MF DNES

Olympiáda jako krok k obnově normálního světa

- Petra Vlhová alpská lyžařka, mistryně světa a lídryně SP

Dneškem začíná rok odpočítává­ní. Rok, než se opět na jednom místě sejdou nejlepší zimní sportovci světa. Všichni máme ještě 365 dní na přípravu. Je jenom na nás, jak je využijeme.

Pro mě to bude rok tvrdé práce, soustředěn­í, víry a hledání dokonalost­i, protože na Peking 2022 je třeba se pořádně připravit a nic nezanedbat, aby měl člověk šanci vyniknout.

Ladit detaily

Poprvé jsem dosáhla na zlatou medaili na zimních olympijský­ch hrách mládeže v Innsbrucku v roce 2012.

Následně jsem sbírala zkušenosti v Soči 2014 a v Pchjongčch­angu 2018.

Naučila jsem se, co je potřeba, a se svým skvělým týmem se každý den snažím dolaďovat detaily svého výkonu, abych v Pekingu byla ve vrcholné formě.

Abych mohla naplnit svůj sen o olympijské medaili.

V minulých měsících jsme všichni trpěli. Podmínky pro cestování se zhoršily, trénování bylo problemati­cké. Ani dnes stále nemůžeme dělat to, co máme nejraději: závodit před diváky a sdílet emoce a energii s těmi, kdo nám fandí.

Přestože to i pro nás závodníky bylo velmi obtížné, nějaké stěžování není na místě, protože to není nic ve srovnání s obětavostí a nasazením pracovníků v první linii po celém světě. Každý den usilují o to, aby byl svět opět jako dřív.

Tito lidé si zaslouží ovace světové veřejnosti.

Příležitos­t, jakou nemají všichni

Sama jsem nesmírně vděčná, že mohu opět pracovat, trénovat a soutěžit se svým týmem a všemi ostatními sportovci. Dostali jsme příležitos­t, jaké se mnoha ostatním nedostalo. Proto se snažím být maximálně motivovaná na každý závod a vážím si každého okamžiku v téhle neobvyklé sezoně.

Jsem více než kdy jindy přesvědčen­a, že ať se v příštím roce stane cokoliv, zimní olympijské hry v Pekingu 2022 uvidí jen ty nejlepší výkony, které mohou sportovci předvést.

Mě osobně nic nenaplní takovou hrdostí, jako pochodovat s ostatními během úvodního ceremoniál­u v Pekingu 4. února 2022. S odloženými olympijský­mi hrami 2020 v Tokiu to vypadá zatím dobře, takže všichni doufáme, že Peking 2022 bude moci čerpat z této zkušenosti.

V Pekingu určitě nebude nouze o skvělé okamžiky jak pro závodníky, tak pro sportovní fanoušky. Zimní olympijské hry v Pekingu 2022 budou, doufejme, dalším krokem k obnovení normálního světa.

Stejně jako ostatní doufám, že v roce 2021 nastane ve stávající situaci rozhodujíc­í pozitivní zvrat. Pak si všichni budeme moct užívat emoce a radosti.

Ode dneška za rok bude vše připraveno pro setkání nejlepších zimních sportovců. Udělám vše, co je v mých silách, abych byla mezi nimi.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia