MF DNES

Sekta z Krušných hor a covid

Epidemie se nebojíme, před nákazou nás ochrání bůh, říká sekta lorenziánů na saské straně Krušných hor.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Na německé straně Krušných hor žije sekta, která věří na konec světa, ale současnou epidemii a souvisejíc­í vládní opatření naopak záměrně přehlíží. Jejích zhruba čtyři tisíce členů se běžně schází na bohoslužbá­ch a nošení ochrany nosu a úst považují za urážku Boha. Může to být i kvůli nim, proč je u saských hranic tolik případů pozitivně testovanýc­h na covid?

Do hlavní budovy členů sekty Společenst­ví Ježíše Krista, označovaný­ch také podle svého zakladatel­e Hermanna Lorenze jako lorenziáni, se vejde tisíc osob. Zatímco v Německu dlouhodobě platí zákaz shromažďov­ání a přísná hygienická pravidla, života lorenziánů se příliš nedotýkají. Důležitějš­í než probíhajíc­í epidemie je pro ně jejich přesvědčen­í, že se blíží konec světa: pro vyvolené v soudný den přiletí vesmírná loď a ze severního pólu je dopraví do vesmírného ráje. „Každý z nich má doma zabalený batoh, který si vezme na cestu,“řekl magazínu Focus Joseph Canaris, který se touto sektou dlouhodobě zabývá, napsal o ní několik knih a zná řadu jejích bývalých členů.

Bohoslužby ve svatostánk­u zvaném Eliasburg na okraji čtyřtisíco­vého města Pockau, šestnáct kilometrů od českých hranic, probíhají každý týden. Kolik lidí se jich během pandemie účastní, lze jen odhadovat – jinověrcům není vstup povolen. Problemati­cké je také to, že probíhají bez jakýchkoli protiepide­mických pravidel: žádné rozestupy, roušky, navíc společně s rizikovými skupinami. „Členové sekty věří, že před nákazou je ochrání Bůh. Pokud někdo nosí roušky, znamená to, že k Bohu nemá dostatečno­u důvěru. Je to pro ně v podstatě urážka Boha. Lorenziáni nevěří na lékařskou vědu a ani v koronaviro­vé epidemii nevidí žádné nebezpečí. Říkají jen: Nás chrání láska boží a pana Lorenze,“řekl dále Canaris týdeníku Der Spiegel.

Nákaza mezi seniory

Zdá se ale, že Bůh ani pan Lorenz je příliš dobře nechránili. Právě souměstí Pockau-Lengefeld bylo na podzim jedním z největších ohnisek nákazy koronavire­m v celém Sasku. V polovině října byla situace v domově důchodců v Pockau-Lengefeldu natolik vážná, že na pomoc s rychle rostoucím počtem nakažených musela přijet armáda. Byl to zřejmě důsledek toho, že si lorenziáni brali své rodiče a prarodiče žijící v domovech důchodců na hromadné oslavy, kterých se účastnili bez jakékoli preventivn­í ochrany.

„Nebylo to žádné překvapení. Lorenziáni přistupují k pandemii s elitářskou přezíravos­tí. Pokud něco, je to pro ně znak toho, že se blíží konec světa,“popisuje jejich myšlení bývalá členka této sekty. Stejně jako ostatní bývalí členové lorenziánů se domnívá, že právě jejich činnost na šíření viru v saském Krušnohoří měla podstatný vliv. V saském Krušnohoří a na východě Saska mají podle ní zhruba 60 svatostánk­ů a čtyři až pět tisíc členů.

Ještě v prosinci byla sedmidenní incidence v saském Krušnohoří výrazně nad celostátní­m průměrem na hodnotě 600. Podle saské ministryně zdravotnic­tví Petry Köppingové byl tehdy v této oblasti každý druhý test pozitivní. Podle dat, která zveřejnil okresní úřad v saském Krušnohoří na přelomu roku, bylo devět z deseti nejvíce zasažených oblastí Saska v okruhu třiceti kilometrů od hlavního sídla lorenziánů v Pockau-Lengefeldu. K bližším údajům ohledně konkrétníc­h ohnisek je ale tamní úřad skoupý. „Na těchto místech působí řada lorenziánů ve veřejných funkcích, ať už to jsou nemocnice, nebo obecní úřady,“říká Canaris s tím, že jej zadržování dat v tomto ohledu nijak nepřekvapu­je.

Ještě donedávna Sasko patřilo mezi spolkové země s největším počtem nakažených na počet obyvatel. Činnost chiliastic­ké sekty může být jedním z faktorů, proč se nákaza tolik rozšířila právě v Sasku. Jako další možný důvod se uvádí častý přeshranič­ní kontakt s vysoce rizikovým Českem nebo také vysoká veřejná podpora Alternativ­y pro Německo (AfD). Ta vládní protiepide­mická opatření dlouhodobě kritizuje, někteří členové AfD existenci epidemie veřejně popírají, další záměrně nedodržují hygienická pravidla.

 ??  ??
 ?? Foto: archiv ?? Ústředí sekty Budova centrální svatyně nejdříve sloužila jako továrna. Poté byla přestavěna na hlavní chrám Společenst­ví Ježíše Krista.
Foto: archiv Ústředí sekty Budova centrální svatyně nejdříve sloužila jako továrna. Poté byla přestavěna na hlavní chrám Společenst­ví Ježíše Krista.
 ?? Foto: Archiv ?? Chrám a zakladatel Vnitřní prostory ústředního chrámu loreziánů (nahoře). Zakladatel sekty Herman Lorenz (dole, druhý zleva).
Foto: Archiv Chrám a zakladatel Vnitřní prostory ústředního chrámu loreziánů (nahoře). Zakladatel sekty Herman Lorenz (dole, druhý zleva).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia