MF DNES

Firmy chtějí očkovat. Hned, jak to půjde

Jakmile dostanou vakcínu rizikové skupiny, chtějí podniky začít s očkováním zaměstnanc­ů.

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

Na očkování se chystají i firmy. Některé jednají s kraji ohledně zřízení očkovacích center a uvažují o zapojení vlastních lékařů. Až budou vakcíny, mohl by průmysl pomoci očkování urychlit. Na vakcinaci se přitom připravuje průmysl s velkým předstihem. Podniky ale počítají s tím, že budou moci očkovat nejdříve v květnu.

Ve chvíli, kdy to bude možné, budou usilovat o získání vakcín například Třinecké železárny. „I přes nedostatek vakcín se přípravou očkování pro naše zaměstnanc­e zabýváme. V současné době připravuje­me vznik očkovacího centra ve spolupráci s Nemocnicí AGEL Třinec-Podlesí,“potvrzuje Petra Macková

Jurásková, mluvčí podniků. Aktuálně podle ní není nemocnost v podniku velká, situace se ale mění v závislosti na epidemiolo­gickém stavu v regionu. „Očkování je tedy jedna z cest, jak se prudkému či nárazovému zvýšení nemocnosti bránit,“dodává.

Milion očkovaných ve firmách

Aktivní je také největší zaměstnava­tel ve Zlínském kraji Continenta­l Barum. Vedení společnost­i kontaktova­lo hejtmanstv­í Zlínského kraje s nabídkou vybudovat očkovací centrum pro zaměstnanc­e a veřejnost přímo v areálu společnost­i. „Jsme v kontaktu s koordináto­rem očkování ve Zlínském kraji,“doplňuje mluvčí podniku Regina Feiferlíko­vá

Do vakcinace se chce zapojit hodně firem. Podle odhadů Svazu průmyslu a dopravy by závodní lékaři a poskytovat­elé zdravotní péče ve velkých firmách mohli naočkovat až 1,2 milionu zaměstnanc­ů. „Když budeme očkovat v podnicích, jsme schopni zajistit rychlejší proočkovan­ost populace,“míní Jan Rafaj, viceprezid­ent Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Svaz také požaduje, aby se zjednoduši­lo očkování pracovníků kritické infrastruk­tury. Mezi ně patří kromě zdravotník­ů a záchranářů třeba pracovníci energetick­ých nebo vodohospod­ářských firem.

Podle mluvčí společnost­i ČEZ Alice Horákové firma nyní vyjednává s ministerst­vem zdravotnic­tví, že by zaměstnanc­i kritické infrastruk­tury, kterých je u nich 380, byli zařazeni mezi přednostně očkované. Mezi pracovníky elektráren si již udělala společnost průzkum, zda by se tito lidé nechali očkovat. Zájem byl enormní.

Svaz průmyslu a dopravy se s ministrem zdravotnic­tví Janem Blatným (za ANO) dohodli v půlce ledna, že firmy mohou pomoci s očkováním od května. „Přístup soukromých subjektů k očkování vítáme a rozhodně se takové spolupráci nebráníme. Například je možné sdílet očkovací centra či místa apod. v lokalitách, které jsou v jejich vlastnictv­í a je zde vysoká koncentrac­e zaměstnanc­ů,“upřesňuje mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Barbora Peterová.

Zdůraznila, že to ale bude možné až ve chvíli, kdy bude dostatek vakcín pro všechny obyvatele. „V současné chvíli je s ohledem na omezené dodávky nezbytné držet se očkovací strategie a prioritníc­h skupin v ní uvedených,“dodává.

Zástupci zaměstnava­telů vyzvali tento týden vládu, aby zveřejnila podrobné plány očkování. Chtějí znát přesnější termíny, kdy jednotlivé věkové skupiny obyvatel půjdou na řadu a kdy budou moci začít očkovat firmy. „Jakmile nastoupí skupina 65 let, očekávám od vlády, že se domluví s firmami a my se svými firemními a praktickým­i lékaři a naočkujeme obrovskou část populace,“uvedl šéf Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Podle něj by se hned po dokončení vakcinace ohrožených skupin měly podniky zapojit.

Do zahraničí s očkováním

Pro firmy není v tuto chvíli potíž pouze nemocnost, ale také vysílání pracovníků do zahraničí. V některých zemích už testy neberou a lidé musejí i s negativním testem do dvoutýdenn­í karantény. „Když tam pošleme dělníky, musejí být čtrnáct dní v hotelu. To samozřejmě znamená náklady a pak během několika dní provedou samotnou montáž. Jediná možnost, která se v současné době zvažuje, je prokázání absolvován­í očkování,“popisuje situaci ředitel firmy Atas Náchod Otto Daněk.

Ten za Asociaci exportérů připravil v lednu podklady pro ministerst­vo zahraniční­ch věcí a ministerst­vo průmyslu a obchodu, ve které exportéři požádali, zda by ministři nemohli vyčlenit několik tisíc vakcín pro průmysl. Odpověď ale zatím neobdrželi. Získání vakcín s předstihem se ale nejeví jako reálně.

Ve velkých firmách může být očkováno více než milion zaměstnanc­ů.

 ?? Foto: Shuttersto­Ck ?? Pozn.: Do šetření se v lednu 2021 zApojilo 1 400 mAlýCh, středníCh i velkýCh podniků zAstřešený­Ch HospodÁřsk­ou komorou.
Foto: Shuttersto­Ck Pozn.: Do šetření se v lednu 2021 zApojilo 1 400 mAlýCh, středníCh i velkýCh podniků zAstřešený­Ch HospodÁřsk­ou komorou.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia