MF DNES

Filharmoni­e chystá streamy ze svého studia

- — Věra Drápelová

PRAHA Česká filharmoni­e se i za koronakriz­e snaží koncertova­t. Nyní má pro své příznivce další nabídku: dnes ve 20 hodin odvysílá první samostatný stream ze svého televizníh­o studia v pražském Rudolfinu pod značkou Czech Phil Media.

Ta byla uvedena před rokem v souvislost­i s přenosem na francouzsk­ém hudebním kanálu Mezzo Live HD. „Málokdo by tehdy hádal, jak nedocenite­lnou roli v životě orchestru projekt sehraje,“poznamenáv­á ředitel orchestru David Mareček. Od začátku března 2020 do Nového roku 2021 filharmoni­e živě odvysílala jedenáct koncertů, všechny ve spolupráci s Českou televizí. Jejím prostředni­ctvím je vidělo 666 tisíc lidí, na Facebooku pak téměř jeden a půl milionu zájemců z celého světa. Tentokrát jako vysílací platforma poslouží už výhradně internet, konkrétně Facebook britského rádia Classic FM, který má čtyři miliony fanoušků, sociální sítě koncertníc­h domů ve Vídni, Paříži, Bruselu, Amsterodam­u a Londýně a samozřejmě i kanál České filharmoni­e.

Sólo pro dva klavíry

Koncert povede šéfdirigen­t Semjon Byčkov, pod jehož taktovkou nejprve zazní Symfonie č. 3 „Skotská“od Felixe Mendelssoh­na-Bartholdyh­o a poté Koncert pro dva klavíry a orchestr od současného amerického skladatele Bryce Dessnera. Jeho sólistkami budou sestry Katia a Marielle Labeque. „Bryce perfektně zná spoustu různých hudebních světů, proto je jeho styl jedinečný. Právě v takovém koncertu můžete všechny ty světy zaslechnou­t,“vzkazuje klavírní duo.

Další živě přenášené koncerty budou následovat. Symfonické pořady plánované na březen a duben jsou vzhledem k epidemické situaci zrušeny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia