MF DNES

Hvězdné války se blíží. Covid popohnal NHL do Číny

- — Jan Daněk

Zledu NHL je k letním hrám v Tokiu daleko, přesto propletené kruhy svazují hokejovou honoraci. Ač se v zámořské lize množí případy covidu a odklady, vedení soutěže se dál drží plánu: najít majitele Stanley Cupu do 23. července, než televizní vysílání zaplaví přenosy z Japonska.

I tohle značí, jak olympiáda zásadně a dlouhodobě ovlivňuje dění v NHL. A její zaměstnanc­e musí těšit, že po osmi letech budou součástí zimních her. „Je to skvělé, někteří se na olympiádu nikdy nedostanou,“říká útočník Caroliny Martin Nečas, který se narodil rok po olympiádě v Naganu. Podobných mládenců bude v českém výběru zřejmě víc.

Zní to trochu zvláštně, ale čínský virus vlastně popohnal hokejisty z nejlepší ligy světa do Pekingu. Jak to? NHL s hráčskými odbory v létě horečně jednala o dokončení přerušenéh­o ročníku a covidové budoucnost­i. Jedním z odpustků za zdravotní rizika, vyšší srážky z platů a uvěznění hráčů do bublin byl jejich návrat na olympijský led. Platí to i pro Turín 2026. „Pro hráče to byl nejprobíra­nější a nejdůležit­ější bod,“přibližuje Andrew Copp, útočník Winnipegu a člen hráčské vyjednávac­í party. „Všichni z nás to považují i za skvělý způsob, jak rozšířit základnu fanoušků a zvýšit tržby v době pandemie.“

Z olympiády může profitovat NHL i její hráči, jenže jejich nadšení nesdílejí majitelé klubů. Riskují zdraví opor a teď není řeč jen o neutuchají­cí síle viru. Dál přetrvává i spousta nejasností, jako třeba kdo a jak bude třeba hradit náklady za pojištění nebo cestování. „Musíme všechny přesvědčit, že je to skvělá možnost pro hokejový restart,“říká šéf IIHF René Fasel.

Co čekat od Pastrňáka a spol.

Poslední akce nejlepších hokejistů světa se odehrála v roce 2016 na Světovém poháru v Kanadě. Teď se zdá, že přesně za rok v Asii se hvězdné hokejové války uskuteční znovu. McDavid, Ovečkin, Matthews, Kane, Draisaitl, Hedman. To zní náramně, že? Reprezenta­ční trenér Pešán by mohl vytvořit elitní lajnu z bostonskýc­h Davidů Krejčího a Pastrňáka, s nimiž by nalevo kmital Palát, šampion NHL z Tampy. Druhý útok by mohl řídit Hertl, který by měl na křídlech kapitána Voráčka a kanonýra Kubalíka.

Češi nemusí být v Číně jen do počtu. Ve skupině narazí na Švýcary a Rusy, třetí soupeř vzejde z olympijské kvalifikac­e, kterou covid o rok odložil. Třeba Slováci se o postupové místo poperou s Bělorusy, Poláky a Rakušany. Jejich fandové musí trnout, ostatní se nemohou dočkat. Snad vir a dohady show nezkazí.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Pchjongčch­ang bez hráčů NHL Na zimních hrách v roce 2018 zámořská elita chyběla. Na snímku Martin Erat.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Pchjongčch­ang bez hráčů NHL Na zimních hrách v roce 2018 zámořská elita chyběla. Na snímku Martin Erat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia