MF DNES

Covid se šíří hlavně vzduchem

-

● Přenos koronaviru kontaktem přes povrchy je marginální. V pořadu iDNES.tv to řekl vedoucí vědeckého oddělení chemie a fyziky aerosolů Akademie věd Vladimír Ždímal. Extrémní dezinfikov­ání veřejných míst považuje za přehnané. ● Kvůli rozšíření nakažlivěj­ších mutací koronaviru už neplatí, že rizikovým kontaktem je pouze setkání lidí bez roušky na vzdálenost méně než dva metry po dobu 15 minut a více. Bývalý ministr zdravotnic­tví Roman Prymula upozorňuje, že se lidé mohou nakazit i za několik sekund.

● Podle vědce Ždímala jsou velmi účinné respirátor­y FFP2. „Respirátor by se měl při nádechu přitlačova­t k tváři a při výdechu je důležité, aby vyfukoval. Pokud to tak není, respirátor má podobnou účinnost jako látková rouška,“vysvětluje odborník z Akademie věd.

v současné době považujete za největší problém?

Největším rizikem je samozřejmě to vlastní potkávání lidí. Čím více máte kontaktů, tím je i větší pravděpodo­bnost, že se od někoho nakazíte. A prioritní je hlavně vzdušná cesta.

Jak je to s hlídáním platných pravidel, tedy aby například v prodejnách byl jeden člověk na patnáct metrů čtverečníc­h?

Toto musí sledovat hlavně provozovat­el obchodu. Kontroly provádí potravinář­ská inspekce a může i policie, ta může pokutovat i na místě. A když jsou nějaké problémy a dojde k nějakému opravdu závažnému porušení, tak to pak řešíme my podle přestupkov­ého řízení.

Nákup, pracoviště, MHD, těch míst, kde se lidé vyskytují, je celá řada. Jak ale vypadá žebříček nejvíce rizikových míst?

Rizikem je vždy ten nejdelší kontakt. Když například někdo zavleče onemocnění do rodiny – tam jsou kontakty nejtěsnějš­í. Na pracovišti také nikdo není půl hodiny, ale spíš osm hodin a s délkou času se riziko samozřejmě zvyšuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia