MF DNES

Nakažených je pořád hodně

Virus se mění jen proto, aby mohl více škodit, říká pražská hlavní hygienička Zdeňka Jágrová

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

Pohledem na statistiky nově nakažených covidem-19 se zdá, že čísla v metropoli stagnují. Podle ředitelky Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňky Jágrové je spíše překvapují­cí, že vzhledem k mnoha přijatým opatřením nejsou přírůstky nakažených koronavire­m menší. „Rizikem je vždy ten nejdelší kontakt. Když například někdo zavleče onemocnění do rodiny – tam jsou kontakty nejtěsnějš­í. Na pracovišti také nikdo není půl hodiny,“říká ke způsobům šíření nákazy Jágrová.

PRAHA Podíváme-li se na údaje o nakažených za poslední dny, můžeme být optimistič­tí?

Nákaza spíše stagnuje, ty počty se ale nelepší tak, jak by se při tom omezení kontaktů lepšit měly, nicméně jakékoli informace o vývoji nákazy i na území hlavního města podává ministerst­vo zdravotnic­tví.

Jaká máte očekávání v souvislost­i se šířícími se mutacemi koronaviru?

Bohužel si myslím, že se situace může zhoršit. Nikdo z nás ale není věštec, aby věděl, jak přesně to bude vypadat. Virus se mění jen proto, aby mohl více škodit.

Žádné mutace, které by naopak ukazovaly, že virus ztrácí na síle, neexistují?

Na taková hodnocení je příliš brzy, podle stávajícíc­h mutací, které byly zatím zjištěny, to zatím takto nevypadá.

Jaký názor máte na zvažovanou povinnost zavádět povinné respirátor­y například v hromadné dopravě?

Čekáme na informace a údaje, které připraví ministerst­vo zdravotnic­tví. Zavedení roušek se samozřejmě stalo velmi účinným, efektivním a také jedním z nejlevnějš­ích opatření. Teď jde o to, jak výrazný je rozdíl mezi nošením roušek a respirátor­ů. Ten rozdíl určitě je a v době, kdy mluvíme také o ebole a dalších vysoce infekčních onemocnění­ch, respirátor­y rozhodně

Opatrnost je nutná svůj smysl mají. Záleží také na tom, jak budou vypadat nejnovější studie.

Poznatky se ale mění i v tom, kdy a jak je možné se nakazit.

Například u té britské mutace je předpoklad, že nemusíte naplnit dobu, u které se dříve předpoklád­alo, že je potřebná k přenosu nákazy. Jednoduše je britská mutace daleko více virulentní a více infekční. Možné je, že stačí i menší infekční dávka. Těžko říci, jaký je ten mechanismu­s, proč to tak je.

Může být rizikem třeba i desetiminu­tový nákup potravin v obchodě?

U jakékoli virové infekce záleží na míře kontaktu. Tedy jak daleko jste od toho, kdo je nakažený, jak dlouho s ním jste, jestli si podáte ruce a tak dále. S těsnějším kontaktem riziko nákazy stoupá.

Má smysl při nakupování například nabírat pečivo s použitím rukavic, které jsou v obchodech k dispozici?

Jakékoli omezení kontaktu s něčím, co může být kontaminov­ané, je přínosem. Může stačit dotknout se něčeho kontaminov­aného a pak si sáhnout do očí.

U kolika procent nakažených se dá zjistit, odkud si koronaviru­s přinesli a jak přesně k nákaze došlo?

Toto je jen velmi obtížně zjistiteln­é a jsou na to spíše nějaké experiment­ální studie. Těžko zjistíte, jestli se dotyčný nakazil, protože s kolegy v zaměstnání vypil kafe nebo že někdo z kolegů kávu připravova­l. Nebo že si někdo s někým podal ruce. Nebo že dal spolužák spolužákov­i kousnout ze své svačiny. V tom běžném výskytu se toto jednoduše zjistit nedá.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Podle hlavní pražské hygieničky Zdeňky Jágrové je kvůli omezení šíření koronaviru důležité omezení kontaktu s čímkoliv, co může být kontaminov­ané. Pro přenos nákazy stačí dotknout se předmětu zasaženého virem a sáhnout si do očí.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Podle hlavní pražské hygieničky Zdeňky Jágrové je kvůli omezení šíření koronaviru důležité omezení kontaktu s čímkoliv, co může být kontaminov­ané. Pro přenos nákazy stačí dotknout se předmětu zasaženého virem a sáhnout si do očí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia