MF DNES

A je to Vrba, vážení!

Sparta pro něj léta byla největším rivalem, teď ji Pavel Vrba bude trénovat. Už v neděli!

- Jan Palička David Čermák

Anedají si říct a nedají. Tak dlouho se ve fotbalové Spartě tváří, že se nic zvláštního neděje, až se zničehonic ozve velká rána. Ta včerejší je kardinální.

Majitel Daniel Křetínský se rozhodl, že stůj co stůj dosadí na lavičku toho nejslavněj­šího trenéra současnost­i. Tedy českého trenéra, protože s cizincem Stramaccio­nim se seknul a Sparta na to doplácí dodnes.

Pavel Vrba má výjimečné renomé, bohatý a úspěšný životopis.

Byť to ještě před pár lety vypadala jako fantazmago­rie, protože velel konkurenčn­í Plzni, tentokrát se sparťanský tah jeví mimořádně zajímavě.

I když jak se to vezme. Co nečekaná trenérská rošáda vypovídá o klubové strategii a dlouhodobý­ch plánech?

Je to rok, co Sparta vyhodila trenéra Jílka. Hned po prvním jarním kole, před kterým kouče celou zimu všemožně obhajovala.

Nastoupil matador Kotal a prožil to stejné. Před měsícem poslouchal, jak má pevnou pozici, a teď má padáka. Při nedělním souboji v Olomouci by Spartu měl vést Pavel Vrba.

Plzeňský patriot na Letné

„Velký odborník. Jeho hra je založena na jasných principech, které se shodují s našimi klubovými,“přivítal nového kouče sportovní ředitel Tomáš Rosický. „Týmy, které vedl, se vždy prezentova­ly kvalitní výstavbou hry, vyváženou ofenzivou a defenzivou. A Pavel Vrba je trenér, který je zvyklý vyhrávat.“

Ano, vyhrávat Vrba umí. Proto v tuzemských podmínkách stojí ještě o jeden stupínek výš než Michal Bílek, což byl druhý kandidát na nejžhavějš­í trenérskou židli.

Vrba ze šedivé Plzně vytvořil značku evropské kvality a totálně rozstřelil zavedené pořádky v lize. Viktorii ve dvou různých etapách posunul do Ligy mistrů. Dvakrát si otestoval angažmá v zahraničí, naposledy v bulharském Razgradu. Dva a půl roku vedl národní tým. Osmkrát byl Trenérem roku, třikrát dosáhl na titul, ale také si postupně kazil bezchybný obraz pasivní hrou na Euru 2016 nebo zbytečným handrkován­ím s novináři.

V souvislost­i se Spartou se o něm mluvilo mnohokrát, leč vždycky něco stálo v cestě. Většinou dohodu kazila nepřekonat­elná antipatie mezi Spartou a Plzní. Představa, že plzeňský patriot Vrba dostane kancelář

Zpátky do akce

na Letné, bývala nemyslitel­ná.

No vida, a je to tady! Trenér neměl angažmá a pro sparťanské­ho majitele Křetínskéh­o byl volbou číslo 1.

„Rozhodován­í nebylo zas tak náročné,“prozradil Vrba včera pozdě večer v prvním rozhovoru pro klubový web. „Není v Česku moc klubů, kde bych teď chtěl pracovat. Sparta mezi ně samozřejmě patří, sportovně mě to bude naplňovat. Doufám ale hlavně, že i já budu naplňovat očekávání vedení.“

Snadná práce to nebude, i když tým přebírá v době, kdy už snad hůř být nemůže. Tabulkově a výsledkově ano, herně nikoli. Sparta je druhá, na hřišti však připomíná karikaturu sama sebe.

Výsledky, tlak, fanoušci

Vsadit na Pavla Vrbu, to je pro ni velmi nadějný tah, nikoli však automatick­ý krok za štěstím. Však si vzpomeňte, jak se tvořil plzeňský zázrak.

Vrba přišel v říjnu 2008 víceméně v utajení na podprůměrn­ou adresu, měl klid na práci, oddané a hladové studenty, nebyl pod mikroskope­m a nemusel řešit všudypříto­mný tlak, na který bývá až háklivý. Navíc je otázka, jak ho přijmou fanoušci.

„Věřím, že mě budou hodnotit podle toho, co udělám pro Spartu,“zadoufal Vrba. „Jestli mě neměli rádi, když jsem trénoval Plzeň, tak to samozřejmě respektuju, nedivím se tomu. Ale práce trenéra už je zkrátka taková: občas jste někde a pak zas někde jinde. Chci být hodnocený hlavně za to, jak budu pracovat a působit ve Spartě. Chtěl bych tu uhrát něco, co už Sparta dlouho neuhrála.“

Další setkání

Slovo titul nezaznělo, ale je jasné, že Sparta ho má jako hlavní – byť dlouho nedostižný – cíl. Výsledky se proto budou čekat hned: stejně jako v ruské Machačkale nebo naposledy v Razgradu, kde Vrba nevydržel ani rok. Získal bulharský titul, v lize prohrál jediný zápas, jenže v pohárech jeho kouzlo nezafungov­alo a pakoval se.

Časem se přechodil i jeho vztah s Plzní, kde napodruhé nekončil v dobrém.

Upřímně, ve Spartě ho čekají ještě větší nervy.

Zaprvé: musí zvednout tým, který za úvodních osmnáct kol nasbíral čtyři porážky a dvanáctibo­dovou ztrátu na Slavii. Vysněný titul je znovu v prachu.

Zadruhé: musí najít – nejpozději hned – styl, jímž se bude Sparta prezentova­t. Schéma na tři obránce, které preferoval Kotal, přestalo fungovat. Kreativní fáze drhne, útok je bez zraněného teenagera Hložka sterilní, což vyvrcholil­o sobotní ostudou s Bohemians (0:1).

Zatřetí: musí urovnat rozhašenou kabinu. Podle nepsané hierarchie by měl mužstvu velet kapitán Dočkal, jenže zkušený špílmachr byl poslední týdny odstavený. Z lídra se stal náhradníke­m. A že by měl s trenérem Vrbou vřelý vztah ze společných časů v reprezenta­ci, to se také nedá říct.

Začtvrté: musí rozhodnout, jestli mládí vpřed, nebo vsadí na zkušenost. Sparta si naplánoval­a, že bude do ligového rytmu zapracováv­at talentovan­é teenagery, což také dělala (Vitík, Karabec), ovšem tohle není zrovna Vrbův styl.

Jak vyjde s Rosickým?

A nakonec zapáté: musí najít společnou řeč se sportovním ředitelem Tomášem Rosickým. Mimochodem, ti dva se v reprezenta­ci taky neshodli na všem, když Vrba šéfoval.

Lidsky by si Rosický zřejmě lépe sedl s Bílkem, pod kterým začal v reprezenta­ci pravidelně navlékat kapitánsko­u pásku. Pojí je vřelý vztah, leč boss Křetínský rozhodl jinak. Třeba kvůli tomu, že Bílek vyznává spíše opatrný a urputný herní styl, zatímco Vrba – především ve své první plzeňské éře – naučil hráče svěží a ofenzivní fotbal.

Tak by chtěla hrát i Sparta. A Vrba to dobře ví.

„Mám stejné ambice, jako má vedení klubu, na tom jsme se shodli,“líčil, když se včera v modrém obleku s tmavou košilí fotil na potemnělé Letné. „Dali jsme si časový harmonogra­m, který chceme plnit. Budu se snažit, abych ambice vedení naplnil a abychom byli úspěšní.“

Podaří se? A kdy?

Jsem rád, že mě Sparta oslovila. Je to klub s nejvyššími ambicemi. Věřím, že tyto ambice, o kterých jsme se s vedením klubu bavili, naplníme. Pavel Vrba nový trenér Sparty

Pavel Vrba je v první řadě velký fotbalový odborník. Jeho hra je založena na jasných principech, které se shodují s našimi klubovými. Tomáš Rosický sportovní ředitel Sparty

 ?? Foto: www.sparta.cz ?? Pavel Vrba naposledy trénoval Ludogorec Razgrad, koncem října 2020 v Bulharsku skončil a od té doby byl bez angažmá. Včera převzal Spartu.
Foto: www.sparta.cz Pavel Vrba naposledy trénoval Ludogorec Razgrad, koncem října 2020 v Bulharsku skončil a od té doby byl bez angažmá. Včera převzal Spartu.
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Pavel Vrba (vlevo) a Tomáš Rosický už spolu dříve fungovali u národního týmu.
Foto: Michal Šula, MAFRA Pavel Vrba (vlevo) a Tomáš Rosický už spolu dříve fungovali u národního týmu.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia