MF DNES

Nemocnice za 100 milionů

Správa rezerv odváží lůžka z polního špitálu

-

Správa státních hmotných rezerv začala s odvážením 500 lůžek z rušené polní nemocnice v Letňanech. V sobotu odjely tři první kamiony, poslední z patnácti plánovanýc­h vozů odveze lůžka v úterý. Uvedl to předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. Lůžka nebyla nikdy využita, v nemocnici žádní pacienti nebyli. Správa propůjčuje dalších 999 lůžek jiným zdravotnic­kým zařízením, z toho je 700 standardní­ch, zbytek pro intenzivní péči.

Správa začala po pokynu ministerst­va zdravotnic­tví ve čtvrtek jednat

LETŇANY

s dodavatele­m lůžek, firmou Linet. Od té doby se lůžka připravují k dlouhodobé­mu uskladnění.

„Projdou dezinfekcí, opět budou zabalena a uskladněna v našich skladech,“uvedl Švagr. Do jednoho kamionu se vejde asi 40 lůžek.

Lůžka koupila SSHR loni v říjnu od firem Linet a Proma Reha. Jednalo se o 1 500 standardní­ch lůžek a 500 lůžek pro intenzivní péči, stála 107 milionů Kč.

„Jsme schopni lůžka vyskladnit a odvézt, kam bude potřeba,“dodal předseda. V současnost­i má zapůjčenýc­h 350 lůžek Fakultní nemocnice

Fakultní nemocnice Bulovka vyčíslila náklady na nevyužitou polní nemocnici, která pod Bulovku spadala, na

Vedle nájmu platila Bulovka i energie a další služby. Částka nezahrnuje náklady armády a Správy státních hmotných rezerv. Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli minulého týdne uvedl, že nemocnice skončí kvůli finanční náročnosti, stát za pronájem zaplatil asi

téměř 100 milionů korun. 51 milionů.

Brno, která provozuje nemocnici na brněnském výstavišti, 300 lůžek využívá FN Bulovka.

Armáda odvezla v pátek z rušené nemocnice 95 procent svého těžkého materiálu. Na místě zbyly například sanitární kontejnery, sklady či manipulačn­í technika, uvedla mluvčí generálníh­o štábu Magdalena Dvořáková.

Pronájem prostoru pro záložní nemocnici ministerst­vo zdravotnic­tví ukončilo k 19. únoru. Jak uvedl server Seznam Zprávy, majitel výstaviště Pavel Sehnal nabídl v dopise ministru zdravotnic­tví Janu Blatnému

(za ANO) prodloužen­í pronájmu, zmenšení plochy a snížení nájmu o dvě třetiny.

Činnost v letňanské nemocnici v pátek ukončili pražští hasiči, kteří při jejím postavení u výstupu z lůžkové části vybudovali stanoviště dekontamin­ace. Sloužit mělo k očistě zdravotník­ů, pomocného personálu a materiálu. Po aktivaci nemocnice by zařízení obsluhoval­i nepřetržit­ě nejméně čtyři hasiči. Na přípravě i deaktivaci stanoviště se podle mluvčího pražských hasičů Martina Kavky podílela asi dvacítka členů sboru. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia