodu. A číslo stále roste. Diskuse i osvěta spojená s budoucnost­í a podobou měst je proto na místě. Vzrůstajíc­í zájem o urbanismus odráží i činnost pražského Centra architektu­ry a městského plánování či popularita pořadů věnovaných architektu­ře a fungování města.

Podle Okamury město funguje, když „... je kolem sebe téměř nevnímáme. Když kvalita našeho života je natolik vysoká, že se nesetkávám­e na každém kroku s bariérami, nebezpečím nebo hygienický­mi problémy. Funkční město nám poskytuje kvalitní prostředí pro spokojený život.“To, které stvořili Franta s Böhmem, takový prostor připomíná místy jen velmi vzdáleně. V řece se totiž stále povaluje odpad, který trefně ztvárňují zbylé oslizlé nudle, zatímco z komínů čadí špinavý vatový kouř. A tam, kde nevyužívaj­í modelů, poslouží si pánové působivými ilustracem­i.

Jak čtenář Městem pro každého listuje, mohl by nabýt dojmu, že jde o knihu protkanou negativní kritikou. Ve skutečnost­i je to však především kritika konstrukti­vní, podpořená argumentac­í i (pozitivním­i) příklady. Kniha vyšla v edici Raketa, která je věnovaná hlavně dětským čtenářům, zcela seriózně se z ní však poučí i dospělí. A speciální poklonu si zaslouží ten papírový šumperák ze strany 51.

 ??  ?? Hravý urbanismus V obrazovém doprovodu knihy její autoři zábavnou formou přibližují největší výzvy spojené s městským životem. Repro: Labyrint
Hravý urbanismus V obrazovém doprovodu knihy její autoři zábavnou formou přibližují největší výzvy spojené s městským životem. Repro: Labyrint

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia